Skip to content

Prima experienta Urban.ro a dus o cititoare la Londra unde a trait viata ca-n Downton Abbey.

In fiecare luna, Urban.ro creeaza experiente unice pentru platitorii de bilete la spectacole – teatru, muzica, filme sau balet. Daca urmariti site-ul cu atentie, puteti castiga intalniri cu actorii si muzicienii preferati sau participarea  la repetitiile celor mai asteptate premiere din teatrele bucurestene.

Prima castigatoare a fost Simona Poenaru care a mers alaturi de o prietena si de echipa Urban.ro intr-o calatorie la Londra, pe platourile de filmare ale productiei de succes Downton Abbey.

Se intampla rar ca un serial sa se termine intr-un moment in care audienta este mai mare decat in sezoanele anterioare. A fost cazul seriei britanice Downton Abbey care a fascinat si a fermecat o lume intreaga, aducand turisti din toata lumea in locurile splendide folosite pentru filmari. 

Anul 2019 a adus in cinematografe filmul care continua firul narativ creat de scenaristul Julian Fellowes. Povestea a fost inspirata din fapte reale petrecute in urma cu mai bine de 100 de ani pe mosia Highclere iar castelul a devenit personajul principal al fenomenului Downton Abbey.

Experienta Urban.ro a pornit de la platourile de filmare Downton Abbey cu o vizita VIP in gradinile si in interiorul castelului construit in urma cu 350 de ani. A continuat cu un pranz si ceaiul servite pe mosia Highclere Castle si activitati conexe desfasurate in Londra menite sa recreeze atmosfera si viata traita in cea mai eleganta si extravaganta perioada din istoria aristocratiei britanice.

Vedeti mai jos filmul experientei si descoperiti in continuare povestea calatoriei:

Odata ajunsa in Londra, castigatoarea noastra a avut un program incarcat inca din prima zi: prima oprire a fost Palatul Kensington unde Simona a vizitat trei expozitii.

Prima dintre ele a fost expozitia permanenta care include apartamentele regale in care a crescut Regina Victoria, care a inclus si un happening cu osceneta in care castigatoarea noastra a interactionat cu o doamna actrita care ii semana perfect Reginei. 

A doua expozitie a fost dedicata Printesei Diana, cu rochii si schite ale creatiilor memorabile purtate de una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea. 

A treia expozitie dedicata Reginei Victoria a fost construita ca un labirint care te plimba din camera in camera aratandu-ti pasaje care i-au definit viata in cel mai mic detaliu – de la portrete ale vremurilor la hainele purtate si insemnari din jurnal adunate intr-o experienta senzoriala inedita – sunete care imita atmosfera din Palat, buchete de flori uscate pe care le poti atinge daca le descoperi dupa usi ascunse sau gauri de chei prin care vezi filme animate.

Pe langa partea istorica, expozitiile de la Kensignton fac legatura intre latura umana si cea monarhica a oamenilor care au locuit si inca locuiesc acolo. Ducele William si Ducesa Kate Middleton traiesc alaturi de copiii lor intr-o alta aripa a palatului, in apartamentul 1A.

A urmat o vizita intr-o vila din apropiere, una dintre singurele case londoneze pastrate la fel ca in urma cu 120 de ani, in epoca victoriana. 

Leighton House a apartinut unuia dintre cei mai cunoscuti pictori ai perioadei respective – Lordul Leighton. Turul a inceput cu biroul in care primea oaspetii de seama din aristocratia britanica si a continuat cu sufrageria turceasca pentru care au fost aduse in 1870 bucati de gresie si mozaic din Orientul Mijlociu.

In sala de mese captusita cu catifea rosie si in camera de muzica cu vedere catre gradina au facut vizite atat Regina cat si Regele Regatului Unit, de-a lungul anilor. Erau fani ai pictorului dar si prieteni care adorau sa petreaca serate in casa Leighton.

Casa Leighton surprinde prin studioul urias al pictorului, cu zeci de sevalete, o scena pe care isi urca muzele feminine pe care le picta dar si o fereastra de 10 metri inaltime care scalda incaperea in lumina. La primul etaj se afla si micul muzeu pe care si l-a pregatit Leighton inca din timpul vietii – intreaga cladire a fost gandita si construita de la inceput ca un mausoleu menit sa stea in picioare sute de ani si sa fie vizitat de turisti.

Finalul turului include micul dormitor al pictorului cu un pat de o persoana, o noptiera, un semineu si o blana de urs pe care cobora dimineata la trezire pentru a nu atinge podeaua rece.

Cina din prima seara a experientei Urban.ro a fost rezervata la restaurantul Rules – cel mai vechi restaurant din Londra si unul dintre locurile in care este aproape imposibil sa gasesti o rezervare cu mai putin de doua saptamani inainte. 

De la Charlie Chaplin la Clark Gable, cele mai mari personalitati ale secolului trecut au luat cina la Rules. 

Pentru filmarile Downton Abbey, restaurantul a fost folosit in repetate randuri in scenele de pranz din serial in care tinerii familiei Crawley isi faceau aparitia in localul extravagant pentru intalniri speciale. 

De la placinta de pui cu praz si ciuperci in aluat pufos la iepurele inabusit cu prune si telina provenite de pe mosia Lartington pana la cel mai delicios desert gustat vreodata – Apple Crumble cu Rubarba, Rules a fost o experienta divina. 

Meniul include retete datand inca din 1800 pastrate si preparate la fel ca atunci. 

Dress-code-ul a fost strict: hainele trebuiau sa fie smart, potrivite cu o cina intr-un loc in care te intalnesti cu aristocratia britanica.

A doua zi a experientei Downton Abbey ne-a condus pana la poarta Castelului Highclere.

Aparitia castelului printre copaci, in timp ce masina coboara prin valea din Berkshire cu rafale de frunze aramii care cad pe parbriz, este aproape ca o secventa scoasa din film pe care o traieste fiecare vizitator. Casa Contelui de Carnarvon este mult mai impresionanta in realitate decat in film sau in poze. Chiar si pe o vreme tipic britanica, constructia este fermecatoare iar drumul catre usa de la intrare este intimidant si prietenos in acelasi timp. Povestea familiei si a castelului le gasiti aici.

Castelul Highclere este deschis in putine zile din an iar rezervarile au fost facute cu cateva luni inainte pentru a prinde locuri libere in tururile ghidate in care intra numai 20 de persoane. In total sunt peste 60 de ghizi care lucreaza la Highclere iar turul in care a intrat Simona alaturi de noi a fost condus de o doamna de 83 de ani care il inlocuise pe sotul ei inca de aproape 15 ani in jobul pe care l-a avut pe mosie.

Echipa a avut parte de o surpriza: Contesa de Carnarvon a tinut sa spuna cateva vorbe grupului nostru, sa ne spuna cateva anecdote legate de viata in castel, de sutele de camere in care locuieste zilnic si in care descopera mereu cateva ceva nou si despre cadoul special pregatit pentru finalul turului – o carte cu retete de Craciun din jurnalele castelului.

Contesa de Carnarvon a aparut cu o cana de ceai cu lamaie si ghimbir in mana si un zambet prin care s-a scuzat ca este un pic mai ragusita pentru ca are o raceala de cateva zile. A mentionat cat de fericita este de succesul filmului Downton Abbey care a depasit filmul Rambo in box office si de cum popularitatea serialului a salvat castelul aducandu-le sute de mii de turisti anual. Astfel, ei reusesc sa stranga peste cei 1 milion de lire sterline anual de care au nevoie pentru a intretine momentul istoric.

Anecdote de pe platourile de filmare de la Downton Abbey aflate de a ghidul castelului

Actrita Maggie Smith, intepreta personajului cheie din film – Violet, obisnuia sa isi bea ceaiul singura in fiecare zi intr-o camera de castel dedicate exclusive ei, insa auzindu-i pe actorii mai tineri cat de tare rad si cum se distreaza in camerele alaturate, a hotarat sa li se alature si sa renunte la zona ei personala. 

Niciunul dintre actorii din film nu au voie sa stea pe scaune sau sa atinga mobila in pauzele de filmare iar activitatea preferata de ei sunt gasirea celor mai amuzante GIF-uri cu pisici.

Vizita la Highclere s-a incheiat cu un pranz delicios, cu un ceai, cu victoria sponge cake si scones pregatite in stilul traditional britanic. Dupa-amiaza memorabila a continuat cu drumul inapoi spre Londra, acolo unde ne astepta o cina fusion intr-un restaurant modern – Sushi Samba in Convent Garden,  inclus in lista celor mai Instagrammabile locuri din Europa. 

Urmariti experientele lunare urban.ro – in curand veti vedea imagini din culisele musicalului We Will Rock You dar si ale spectacolului de teatru Negutatorul din Venetia.

Citește în continuare