Skip to content

Intre 17 si 24 septembrie in piata George Enescu sunt concerte gratuite in aer liber parte din Festivalul International George Enescu. Violonistul Alexandru Tomescu, pianista Madalina Pasol si Zoli Toth cu Orchestra Camerata Regala printre protagonisti

Initiata pentru a sarbatori acest eveniment major al Capitalei, prin concerte cu acces liber, alaturi de toti locuitorii si turistii orasului, Piata Festivalului aduce in centrul Bucurestiului, pe scena din Piata „George Enescu”, cele mai bine cotate orchestre, ansambluri si dirijori din Romania.

Din programul editiei din acest an a Pietei Festivalului, organizatorii anunta concerte sustinute de orchestre, coruri, dirijori, voci de renume si instrumentisti din Romania si Republica Moldova, dar si prestatii ale unor artisti de renume, precum: pianista Madalina Pasol, violonistul Alexandru Tomescu, care urca pe scena alaturi de pianista Sinziana Mircea si violoncelistul Stefan Cazacu, flautistul Matei Ioachimescu, ce va concerta impreuna cu trioul PERCUSSIONescu, si, nu in ultimul rand, Zoli Toth, in calitate de solist al concertului de inchidere al Orchestrei Camerata Regala, dirijata de Constantin Grigore.

Piata Festivalului 2023 debuteaza pe acordurile muzicii clasice duminica, 17 septembrie, cu prestatia Orchestrei Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, care concerteaza alaturi de violoncelistul Constantin Borodin, sub bagheta dirijorului Azis Sadikovic, incepand cu ora 20:00, in Piata „George Enescu”. Concertele editiei continua luni, 18 septembrie, ora 19:30, cu recitalul cameral format din Rafael Butaru, Mircea Lazar, Madalina Fara si Cristiana Mihart.

Alexandru Tomescu canta in fata publicului din Piata „George Enescu” luni, 18 septembrie, de la ora 20:30, in cadrul concertului WIND WATER EARTH, impreuna cu Sinziana Mircea si Stefan Cazacu.

Un alt moment inedit al programului din acest an la Piata Festivalului este recitalul bursierilor Fundatia Regala Margareta a Romaniei ce va avea loc marti, 19 septembrie. Muzicieni aflati la inceput de drum ce au fost selectati in cadrul programului national „Tinere Talente” vor concerta pe scena din fata Ateneului Roman marti, 19 septembrie, incepand cu ora 19:00. Evenimentul face parte dintr-o serie de actiuni de afirmare si de promovare a tinerilor artisti aflati la inceput de drum, sustinuti in dezvoltarea lor artistica de Fundatia Regala Margareta a Romaniei.

Programul muzical continua de la ora 20:00 cu un recital de pian al artistei Madalina Pasol din repertoriul caruia fac parte compozitii muzicale semnate de Frederic Chopin, Serghei Rachmaninov, Franz Liszt. Un adevarat „rockstar” al muzicii clasice, cunoscut publicului international pentru interpretarea creativa si pentru felul in care transmite emotia si interactioneaza cu publicul, flautistul Matei Ioachimescu vine la Piata Festivalului in compania grupului cameral de exceptie PERCUSSIONescu, compus din Irina Radulescu la marimba si Andrei Duta la vibrafon. Impreuna, imbinand creativitatea cu tehnica remarcabila, cei trei artisti exploreaza noi teritorii muzicale, oferind publicului o experienta sonora complet noua.

Seria de concerte live de la Piata Festivalului „George Enescu” este urmata miercuri, 20 septembrie, de Seara BRD – „De la muzica Renasterii la muzica Clasica si Electronica” si de concertul Corului de camera „Preludiu – Voicu Enachescu”, incepand cu ora 19:00. Grupul coral a prezentat peste 2.500 de concerte pe marile scene din Romania si din strainatate, in cursul celor peste 90 de turnee efectuate in 30 de tari din Europa, America si Asia, fiind laureat la mai multe festivaluri internationale. Trioul AEDEA, format din Oana Berbec, Teodora Chirca si Sofia Bejenari, va concerta incepand cu ora 20:00. Seara continua de la ora 21:00, cu o poveste a evolutiei muzicii, de la Bach pana la muzica electronica de azi, prezentata de Paul Ilea in concertul „Sync The Classics”.

Joi, 21 septembrie, de la ora 20:00, publicul se va bucura de un program muzical variat interpretat de artistii Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova. Tatiana Costiuc, Marin Gheras, Sergiu Musat, Viorica Agafita, Eugen Negruta, Andrei Iurcu vor aduce in prim-plan compozitii ale autorilor celebri Astor Piazzolla, Fantezia Carmen, Frederick Loewe sau George Gershwin.

Vineri, 22 septembrie, de la ora 20:00, va concerta un ansamblu unic in peisajul muzical romanesc, Big Band Radio Romania, sub bagheta dirijorala a Simonei Strungaru. Alcatuit din muzicieni de elita si din cei mai buni instrumentisti din tanara generatie, Big Band Radio Romania a cantat pe scena multor festivaluri din tara si strainatate, alaturi de Josephine Baker, Cliff Richard, Marie Laforêt, Juliette Gréco, Ray Charles, Aura Urziceanu, Anca Parghel si Elena Mindru.

Penultima seara la Piata Festivalului este rezervata concertului sustinut de artista Miruna Ionescu in acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, dirijata de Tiberiu Oprea. Concertul de sambata, 23 septembrie, incepe de la ora 20:00.

In ultima seara, duminica, 24 septembrie, ora 20:00, va concerta unul dintre cei mai respectati artisti romani, Zoli Toth.

Cu peste 1.300 de aparitii scenice la activ, Zoli Toth este recunoscut ca fiind artistul care depaseste mereu limitele si aduce continuu concepte noi de spectacol. Pentru concertul de inchidere a Pietii Festivalului, promotorul muzicii de percutie neconventionale din Romania, artistul conceptual Zoli Toth va crea o atmosfera magica alaturi de Orchestra Camerata Regala, dirijata de Constantin Grigore in concertul de duminica, 24 septembrie, de la ora 20:00.

Citește în continuare