Skip to content

Un nou studiu arata ca glutenul poate produce inflamatia creierului. Cateva recomandari despre cum puteti reduce glutenul din alimentatia dvs

Cercetatori din Noua Zeelanda au descoperit recent o inflamatie in regiunea hipotalamica a creierului rozatoarelor, Atunci cand au hranit soarecii cu gluten, o proteina care se gaseste in grau si in alte cereale, lucru care nu a fost observat in cercetarile anterioare.

Intr-un nou studiu, cercetatorii de la Universitatea din Otago din Dunedin, Noua Zeelanda, au descoperit ca o dieta imbogatita cu gluten a provocat inflamatii cerebrale la soarecii masculi. Autorii studiului spun ca aceasta descoperire este surprinzatoare si, probabil, prima de acest fel in cercetarea despre gluten.

Pentru studiu, publicat in Journal of Neuroendocrinology la 17 iulie (pe care il gasiti aici), cercetatorii au hranit soarecii masculi fie cu o dieta standard cu continut scazut de grasimi cu 4,5% gluten – o cantitate similara cu cea pe care oamenii o consuma zilnic – fie cu o dieta bogata in grasimi cu aceeasi cantitate de gluten. De asemenea, acestia au hranit soarecii cu diete bogate in grasimi si cu continut scazut de grasimi fara adaos de gluten.

Ei au descoperit astfel ca soarecii hraniti cu o dieta bogata in grasimi si imbogatita cu gluten au castigat mai multa masa corporala si grasime in comparatie cu rozatoarele hranite cu o dieta bogata in grasimi fara proteina din grau. Mai mult, soarecii hraniti cu o dieta saraca in grasimi imbogatita cu gluten au prezentat niveluri crescute de proteina C reactiva – un biomarker pentru inflamatie.

Oamenii de stiinta au constatat, de asemenea, ca adaugarea glutenului la o dieta saraca in grasimi sau bogata in grasimi a crescut semnificativ numarul de celule imunoreactive si numarul de microglii si astrocite din hipotalamus. Microglia si astrocitele joaca roluri vitale in raspunsurile imune si in mentinerea barierei hemato-encefalice in sistemul nervos central.

Autorii studiului considera ca aceasta este prima dovada de pana acum ca glutenul poate creste inflamatia creierului si este posibil ca acest lucru sa se intample si la om.

Revolutia fara gluten (Gluten Free) este in plina desfasurare, din ce in ce mai multe persoane eliminand aceasta proteina din grau din alimentatia lor. In timp ce unii pot renunta la gluten sau pot reduce consumul de gluten pentru a ameliora simptomele legate de sindromul colonului iritabil sau de boala Crohn, persoanele cu boala celiaca trebuie sa evite glutenul deoarece acesta provoaca o reactie a sistemului imunitar care le deterioreaza intestinul subtire.

In timp ce eliminarea glutenului este esentiala pentru persoanele cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten, unele cercetari sugereaza ca urmarea unei diete Gluten Free poate ajuta la gestionarea altor afectiuni de sanatate. Acestea pot include fibromialgia, endometrioza si anumite afectiuni mentale.

Cu toate acestea, persoanele fara boala celiaca care trec la o alimentatie fara gluten pot avea efecte adverse, inclusiv deficiente de nutrienti si fibre, hiperglicemie si boli coronariene. In plus, alimentele din dieta Gluten Free pot fi costisitoare si dificil de gestionat atunci cand se mananca in restaurante sau in casele altor persoane.

salata cu Quinoa

Pentru a reduce gludenul din alimentatia dvs incepeti prin a alege cereale fara gluten

Graul, orzul si secara sunt cereale populare care contin gluten. Cu toate acestea, exista o multime de alternative de cereale fara gluten. Exemple de cereale fara gluten: quinoa, orez brun, mei, amarantul, hrisca, ovaz

In ciuda numelui sau, hrisca este o samanta asemanatoare cu graul, care nu are legatura cu graul si care nu contine gluten in mod natural. Hrisca poate fi savurata ca o cereala sau poate fi folosita in retete de produse de panificatie fara gluten. Ovazul nu contine gluten in mod natural, dar poate contine urme de gluten din cauza expunerii in timpul procesarii. Daca aveti boala celiaca sau sensibilitate la gluten, alegeti ovazul cu o eticheta certificata fara gluten.

Dietele fara gluten pot fi lipsite de micronutrienti, cum ar fi acidul folic si magneziu, cu exceptia cazului in care produsele care contin gluten sunt inlocuite cu alte alimente bogate in nutrienti. Includerea mai multor produse proaspete in dieta dumneavoastra va poate ajuta sa dobanditi acesti nutrienti si sa eliminati glutenul.

Iata cateva modalitati de a adauga mai multe produse proaspete in dieta: cereti un wrap de salata in loc de paine, folositi taitei vegetali in spirala in loc de pastele obisnuite, optati pentru o salata in loc de un sandwich, folositi cartofi prajiti sau cartofi de nuca prajita pentru o garnitura fara gluten, alegeti o garnitura de fructe proaspete sau legume prajite, adaugati o bucata de fruct la micul dejun sau consumati-le ca gustare, folositi cartofi dulci in loc de paine.

Citește în continuare