Skip to content

Un tablou al lui Picasso va aparea pentru prima data la licitatie. Lucreaza o reprezinta pe iubita si muza artistului, Marie-Thérèse Walter

Casa de licitatii Sotheby’s a anuntat ca a scos la vanzare lucrarea „Femme nue couchée”, care o infatiseaza pe Marie-Thérèse Walter, o reprezentare senzuala a muzei si iubitei lui Picasso sub forma unei creaturi marine.

Casa de licitatii spera ca incasa peste 60 de milioane de dolari la evenimentul care va avea loc luna viitoare, dat fiind si noutatea tabloului pe piata de arta.

„Femme nue couchée”, in traducere, „Femeie goala inclinata” a fost considerat „o oda profund lirica la dorinta artistului pentru Marie-Thérèse; cu membrele ei asemanatoare cu aripioare si flexibile la nesfarsit, portretul continua sa incante, deoarece surprinde perfect muza lui Picasso ca expresie suprema a geniului sau”, mentioneaza publicatia The Guardian.

Relatia lui Picasso cu Walter este considerata una dintre marile aventuri amoroase ale secolului al XX-lea si a fost timp de multi ani un secret.

La varsta de 45 de ani, casatorit si nefericit, artistul s-a indragostit de tanara de 17 ani, Marie-Thérèse Walter, cand a observat-o prin vitrina Galeriilor Lafayette din Paris în 1927. „Sunt sigur că vom face lucruri grozave impreuna. Sunt Picasso”, i-a spus el adolescentei, care habar nu avea cine este.

In descrierea oferita de Sotheby Londra, Marie-Thérèse este citata, amintindu-si momentul cand l-a cunoscut pe Picasso, la 17 ani: “Nu stiam nimic – nici despre viata, nici despre Picasso […]. M-am dus sa fac niste cumparaturi la Galeries Lafayette si Picasso m-a vazut parasind metroul. El pur si simplu m-a luat de brat si mi-a spus: „Eu sunt Picasso! Tu si cu mine vom face lucruri grozave impreuna”, informatie potrivit Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles & The Metropolitan Museum of Art, New York, 1994.

Ea a inspirat picturi, desene si sculpturi, dintre care unele sunt considerate cele mai mari lucrari din cariera de opt decenii a lui Picasso.

In „Femme nue couchée”, Walter este infatisata cu membrele senzuale ale unei creaturi marine. Ea era o inotatoare entuziasta si priceputa, a carei gratie in apa a fost o fascinatie pentru Picasso, care nu a invatat niciodata sa inoate.

Îndrăgostiții se bucuraseră de întâlniri la mare în vara anului 1928, când Picasso l-a instalat în secret pe Walter într-o tabără de vacanță aproape de locul unde stăteau artistul, soția sa de atunci, Olga Khokhlova, o dansatoare ruso-ucraineană, și fiul lor Paulo.

Anul trecut, opera lui Picasso „Femme assise près d’une fenêtre”, tot o reprezentare a lui Marie-Thérèse, s-a vandut pentru 103,4 milioane de dolari la licitatia din New York.

Si in 2020 a fost scos la licitatie un tablou care o reprezenta pe Marie-Thérèse Walter. Pictorul a cerut sa fie public dupa moartea lui.

Portretul tinerei se intituleaza “Femme endormie”. Tabloul a fost achizitionat in 1986 si nu a mai fost expus pana acum, cand proprietarii au decis sa-l scoata la licitatie.

Interesant este ca la una dintre expozitiile dedicate lui Picasso, nepoata celor doi indragostiti, Diana Widmaier-Picasso, citeaza intalnirea celor doi astfel: Picasso i-a spus bunicii sale ca are o fata interesanta, si i-a propus sa o picteze, dupa care s-a prezentat. Marie-Thérèse Walter nu-l cunostea, insa i s-a parut fascinant ca un pictor o gaseste interesanta. Expozitia curatoriata de Diana Widmaier-Picasso, fiica lui Pablo Picasso care este istoric de arta, a avut loc in New York in 2011 si s-a intitulat “Picasso and Marie-Thérèse: L’Amour Fou,” avand o serie de lucruri personale care au apartinut familiei si pe care aceasta le-a expus atunci.

Picasso detine recordul mondial pentru „Cel mai prolific pictor din istorie”.

Pe numele de botez Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno de los Remedios Crispin Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso, geniul spaniol a terminat prima lucrare, „The Picador” in 1889, la varsta de 9 ani.

Pana la finalul vietii incheiate in 1973, Picasso a devenit cel mai prolific pictor din lume cu 13.500 de tablouri si desene, 100.000 de printuri si gravuri, 34.000 de ilustratii si 300 de sculpturi si obiecte din ceramica. Realizarile au fost omologate de Cartea Recordurilor.

Tablourile lui Picasso sunt printre cele mai bine cotate din lume, fapt care l-a transformat in artistul preferat al hotilor de arta. In 2012, Registrul Operelor de Arta Pierdute a raportat 1.147 de lucrari semnate de Picasso care au fost furate.

Interesul in creatiile lui Picasso este in continua crestere, operele sale de arta sunt printre cele mai bine vandute in majoritatea licitatiilor Sotheby’s si Christie’s, in acelasi timp sunt de interes atat pentru hotii de arta dar si pentru cofetari si pentru specialistii in restaurare care au realizat descoperiri importante in legatura cu tablourile artistului.

Citește în continuare