Skip to content

Ion Caramitru, Emilia Popescu si Mircea Rusu spun povestile tablourilor impuscate in decembrie 1989

Muzeul National de Arta al Romaniei si Teatrul National din Bucuresti au colaborat pentru a promova expozitia temporara „Laborator II – 1989. Restaurarea picturilor impuscate” care va fi deschisa pana pe 28 martie 2021.

Dupa 30 de ani de lucru la partea de restaurare, lucrarile lui Stefan Luchian, Theodor Aman si Ioan Andreescu sunt expuse in galeriile MNAR intr-un proiect special care spune povestile tablourilor impuscate la Revolutie cu ajutorul a 11 actori romani ai teatrului TNB.

Cele doua institutii au creat o serie de 11 clipuri video in care fiecarui actor i-a revenit sarcina de a spune povestea unui tablou faimos din colectia de Arta Romaneasca Moderna MNAR.

Actorii implicati sunt Ion Caramitru, Emilia Popescu, Alexandru Potocean, Mircea Rusu, Lari Giorgescu, Ileana Olteanu, Amalia Ciolan, Monica Davidescu, Cosmina Olariu, Richard Bovnoczki si Daniel Badale. 

Inainte de restaurare
Dupa restaurare

Picturile au fost impuscate frontal, in rafale si au fost supuse unor serii de actiuni de salvare, de recompunere, refacere si restaurare. 

Actorii, aflati langa faimoasele picturi de Stefan Luchian, Theodor Aman, Ion Andreescu, Sava Hentia si G.D.Mirea, spun povestile procesului de restaurare prin detalii legate de straturile de culoare, gradul de afectare al fiecarei lucrari si arata transformarile stadiilor inainte si dupa restaurare. Ii puteti urmari mai jos.

Ion Caramitru vorbeste despre „Safta florareasa”, tabloul lui Stefan Luchian:

Daniel Badale vorbeste despre „Lupta de la Alma” a lui Theodor Aman:

Amalia Ciolan vorbeste despre „Peisaj” al lui Stefan Luchian:

Actrita Emilia Popescu vorbeste despre lucrarea „Lorica cu crizanteme” a pictorului Stefan Luchian:

Lari Giorgescu povesteste despre „Autoportret” al lui Ioan Andreescu:

Richard Bovnoczki spune povestea din spatele tabloului „Taranii secui ii aduc lui Mihai Viteazu capul lui Andrei Bathory” al pictorului G.D.Mirea:

Clipurile sunt completate si de o expoziție care poate fi vazuta pe gardul MNAR din Calea Victoriei pana pe 31 ianuarie 2021.

Trecatorii pot vedea imagini cu cele 11 tablouri si pot accesa clipurile video prin intermediul codurilor QR ce insotesc fotografiile expuse.

Munca de restaurare a fost sustinuta de un colectiv de 16 specialisti ai MNAR printre care se numara Sorina Gheorghita, Ioan Frijan si Horatiu Costin. Acestia au recunoscut ca evenimentele de la Revolutie au lasat urme adance in destinele lucrarilor.

Inainte de restaurare
Dupa restaurare

Expozitia „Laborator II – 1989. Restaurarea picturilor impuscate” poate fi vizitata inainte si dupa Craciun in galeriile MNAR.

Expozitia include 20 de picturi din totalul de 47 de lucrari restaurate in cadrul acestui proiect. Trei din tablouri sunt expuse pentru prima data in ultimii 30 ani: „Plopi la marginea satului” de Ioan Andreescu , „Vanat” si „Natura statica” de Sava Hentia.

Pe langa proiectul de restaurare, expozitie spune si povestea „Laboratorului de restaurare pictura de sevalet” care a fost complet distrus in timpul Revolutiei din ’89. Atunci au fost pierdute 30 de picturi dintre care 17 lucrari din Galeria de Arta Europeana si 13 de Arta Romaneasca.

Programul Muzeului National de Arta al Romaniei in perioada sarbatorilor este urmatorul: 24, 25, 26, 31 decembrie 2020, 1, 2 ianuarie 2021 – muzeul va fi inchis. Din 3 ianuarie, va reveni la programul normal de vizitare.

Citește în continuare