Skip to content

Designerul Iris van Herpen a creat prima rochie de mireasa din lume realizata cu o imprimanta 3D. S-a lucrat 600 de ore din care 41 de ore a durat imprimarea.

Iris van Herpen, unul dintre cele mai cunoscuti designeri de Haute Couture din lume, a atins un nou prag in inovatia care ii caracterizeaza creatiile. A realizat prima rochie de mireasa din lume imprimata 3D.

De-a lungul timpului, Iris van Herpen le-a imbracat pe Beyonce, Zendaya, Celine Dion, Natalie Portman sau Cate Blanchett. Insa atelierul ei functioneaza predominant pe piese realizate la comanda iar rochia de mireasa care va scrie istorie a fost creata pentru avocata de origine braziliana Mariana Pavani.

Realizata sub forma unei creatii high-tech, rochia a avut un timp de lucru de aproximativ 600 de ore. A fost purtata cu succes la nunta lui Pavani de pe 11 mai.

Mireasa a lucrat indeaproape cu van Herpen pentru a obtine look-ul perfect pentru nunta ei. Rezultatul a fost o frumoasa rochie de mireasa imprimata in 3D, cu un model futurist, un decolteu indraznet si o superba trena din dantela.

Rochia a necesitat 600 de ore pentru a fi finalizata, inclusiv 41 de ore de imprimare, si a trecut prin mai multe iteratii inainte de a putea fi purtata in cele din urma in timpul nuntii desfasurate la Sao Paulo. Procesul a inceput cu o scanare 3D a corpului, urmata de mai multe probe in persoana, inainte ca rochia sa poata fi asamblata in cele din urma intr-un atelier specializat din Paris.

„Am vrut sa exprimam dragostea Marianei pentru natura, arta si feminitatea ei, impingand in acelasi timp limitele a ceea ce este posibil. Simtim ca moda este o forma de arta si astfel ea indrazneste cu adevarat sa se exprime pentru a face din nunta ei o experienta unica in viata. Fluiditatea sculpturala a rochiei ei de mireasa imbina mestesugul impecabil al Couture-ului traditional cu tehnici radicale, orientate spre viitor.”, a declarat echipa van Herpen.

Desi este prima rochie de mireasa imprimata 3D a lui van Herpen, designerul a realizat pana acum alte sute de rochii 3D, multe dintre ele fiind purtate pe covorul rosu si apoi expuse in muzee.

Primul model de rochie 3D a fost realizata in atelierele van Herpen prin 2010, fiind expusa recent la Musée des Arts Décoratifs din Paris. Prin contrast, rochia de mireasa a lui Pavani are o altfel de delicatete de alta lume, pare deopotriva foarte fragila, precum gheata subtire, dar si solida si rezistenta, precum oasele.

Designul rochiei a fost conceput in ZBrush, un software de sculptura digitala. Dimensiune fisierului trimis la imprimare a fost de 216,7 MB. Au urmat numeroase teste pentru elementele imprimate 3D si pentru plisarea complexa, al carei model trebuia sa se potriveasca cu designul corsetului. 

Ca orice alta creatie van Herpen, rochia lui Pavani are deopotriva elemente sculpturale care par rigide dar si o estetica fluida, care ii permite sa se miste si sa se simta confortabil pe parcursul nuntii.

Miscarea este un element important pentru van Herpen care a avut experienta in domeniul dansului inainte de a deveni creator de moda Haute Couture.

Desi este familiar cu imprimantele 3D, designerul a fost uimit de capacitatile aparatului din Paris pe care l-a descoperit in urma cu un an. ”Calitatea materialului flexibil este atat de, atat de buna. Poate sta de unul singur, poate face practic orice fara ca acesta sa devina mai putin flexibil in timp.”, a declarat van Herpen pentru WWD.

In opinia ei, imprimarea 3D „creeaza o mare libertate” atunci cand proiecteaza noi creatii vestimentare, explicand ca „aspectul pe care il vedeti pe aceasta mireasa nu este ceva ce am putea realiza in alt mod. Complexitatea sculpturala a acestor opere, pur si simplu nu avem cum sa le facem manual. Nu ai putea face asta prin niciun tip de modelare.”

Citește în continuare