Skip to content

Au fost create primele boabe de mazare si soia care au acelasi gust precum carnea animala. Desi sunt vegetale, in compozitie au proteine care provin de la porci.

Produsele pe baza de „carne vegetala” sunt pe cale sa devina si mai asemanatoare cu carnea animala datorita proiectului revolutionar al companiei britanice Moolec. Reprezentantii acesteia sustin ca au creat primele plante de soia modificate genetic care produc boabe care contin proteine de porc.

Cercetatorii au reusit sa produca in laboratoarele companiei primele boabe de soia „transgenice” — un termen care se refera la transferarea unor gene straine din alte organisme vii — care au reusit sa se dezvolte in planta denumita ulterior „Piggy Sooy” (Soia de porc). 

Noua planta produce boabe de soia modificate genetic in care un sfert din proteinele vegetale sunt inlocuite de proteine de porc. 

Pe langa soia cu proteine de porc, Moolec a reusit sa creeze si plante de mazare care produc boabe cu proteine de vita. Compania sustine ca noile boabe modificate genetic pot avea un gust, o textura si o valoare nutrititionala similare cu cele ale carnii animale, insa fara a avea costuri ridicate de productie si vanzare.

Desi compania nu a declarat inca in mod oficial ca a folosit gene de porc care au fost adaugate in soia pentru a produce noua planta, boabele au o nuanta rozalie, usor rosiatica, similara cu cea a carnii de porc. Alti specialisti din lumea academica sunt de parere ca s-a folosit o gena care provine de la porci pentru a produce mioglobina, o proteina prezenta in fibrele musculare ale vertebratelor si care ofera in acelasi timp culoarea rosie a carnii si contribuie la aroma sa.

In acest sens, Amit Dhingra, un reprezentant al companiei Moolec, a delcarat ca: ”Din motive de proprietate intelectuala, in acest moment nu putem dezvalui mai multe detalii cu privire la boabele modificate genetic. Pot spune doar ca proteinele adaugate in Piggy Sooy au fost alese pentru a oferi senzatia potrivita in gura dupa ce mancarea a fost gatita.”

Desi nu se stie inca care va fi reactia oamenilor la boabele de soia cu proteine din porc, reprezentantii Moolec sustin ca 98% din soia cultivata in SUA este modificata genetic, dand exemplul companiei Impossible Foods care se bucura de un mare succes in randul produselor pe baza de plante modificate genetic.

In prezent, Moolec incearca sa obtina aprobarile necesare pentru a cultiva si vinde „Piggy Sooy” in SUA. Dhingra sustine ca ar trebui sa fie mai usor de obtinut decat in Europa datorita normelor Agentiei Americane pentru Alimente si Medicamente (FDA). In schimb, in Uniunea Europeana si Marea Britanie reglementarile sunt mai stricte si procesul pentru obtinerea unei astfel de autorizatii ar dura cel putin 18 luni. 

Mai multe detalii despre „Piggy Sooy” pot fi citite aici.

Unii cercetatori sustin ca produsele de acest tip ar putea contribui la reducerea emisiilor de carbon produse de industria carnii. La nivel global, exista deja mai multe companii care folosesc proteine animale in diverse preparate pe baza de carne pentru a obtine un gust si un aspect cat mai asemanator. 

Companii precum Impossible Foods folosesc de cativa ani hemoproteine vegetale — un tip de proteine modificate genetic similare cu cele din carne, insa de provenienta vegetala — pentru a oferi preparatelor din plante un gust asemanator cu cel al carnii animale. Pentru a obtine acest lucru, compania americana foloseste o drojdie modificata genetic cu care sunt hranite plantele de soia.

O alta companie, Motif FoodWork foloseste o proteina din carnea de vita pe post de aditiv in produsele vegetariene. Pentru inceput, cercetatorii companiei au reusit sa produca o drojdie modificata insa in viitor intentioneaza sa produca si porumb modificat genetic.

Desi plantele transgenice pot parea o noutate, acestea sunt cultivate pe scara larga de zeci de ani in mai multe parti ale lumii, inclusiv in Europa. De exemplu, asa numitele culturi BT — care folosesc seminte modificate genetic si care contin proteina bacteriana Bacillus thuringiensis pentru a ucide insectele daunatoare fara a afecta animalele si oamenii — sunt cultivate in SUA incepand cu 1985. 

Citește în continuare