Skip to content

S-a lucrat 2.000 de ore pentru posterele oficiale pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Paris. Cele doua afise sunt realizate in stil Art Deco, sub forma unui puzzle, formand o imagine mai mare.

La Muzeul Orsay din Paris sunt expuse zilele acestea afisele oficiale ale Jocurilor Olimpice si Paralimpice pentru 2024. Imaginile create de ilustratorul francez Ugo Gattoni au fost dezvaluite in cadrul muzeului unde vor putea fi admirate de publicul larg pana luni, 10 martie.

Tony Estanguet, presedintele Paris 2024, a declarat in cadrul evenimentului de dezvaluire a afiselor ca “este un momente cheie in povestea Paris 2024. Am incercat sa fim diferiti si sa ne imaginam afise care sa semene cu noi, afise care sa mearga dincolo de un simplu logo.”

Estanguet se refera la stilul unic al lui Gattoni care ofera o estetica surprinzatoare vizualurilor care vor promova Jocurile Olimpice si Paralimpice.

Afisele fac aluzie la suprarealism, la obsesia pentru detalii si pun in evidenta monumentele istorice si facilitatile sportive ale capitalei franceze. In plus, cele doua postere — unul pentru Jocurile Olimpice, altul pentru Paralimpice —  se completeaza reciproc pentru a forma o imagine de ansamblu care prezinta un Paris arhiaglomerat (asa cum va fi probabil in perioada probelor).

In total, Gattoni a petrecut 2.000 de ore pentru a crea cele doua afise. A lucrat in atelierul sau din 19 septembrie 2023 pana la 19 ianuarie 2024 pentru a reprezenta o utopie fantezista in stil Art Deco a Parisului, in care monumentele familiare — Turnul Eiffel, Sena, Arcul de Triumf — si simbolurile sunt prezente intr-un peisaj vesel si colorat care evoca sloganul jocurilor: „Games Wide Open”.

Pe langa monumentele istorice din Paris, afisele prezinta locurile si instalatiile sportive care vor fi folosite in timpul Jocurilor Olimpice si Paralimpice: Stade de France, raul Sena si Pont Alexandre III, dar si marea, cu referire la Marsilia si la situl de surf Teahupoo din Tahiti.

„Ugo este cunoscut pentru universul sau colorat si amuzant. Aveam nevoie de acest univers. Era important ca aceste afise sa poata trai de sine statator, separat – un afis olimpic si unul paralimpic -, dar si ca ele sa poata trai impreuna.”, a adaugat Estanguet.

Intr-adevar, in spiritul egalitatii, Paris 2024 a ales sa nu faca o distinctie intre Jocurile Olimpice si cele Paralimpice in designul afiselor oficiale. Acestea sunt prezentate ca un diptic — vazute independent, dar si grupate impreuna.

„Este o oportunitate incredibila ca munca mea sa fie aratata lumii, este minunat. Este foarte important pentru mine ca o opera de arta sa aiba o viata in timpul ei, asa ca este absolut fantastic ca acest desen poate fi expus intr-un muzeu alaturi de picturi vechi de sute de ani.”, a spus Gattoni reporterilor Reuters prezenti la evenimentul de lansare de la Muzeul Orsay.

Prin alegerea stilistica, Gattoni aduce un omagiu „Manifestului suprarealist” scris de Andre Breton si publicat in 1924, anul in care s-au desfasurat ultimele Jocuri Olimpice in capitala Frantei.

Intr-un demers in premiera pentru Olimpiada, Gattoni a inclus extrem de multe detalii in posterele sale, desenate cu o precizie incredibila. In cele doua vizualuri a ascuns opt reprezentari al mascotelor oficiale ale jocurilor, alegerea artistica fiind o trimitere la seria de jocuri pentru copii „Unde e Wally?”.

Directorul departamentului de design al Paris 2024, Joachim Roncin, care a inventat acum noua ani sloganul „Je suis Charlie „, a declarat ca „A fost foarte important sa lucram cu Ugo, deoarece este un artist manual, lucreaza cu mainile. Nimic nu este asistat digital. Astazi traim intr-o lume in care exista foarte multa inteligenta artificiala. Am vrut sa aduc acest savoir-faire à la française; sa facem aceste afise desenate manual si culorile la fel de bine, cu mana.”

Afisele ilustreaza un oras deschis spre lume, in care locurile, monumentele si simbolurile familiare sunt rearanjate si reinterpretate. In aceasta versiune imaginara a Parisului, sportul este peste tot in oras, iar influenta miscarii Art Deco creeaza punti intre trecut si prezent, intre Parisul Jocurilor din 1900, cel al Jocurilor din 1924 si cel de peste o suta de ani, al Jocurilor din 2024.  

Daca va uitati cu atentie, veti regasi simboluri olimpice si paralimpice — inelele olimpice, cele trei Agitos, motto-ul olimpic, sosirea flacarii olimpice la Marsilia la bordul navei Belem — dar si numeroase sporturi reprezentate, in special cele patru sporturi noi adaugate de Paris 2024 in programul sau: breakdance, escalada sportiva, skateboarding si surfing.

Incepand de astazi, afisele vor aparea pe panourile publicitare din tot Parisul.

Medaliile olimpice au fost prezentate in urma cu o luna, le gasiti aici. Organizatorii au uimit cu ideea unei medalii realizate cu bucata autentica din Turnul Eiffel.

Citește în continuare