Skip to content

Arhitectul danez Bjarke Ingels va realiza primul hotel printat in intregime 3D. Va lua forma unor constructii individuale de tip dom inspirate de forme organice si de mediul inconjurator. 

In ultimii ani tehnologia de imprimare 3D a inceput sa fie utilizata tot mai des si in arhitectura. In prezent exista cateva exemple de constructii printate de la zero cu ajutorul unor roboti performanti si imprimante de mari dimensiuni. 

Avantajul acestei practici inovatoare de constructie consta in faptul ca produce mai putine deseuri, poate fi finalizata intr-un timp mai scurt iar cladirea finala este cu 350% mai solida decat una la care s-au folosit metode traditionale.

Pe urmele acestei tendinte, arhitectul danez Bjarke Ingels a proiectat primul hotel printat 3D in intregime, pe care il va realiza alaturi de Liz Lambert, proprietara unor lanturi de hoteluri din SUA.

Tehnologia folosita va fi asigurata de catre Icon, un start-up din Austin, Texas, care a patentat roboti ”Vulcan” de dimensiuni mari care pot printa astfel de constructii. Compania a fost finantata la inceput si de catre Ingels si este cunoscuta printre altele si pentru proiectele indraznete, cum ar fi cel mai mare complex comunitar printat 3D din lume sau structurile arhitecturale dedicate colonizarii lunare.

Proiectul lui Ingels va ocupa o suprafata de 250 de metri patrati din desertul Marfa din Texas si va extinde hotelul El Cosmico al lui Lambert. Noua aripa urmeaza sa fie deschisa in 2024, la mai putin de un an de la inceperea constructiei. 

Noul hotel va avea camere individuale in forma de domuri, amplasate in jurul unei piscine generoase, o bucatarie in aer liber si spatii comune pentru arta si activitati sportive. Fiecare constructie va avea un tavan curbat din sticla prin care se poate observa cerul instelat in fiecare noapte. 

Pe langa acestea, complexul va include si o serie de case cu doua, trei sau patru dormitoare care pot fi cumparate ca destinatii private de vacanta. 

Despre aceasta noua abordare, Ingels a declarat: ”Colaborarea noastra cu El Cosmico si Icon ne-a permis sa urmarim posibilitatile formale si materiale ale constructiilor de ultima generatie, printate cu ajutorul tehnologiei 3D, fara a avea de a face cu limitarile traditionale ale unui santier sau ale unui client conventional.”

Noile structuri 3D sunt bazate pe un concept unic de arhitectura vernaculara care implica folosirea unor materiale organice, precum pamant din desert si ciment natural. In acest fel constructiile se vor integra in peisaj fara a fi invazive si in acelasi timp folosesc resurse locale.

Ingels considera noua tehnologie drept una dintre cele mai eficiente, deoarece are nevoie de mai putina interventie umana si poate construi structuri mult mai rapid. Proiectele printate 3D elimina procesul tipic in care cladirile viitoare sunt construite digital ca machete si mai apoi predate si prezentate sub forma unor schite 2D. De asemenea, sunt reduse surplusul de materiale si deseurile, un aspect important pentru protejarea mediului inconjurator, mai ales in contextul crizei climatice.

In procesul de proiectare si imprimare propriu-zis vor fi implicati oameni care configureaza si intretin fiecare imprimanta. Oamenii nu sunt scosi din ecuatie, este nevoie de profesionisti pentru  supravegherea operatiunilor, pentru turnarea fundatiilor, instalarea armaturilor, izolarea peretilor si instalarea ferestrelor si usilor, alaturi de toate sistemele mecanice, electrice si sanitare.

Studioul de arhitectura a lui Bjarke Ingels a proiectat printre altele si studioul de film al lui Robert de Niro din New York, primul muzeul al Audemars Piguet din Vallee de Joux, Elvetia, cat si sediul Google din California. 

Citește în continuare