Skip to content

Pe 20 si 21 iulie, John Malkovich joaca la Timisoara in spectacolul de opera Comedie Infernala. Vineri 19 mai, la ora 19.00, se pun in vanzare biletele. Reprezentatia e parte din Programul „Timisoara– Capitala Europeana a Culturii 2023” si s-a mai jucat in Romania in urma cu 10 ani la Festivalul Enescu

Joi, 20 iulie si vineri, 21 iulie 2023, de la ora 19, Teatrul National prezinta spectacolul THE INFERNAL COMEDY / COMEDIE INFERNALA, avandu-l ca protagonist pe celebrul actor american JOHN MALKOVICH.

Puteti sa va luati biilete incepand de vineri, 19 mai, de la ora 19, exclusiv în regim on-line, pe site-ul www.tntm.ro.

The Infernal Comedy este un spectacol pe care autorul sau, Michael Sturminger, care semneaza si regia artistica, l-a scris special pentru Malkovich, construind un dialog intre limbajul vorbit si cel cantat, universul sonor – punctat de muzica lui Vivialdi, Mozart, Beethoven, Haydn, Weber, Gluck si Boccherini – fiind sustinut de sopranele Susanne Langbein si Chen Reiss si de renumita orchestra Wiener Akademie Orchester, dirijata de Martin Haselbock, creator al conceptului muzical al spectacolului. Intr-un solilocviu de pe linia invizibila dintre cei vii si cei plecati, John Malkovich construieste autobiografia fictiva a criminalului in serie, acela care, in anii ’90, a provocat o dezbatere aprinsa privind carisma si psihopatia. The Infernal Comedy s-a jucat in peste 150 de sali de spectacol din intreaga lume, in tari de pe trei continente.

Dublu nominalizat la Oscar, la Globul de Aur si pentru premiile BAFTA, actorul a jucat in multe filme premiate -Dangerous Liaisons / Legaturi primejdioase sau Being John Malkovich, unde isi interpreteaza propriul personaj, The Iron Mask / Omul cu masca de fier sau Of Mice and Men / Despre oameni si soareci. Personajul sau din Con Air / Avionul condamnatilor, Cyrus „The Virus”, este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai impresionante personaje negative ale cinematografiei celei de-a doua jumatati a secolului al XX-lea.

Spectacolul este prezentat in cadrul Anotimpurilor FEST-FDR, parte din traseul Vocile orasului / Atelierul Identitate din cadrul Programului Cultural „Timisoara– Capitala Europeana a Culturii 2023” si este finantat din fonduri private.

Malkovich a mai fost in Romania cu spectacolul „The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer” in 2013, parte din Festivalul George Enescu, ocazie cu care organizatorii au intermediat o intalnire cu presa. La momentul respectiv actorul a marturisit. „Fiecare reprezentatie este diferita, pentru ca teatrul este o entitate vie, care traieste etern. Asadar, eu am facut opera cu 26 de cantareti si fiecare dintre ei este diferit, interpretarile sunt diferite si publicul este diferit de fiecare data. A fost un spectacol frumos si un public minunat”.
Intrebat daca ii place opera, Malkovich a raspuns: „Cred ca muzica aceasta este atat de puternica (..) Cred ca Michael (Sturminger, regizorul spectacolului, n.r.) si Martin (Haselböck, dirijorul orchestrei, n.r.) au facut o treaba excelenta si au facut un spectacol compact si interesant, avand o muzica fantastica, ce se potriveste piesei”.

Celebrul actor a mai precizat ca multi dintre instrumentistii orchestrei – membrii Orchester Wiener Akademie – i-au spus ca felul in care joaca el influenteaza modul in care ei canta, Malkovich afirmand ca este valabil si reversul.
Articol realizat cu sprijinul Vodafone