Skip to content

29 de activitati considerate patrimoniu imaterial UNESCO: sauna finlandeza, arta orologica elvetiana si coacerea painii in Malta

Daca obisnuiti sa va planificati destinatiile de vacanta si cu obiective de a invata ceva din locurile in care mergeti, va recomandam sa luati in considerare si experientele din patrimoniul imaterial UNESCO care releva specificul local al unei comunitati.

Pentru a fi inscris pe listele UNESCO ale Patrimoniului mondial, devenind astfel un bun al mostenirii culturale a planetei, este nevoie de candidatura unui stat care poseda, gazduieste si protejeaza bunul respectiv. Dosarul este analizat apoi de o comisie, iar expertii vizeaza in primul rand autenticitatea bunului inscris.

Traditia saunei finlandeze a fost adaugata pe lista patrimoniului imaterial UNESCO. Pentru finlandezi, sauna joaca un rol important, fiind totodata un mijloc de relaxare si de loc de intalnire a comunitatii. In prezent, Finlanda are 3,3 milioane de saune la 5,5 milioane de oameni.

Din zona pasiunilor pentru gurmanzi, pe lista patrimoniului UNESCO au mai fost adaugate si o paine traditionala malteza plata, coapta dupa o reteta locala, denumita Ftira, care este umpluta cu diferite produse traditionale mediteraneene – masline, rosii si chiar peste. Producerea, consumul si cunostintele despre couscous sunt parte din partrimoniul imaterial datorita cooperarii dintre Algeria, Mauritania, Maroc si Tunisia.

Festivalul „Los Caballos del Vino” din orasul Caravaca de la Cruz, regiunea spaniola Murcia, un carnaval care tine cinci zile si prin care localnicii si turistii au parte de reprezentatii ale dansurilor si cantecelor traditionale, dar si petreceri contemporane si un festival dedicat rodiilor din Azerbaijan sunt parte din patrimoniu mondial incepand din 2020.

Printr-o cooperare regionala, a fost introdus de Singapore si validat de UNESCO si conceptul de street food cunoscut ca Hawker culture – o zona cu tarabe care vand mare diversa traditionala din diferite zone ale lumii, ca India, China sau Malaezia.

Pentru iubitorii de muzica si dansuri traditionale, cantatul la corn a devenit patrimoniu imaterial, instrumentul fiind regasit in Franta, Belgia, Luxemburg si Italia, in timp ce Namibia s-a calificat cu sunetul muzical cunoscut ca Aixan /Gâna/Khasigu, un sunet ancestral traditional. De asemenea, dansurile traditionale din Zambia cunoscute sub denumirea de Budima sunt incepand cu 2020 patrimoniu imaterial UNESCO.

Tehnicile prin care se confectioneaza globuri de brad prin suflare in Boemia de Nord si Cehia si crearea margelelor de sticla in Franta si Italia fac acum parte din lista.

O traditie dezvoltata in Franta si Elvetia pentru confectionarea ceasurilor mecanice este patrimoniu UNESCO, fiind considerata o arta mecanica care inglobeaza fabricarea mecanismelor si a cutiilor muzicale, strans asociate profesiei de ceasornicar. Productia de ceasuri a aparut in Elvetia la jumatatea secolului al XVI-lea la Geneva, unde se refugiau multi protestanti francezi si italieni. Printro reforma din 1541 care a interzis purtarea obiectelor ornamentale au fost determinati aurarii si bijutierii sa apeleze la o alta arta, cea a orologiei.

Rupert Watchmaker

Taijiquan, cunoscuta in occident ca Tai Chi, o arta martiala sub forma de gimnastica lenta, a fost inscrisa pe lista patrimoniului cultural imaterial, fiind o arta transmisa din generatie in generatie din secolul al XVII-lea in China. Inspirata de filosofia traditională chineza si de notiunile sale de mentinere a sanatatii, Taijiquan este o practica fizica traditionala ce se caracterizeaza prin miscari flexibile si circulare, care pune accentul pe controlul mintii si al respiratiei.

Si Romania are o serie de activitati incluse in patrimoniul imaterial al UNESCO: Ritualul Calusului, cantecul de doina, ceramica traditionala de Horezu, colindatul de ceata barbateasca, jocul fecioresc din Romania, tehnicile traditionale de realizare a covoarelor in Romania si Republica Moldova si martisorul fac parte din lista mondiala a bunurilor.

In prezent, lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO cuprinde 584 de obiecte din 112 tari ale lumii.

Citește în continuare