Skip to content

Povestea incredibila a romanului care a facut ocolul lumii la inceputul secolului trecut, animatia „Opinci”, a castigat premiul Canal + Young Audience la Festivalul de scurt Metraje de la Clermont Ferrand

„Opinci” este o animatie care spune povestea reala a lui Dumitru Dan, romanul care a inceput in 1908 o calatorie de 100.000 de kilometri in jurul lumii pentru a castiga un premiu de 100.000 de franci oferiti de Touring Club De France.

Filmul “Opinci” realizat de fratii Anton si Damian Groves are un parcurs frumos in festivaluri, anul trecut castigand marele premiul la Zilele Filmului Romanesc la Tiff.

Animatia este realizata de Studioset, FrameBreed si FatFox Animation si tocmai a castigat premiul Canal + Young Audience la Festivalul de scurt Metraje de la Clermont Ferrand, editia 2020.

Povestea lui Dumitru Dan e atat de incredibila incat multi ani si fiica lui a crezut ca este o fantezie.

Inainte de a ajunge la animatie, regizorii au facut un interviu cu fiica lui Dumitru Dan – Steliana pentru a afla povestea in detaliu. Dat fiind timpul desfasurarii actiunii (inceputul secolului trecut), optiunea unui film documentar era foarte costisitoare si aproape imposibila. Asa s-a ajuns la animatie.

Dumitru Dan a facut parte din grupul de patru romani care au acceptat provocarea francezilor in 1908 sa faca 100.000 de kilometru pe jos, in jurul lumii. Ca sa se poata intretina cei patru au invatat cantece si dansuri traditionale romanesti pe care le-au prezentat peste tot in lume. Din pacate, pe parcursul calatoriei care a durat 13 ani, ceilalti 3 colegi ai lui Dumitru Dan au murit, iar la momentul ridicarii premiului banii se devalorizasera din cauza razboiului.

Dumitru Dan s-a intors in Romania, s-a casatorit si a lucrat ca agent de vanzari pana la pensie.

Festivalul de Clemont Ferrand este cel mai prestigios festival de scurt metraje din lume, selectia in competitie fiind foarte riguroasa.

 Anul trecut Romania a mai avut in competitie si filmul “Cadoul de Craciun” care a castigat Marele Premiu si a fost anuntat in lista scurta din care urmau sa fie nominalizarile la Oscarurile acestui an. Din pacate, “Cadoul de Craciun” nu s-a aflat pe lista finala a nominalizarilor.

Citește în continuare