Skip to content

Pianistul chinez Lang Lang va infiinta laboratoare de pian in scolile din Marea Britanie. Programul se adreseaza copiilor intre 7 si 12 ani

Foto: Profimedia

Pianistul Lang Lang este un superstar chinez, un virtuoz al pianului care a vandut milioane de albume in intreaga lume si a ocupat in mod regulat topurile clasice. Lang Lang si-a folosit faima si averea pentru a ajuta scolile de stat, oferind noi programe de muzica si de invatat cantatul la pian.

Dupa succesul avut in China si SUA cu acest program, acum muzicianul aduce muzica in scolie de stat britanice, printr-un proiect ambitios care va infiinta laboratoare de pian in intreaga tara, iar fiecare laborator va avea intre 20 si 30 de piane.

Programul este inspirat din initiativele sale din SUA si China, in care a investit zeci de milioane de dolari. Pana acum, peste 180.000 de copii defavorizati au avut acces la educatie muzicala la pian.

Programul se adreseaza in principal elevilor cu varsta cuprinsa intre 7-12 ani. Fiecare laborator este insotit de un curriculum creat de Conservatorul Regal de Muzica din Toronto si Lang Lang, cu formare continua a profesorilor si granturi.

Lang Lang, care se afla intr-un turneu mondial, este un virtuoz care canta cu orchestrele de top din lume. Are peste 20 de milioane de urmaritori pe retelele sociale, iar albumul sau Piano Book a devenit cel mai vandut album clasic din 2019 la nivel mondial.

Lang Lang a fost invitat la Festivalul International George Enescu in 2017, insa din motive de sanatate, nu a mai urcat pe scena.

În diferite interviuri, Lang Lang povesteste ca prima sa intalnire cu muzica a fost la varsta de 2 ani, prin desenele animate “Tom şi Jerry”, momentul cand Tom interpreteaza Rapsodia ungara nr. 2 de Franz Liszt. Ulterior, a luat lectii de pian de la 3 ani, iar la 5 ani reusea sa ajunga la pedalele pianului pentru a-l interpreta pe Mozart, iar la 13 ani castiga Concursul International Ceaikovski pentru Tineri Muzicieni.

Lang Lang a creat pentru copii o tehnica solida si echilibrata care se dobandeste progresiv inca de la primele lectii. Festivalul Enescu explica pe website-ul propriu ca metoda pianistului este axata pe dexteritate si conceputa ca un spatiu plin de culoare si bucurie, in care micutii pianisti sunt acompaniati de Lang Lang reprezentat sub forma unui personaj desenat.

Astfel, celebrul pianist işi ghideaza invataceii si le explica prin jocuri diferite notiuni teoretice facand mai atragatoare materia muzicala. Mai mult, metoda este insotita de inregistrarile bucatilor muzicale interpretate chiar de Lang Lang.

Citește în continuare