Skip to content

Primul hotel auto-sustenabil din lume se deschide in Norvegia. Locul ales este in mijlocul naturii, in Cercul Polar.

Primul hotel care va folosi complet energie regenerabila va fi deschis in Norvegia, in Cercul Polar Arctic, mai exact langa Ghetarul Svartisen. Designul hotelului are impact minim invaziv, toate materialele folosite fiind din surse locale si prietenoase cu natura, respectand astfel toate principiile si criteriile unei constructii complet sustenabile. 

Intreaga constructie este gandita pe principiul energiei pozitive, o componenta mult mai avansata decat cea folosita in prezent la cladirile sustenabile, cea a amprentei neutre de carbon, prin care trebuie facut un echilibru intre emisii si reducerea dioxidului de carbon din atmosfera cu ajutorul unor absorbanti speciali.

Hotelul va avea 100 de camere cu vedere la fiord, un laborator de design si educatie, un spa outdoor si indoor cu terapie prin sunet si crinoterapie, dar si o ferma care sa produca ingredientele pentru cele patru restaurante care vor fi disponibile in interiorul cladirii.

 

De asemenea, proiectul este gandit si sa functioneze pe principiul zero deseuro, fara nicio risipa a materialelor consumabile. Practic, sustenabilitatea si grija pentru mediu devin astfel o noua abordare a luxului.

Arhitectura este inspirata din traditiile locale norvegiene privind constructiile de coasta, hotelul fiind amplasat pe piloni de lemn care vor creea o legatura intre pamant si fiord.

Constructia are forma „fiskehjell”, o structura din lemn in formade A pentru uscarea pestilor,si „rorbue”, un tip traditional de casa sezoniera nordica folosita de pescari.

Referinta rorbue se traduce prin structura de sustinere a hotelului, care este construita din stalpi de lemn rezistente la intemperii, care se intind la cativa metri sub suprafata fiordului. Stalpii asigura faptul ca aceasta cladire are o amprenta minima si mai ofera si un aspect aproape transparent.

Forma hotelului ofera o vedere panoramica a fiordului si o experienta de viata in apropiere de natura. Hotelul va fi deschis in 2022 si va produce mai multa energie decat va folosi, o premiera absoluta mondiala. 

Proiectul va incepe cu o constructie pentru captarea energiei solare, astfel incat intreaga cladire sa beneficieze de acest tip de energie inca din timpul constructiei. De asemenea, hotelul va deveni cea mai nordica cladire de tip facilitate auto-sustenabila din lume.

Citește în continuare