Skip to content

Toamna Picasso in Romania include trei expozitii la Timisoara si Bucuresti, alaturi de proiectii de filme, conferinte si dezbateri despre opera geniului spaniol.

In aceasta toamna, Ambasada Frantei in Romania si Ambasada Spaniei in Romania si Republica Moldova organizeaza, in perioada septembrie-noiembrie 2023, la Bucuresti si Timisoara, o serie de manifestari culturale care celebreaza si aduc un omagiu mostenirii artistice si inovatiei lui Pablo Picasso.

Evenimentele marcheaza jumatate de secol de la disparitia geniului spaniol al artei moderne si se inscriu intr-un program cultural desfasurat la nivel european in zeci de muzee si institutii care expun si celebreaza operele lui Picasso.

Desi se credea ca programul va fi disponibil numai in Bucuresti, Timisoara, in calitate de Capitala Europeana a Culturii in 2023, va organiza de asemenea o expozitie Picasso.

In Romania, evenimentul principal care marcheaza Anul Picasso este expozitia „Efectul Picasso” care va fi deschisa la Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti la finalul acestei luni, in perioada 27 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024.

Mai multe despre aceasta expunere — cea mai mai dedicata lui Picasso in tara noastra din ultimele decenii — puteti citi mai jos.

Pe langa expozitia de la MARe, cele doua ambasade ale Frantei si Spaniei, alaturi de Institutul Francez si Institutul Cervantes, organizeaza o serie de alte expuneri, conferinte si dezbateri pentru a explora contributia lui Pablo Picasso la evolutia artei moderne si felul in care arta si personalitatea sa au schimbat modul de perceptie asupra lumii. 

Primul eveniment care deschide aceasta serie este expozitia „Picasso intim” care a fost deschisa pe 8 septembrie la Casa Filipescu Cesianu de pe Calea Victoriei. 

„Picasso intim” va putea fi vizitata gratuit, in aer liber , pe Calea Victoriei nr. 151, pana pe 20 octombrie, fiind organizata de Ambasada Spaniei si Institutul Cervantes. 

Prezinta 14 ipostaze fotografiate ale marelui artist printr-o serie de imagini realizate de Roberto Otero, artist si fotograf argentian, care capteaza intr-un mod special maturitatea si privirea lui Picasso in caminul sau din Notre-Dame-de-Vie.

Avand scopul de a oferi o relatie mai intima cu privitorul, expozitia completeaza marele eveniment de la Muzeul de Arta Recenta si il prezinta pe Picasso ca artist dar si ca om. Este un portret al unui artist complex, complicat si controversat care a avut o viata personala tumultuoasa si a schimbat fundamental istoria artei.

Expozitia a fost deschisa in cadrul celei de-a III-a ediitii a Festivalului de film spaniol si va putea fi vizitata, in aceeasi perioada, si de publicul moldovean la Muzeul National de Istorie din Chisinau.

In perioada 23 octombrie – 20 noiembrie „Picasso intim” se va muta la Banca Nationala a Romaniei, filiala din Timisoara.

La fel ca si in Bucuresti, expozitia din Timisoara va permite accesul gratuit publicului si va fi organizata cel mai probabil in aer liber.

Imaginile expuse isi propun sa arata ca Pablo Picasso este un simbol al legaturilor culturale profunde si a schimburilor artistice dintre Spania si Franta. Printr-o cariera remarcabila, a depasit granitele nationale si a facut ca ambele tari sa fie mandre de mostenirea sa.

Relatia sa stransa cu Franta i-a oferit o platforma pentru dezvoltarea stilului sau inovator. In acelasi timp, radacinile sale spaniole, omniprezente in operele sale, aduc o combinatie unica de influente culturale publicului. 

Datorita acestui fapt, Picasso a devenit un ambasador al influentelor reciproce intre cele doua natiuni si un martor de exceptie al unei conexiuni culturale inca vii si dinamice. De asemenea, in Romania, personalitatea sa a influentat numerosi artisti, in special in urma expozitiei care i-a fost dedicata, la Bucuresti in 1968.

Vernisajul expozitiei de la Timisoara va fi urmat la Bucuresti de o proiectie a filmului „Misterul lui Picasso”.

Filmul documentar „Misterul lui Picasso”, regizat de Henri-Georges Clouzot (1956) va fi proiectat pe 29 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Va fi urmat pe 2 noiembrie, in acelasi cinematograf, de o vizionare a lungmetrajului „Le Testament d’Orphée” de Jean Cocteau (1960).

In intreaga lume, pentru a marca jumatate de secol de la disparitia marelui artist, vor avea loc celebrari care aduna entuziasti, experti, colectionari de arta si publicul larg. Atat la Bucuresti cat si la Timisoara vor fi anuntate in curand o serie de conferinte si dezbateri care vor analiza rolul lui Picasso in arta moderna.

Pe langa aspectul expozitional, proiectul este gandit si ca o oportunitate extraordinara pentru istorici de arta, curatori si cercetatori care vor putea evalua, inspecta si scrie lucrari pe tema operelor care vor fi expuse in tarile lor. In acest sens, pe langa numeroase conferinte si simpozioane care vor fi organizate in fiecare tara inclusa in program, Muzeul Picasso din Paris va inaugura Centrul pentru Studii in Picasso intr-un spatiu renovat din Hotel de Rohan.

Picasso detine recordul mondial pentru „Cel mai prolific pictor din istorie”.

Pe numele de botez Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno de los Remedios Crispin Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso, geniul spaniol a terminat prima lucrare, „The Picador” in 1889, la varsta de 9 ani. 

Pana la finalul vietii incheiate in 1973, Picasso a devenit cel mai prolific pictor din lume cu 13.500 de tablouri si desene, 100.000 de printuri si gravuri, 34.000 de ilustratii si 300 de sculpturi si obiecte din ceramica. Realizarile au fost omologate de Cartea Recordurilor.

Tablourile lui Picasso sunt printre cele mai bine cotate din lume, fapt care l-a transformat in artistul preferat al hotilor de arta. In 2012, Registrul Operelor de Arta Pierdute a raportat 1.147 de lucrari semnate de Picasso care au fost furate.

Interesul in creatiile lui Picasso este in continua crestere, operele sale de arta sunt printre cele mai bine vandute in majoritatea licitatiilor Sotheby’s si Christie’s, in acelasi timp sunt de interes atat pentru hotii de arta dar si pentru cofetari si pentru specialistii in restaurare care au realizat descoperiri importante in legatura cu tablourile artistului.

Citește în continuare