Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 16-18 octombrie: Jessica Chastain in cinema, tablouri impuscate la MNAR, Andries si byron in concert. Plus trolii pentru copii, Festivalul Filmului Polonez si Astra Film Festival online.

Cu noi reguli impuse de autoritati, teatrele, cinematografele si restaurantele s-au redeschis publicului larg, la o capacitate foarte redusa, insa isi pot continua activitatea si in interior, iar asta face sa avem un weekend cultural cu optiuni pentru toate gusturile.

urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Marele ecran ofera in acest weekend patru premiere, productii asteptate de iubitorii de film – comedie, drama, actiune, animatie sau aventuri: “The Broken Hearts Gallery”, “Greenland”, “AVA”, “La Belle Epoque”, dar si “Trolls World Tour”, “Corpus Christi” si “Honest Thief”

“The Broken Hearts Gallery” (Galeria inimilor frante) spune povestea lui Lucy (Geraldine Viswanathan), care stie prea bine ce inseamna suferinta din amor. Printr-un straniu concurs de imprejurari, il cunoaste pe Nick (Dacre Montgomery), un tip care ii tot iese în cale. Lucy decide sa renunte la obiectele care-i amintesc de relatiile ei amoroase ratate, ba chiar are o idee: de a le expune in prima galerie de arta special dedicata celor dezamagiti in dragoste, ca si ea – “Galeria inimilor frante”.

“Greenland: Cursa pentru supravietuire” ii prezinta pe John Garrity (Gerard Butler), sotia sa Allison (Morena Baccarin) si fiul lor, Nathan, care fac o calatorie periculoasa spre Groenlanda, singura lor speranta pentru supravietuire. Acestia lupta pentru supravietuire atunci cand o cometa de dimensiuni uriase pune in pericol existenta vietii pe Pamant.

“AVA” este Jessica Chastain, un mercenar extrem de cautat care lucreaza pentru o organizatie de operatiuni clandestine si strabate tot globul pentru a-si gasi si anihila tintele, intotdeauna personaje extrem de influente. Cariera ei ia o turnura dramatica in momentul in care o misiune esueaza din cauza informatiilor gresite pe care le-a primit si este nevoita sa se intoarca acasa.

“La Belle Epoque” (Cei mai frumosi ani) prezinta viata lui Victor, un sextagenar deziluzionat, care este data peste cap atunci cand Antoine, un anteprenor stralucit, ii propune un nou tip de atractie: imbinand artificii teatrale si reconstituiri istorice, firma lui Antoine permite clientilor sa aleaga o perioada din viata lor si sa se intoarca in timp. Victor alege sa retraiasca saptamana cea mai marcanta din viata sa, cea din urma cu patruzeci de ani, cand si-a intalnit marea dragoste.

Pentru copii si nu numai, “Trolls World Tour”, prin vocile Annei Kendrick si a lui Justin Timberlake, duc trolii acolo unde nimeni din universul lor nu a ajuns vreodata. Poppy (Kendrick) si Branch (Timberlake) vor descoperi ca exista sase triburi diferite de troli raspandite in sase tinuturi diferite, care sunt fanii a sase stiluri diferite de muzica: funk, country, techno, clasica si rock.

„Corpus Christi” urmareste povestea lui Daniel, un tanar de 20 de ani care tocmai a iesit dintr-un centru de reeducare pentru minori. Ajuns intr-un mic orasel din Polonia, Daniel se imbraca in haine preotesti si pretinde ca este trimisul Bisericii. Aparitia unui preot carismatic cu viziuni moderne este o oportunitate pentru comunitatea locala care incepe un proces de vindecare dupa o tragedie recenta.

“Honest Thief” (Un hot cinstit) este Tom (Liam Neeson), care poate fi descris in multe feluri, dar, in principal, este un hot faimos si un romantic nou-convertit la iubire. Sentimentele sale pentru Annie (Kate Walsh) l-au facut sa vrea sa repare greselile trecutului si sa lase in urma viata de infractor. Dar totul se complica din cauza a doi agenti FBI corupti care pornesc pe urmele lui, hotarati sa-l elimine si sa-i fure banii pe care acesta intentiona sa-i dea inapoi.

Daca preferati confortul vizionarii unui film de acasa, atat Festivalul Filmului Polonez, cat si Astra Film Festival sunt disponibile online.

Festivalul CinePOLSKA 2020 incepe online din 16 octombrie cu cea mai recenta productie a regizoarei Agnieszka Holland, „Sarlatanul”, care va putea fi vazuta de spectatorii celei de-a 16-a editii a Festivalului de Film Polonez. CinePOLSKA va consta in proiectii online pe platforma TIFF Unlimited, intre 16 si 22 octombrie 2020. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate gratuit timp de sapte zile, fara obligativitatea unui cont pe platforma.

Dupa o prima parte a festivalului petrecuta in perioada 4-13 septembrie 2020 in centrul istoric al Sibiului si in Muzeul Astra, a doua parte a Astra Film Festival se va desfasura online, incepand de vineri, 16 octombrie, pentru zece zile.

Programul de filme este grupat in patru sectiuni, dintre care trei sunt sectiuni de competitie. Primele doua sectiuni sunt Voci emergente ale documentarului, cu 10 productii europene noi in competitie si Europa Centrala si de Est, cu alte 10 documentare creative din zona fostului bloc sovietic. Filmele aduc in atentie intamplari bizare petrecute in timpul comunismului, povesti despre curajul unor anti-eroi, oameni obisnuiti care au avut curajul sa se opuna dictaturii, despre efectele tranzitiei, dictatorii de azi si, nu in ultimul rand, forta artei si a artistului in fata celor care vor puterea.

Invitatie inedita la muzeu: puteti plati intrarea la Muzeul de Arta Recenta cu doua becuri arse. Puteti vedea o expozitie cu 46 de artisti romani contemporani printre care Gorzo si Vlad Nanca.

MARe, Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti lanseaza o campanie care marcheaza Ziua Internationala a Deseurilor Electrice. Sub sloganul „reciclarea este un act de creatie”, MARe anunta ca intre 14 si 18 octombrie, de la 11:00 pana la 19:00, aduci doua becuri arse si primesti un bilet la muzeu.

Daca nu reusiti sa ajungeti la MARe pana duminica, puteti instala aplicatia „Colt Verde” din Google Play sau App Store si veti descoperi colturile verzi din apropierea dumneavoastra, locurile in care puteti recicla becurile arse.

O altfel de incursiune in istoria recenta a Romaniei, prin evenimentele din decembrie 1989: o expozitie dedicata restaurarii lucrarilor impuscate in timpul Revolutiei

Muzeul National de Arta al Romaniei a deschis expoziţia Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor impuscate, care prezinta publicului doua destine: cel al unor lucrari restaurate, puternic avariate in timpul evenimentelor din 1989 şi cel al Laboratorului de restaurare pictura de sevalet, complet distrus tot atunci.

Expozitia pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui numar important de picturi din patrimoniul MNAR ce au avut degradari rar intalnite in colectiile muzeale. Din totalul de 47 de lucrari restaurate, publicul va putea vedea cu aceasta ocazie 20 de  picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima data in ultimii 30 de ani: Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851 – 1882), Vanat sNatura moarta de Sava Hentia (1848 – 1904).

Expozitia este insotita de un catalog in care sunt prezentate in detaliu etapele restaurarii lucrarilor impuscate si povestea distrugerii si refacerii Laboratorului de restaurare pictura de sevalet al MNAR. Treizeci de picturi au fost pierdute atunci, dintre care 17 lucrari din cadrul Galeriei de Arta Europeana si 13 lucrari din Galeria de Arta Romaneasca.

eXplore festival aduce dansul contemporan atat online, cat si offline, intr-o serie de locuri din Bucuresti

Editia #15 a eXplore festival – Bucharest International Dance and Performace festival se desfasoara anul acesta intre 16 si 25 octombrie la Muzeul National al Literaturii Romane, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului Bucuresti: Muzeul Theodor Aman, Colectia de arta Ligia si Pompiliu Macovei, Palatul Sutu, dar si online, pe eXplore festival si WASP Working Art Space and Production.

eXplore festival #15 propune publicului o serie de incursiuni-eseu asupra relatiei dintre miscare, spatiu si timp, din perspectiva unui dialog intre corp-imagine-sunet.

Vineri, 16 octombrie, festivalul debuteaza la ora 18:30 in Gradina Muzeului National al Literaturii Romane cu filmul documentar “Abis” de Matei Bejenaru (RO, 2019, video-art, 24’) care exploreaza personalitatea enigmatica si carismatica a lui Irinel Liciu, prim-solista a baletului Operei Romane din Bucuresti in anii ’50-’60. Discutie moderata de Ion Bogdan Lefter, cu Matei Bejenaru, Adina Cezar, Liana Tugearu si Ioan Tugearu.

Sambata, 17 octombrie, incepand  cu ora 14:30, in Gradina Muzeului National al Literaturii Romane, are loc un performance participativ, DUET-C ELIADE de Roel Heremans (Belgia). De la ora 17.00, in acelasi loc, are loc un perfomance instalatie cu Judith State, István Téglás si Radu Dumitriu, EMBER.

Sambata si duminica, incepand cu ora 18.30, la WASP Working Art Space and Production sunt disponibile o serie de instalatii performative si video instalatii.

Inapoi in sala de teatru, online si offline: Bucharest Fringe,  avanpremiera ,,Lectia” de Eugène Ionesco, in regia lui Felix Alexa la Teatrul Nottara si spectacole la TNB.

Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent  se desfasoara pana pe 18 octombrie online pe www.eventbook.ro, acolo fiind difuzate integral inregistrarile tuturor spectacolelor. 26 de spectacole de teatru independent nationale si internationale si 15 sesiuni Artists Talk pe Zoom sunt disponibile in program.

Pentru editia de anul acesta, in competitie au intrat 9 spectactole, dupa cum urmeaza: “Algoritm” – Asociatia VAR, Bucuresti; “Blocul in versuri” – produs independent de actorii din spectacol, Bucuresti; “Dincolo de salcsmi”- Teatrul Arte dell Anima, Bucuresti; “Disparitii” – Studio Yorick,Targu Mures; “Imi place Sushi” – Reactor de creatie si experiment, Cluj – Napoca; “Lucrator universal”- Asociatia O2G, Bucuresti; “Scuze, Noi!”- produs independent de actorii din spectacol, Bucuresti; “Totul e bine cand se termina”- Reactor de creatie si experiment, Cluj – Napoca si “Uitasem”-Edith Alibec, Bucuresti.

Programul cuprinde si spectacole pentru copii, “Iepurele alb” (Teatrul de Arta Bucuresti) si “Micul print”( co-producție Lightwave Theatre Company si unteatru).

Teatrul Nottara se redeschide pentru public cu avanpremiera spectacolului “Lectia” de Eugène Ionesco, in regia lui Felix Alexa, iar reprezentatia este programata vineri si sambata, 16-17 octombrie, de la ora 20.00, la Sala George Constantin. In distributie sunt Gabriel Rauta, Cristina Juncu, Catrinel Dumitrescu, iar scenografia ii apartine Carmencitei Brojboiu.

Eugène Ionesco a scris “Lectia” in iunie 1950, iar prima montare a piesei a avut premiera anul urmator, la Théâtre de Poche. In 1953, a fost reluata la Théâtre de la Huchette, impreuna cu „Cantareata cheala”, in regia lui Nicolas Bataille, spectacolele inregistrand un mare succes. Au urmat montari in Anglia, Statele Unite, Japonia. Astazi, “Lectia” este una dintre cele mai jucate piese ale lui Eugène Ionesco. Biletele se pot procura de aici.

Teatrul National si-a reluat activitatea cu un program mult mai restrans, dupa cum urmeaza:

“Frumos e in septembrie la Venetia” cu Oana Pellea si Mircea Rusu, 17 octombrie 2020, ora 20.00 – se vinde la Sala Pictura si se va juca la Sala Studio (maxim 150 de locuri). Bilete disponibile aici.

“Micul infern”, o veritabila comedie umana, cu Rodica Popescu Bitanescu, Ilinca Goia, Liviu Lucaci, 18 octombrie 2020, ora 19.00 – se vinde si se joaca la Sala Studio (maxim 150 de locuri). Bilete disponibile aici.

“Fetita soldat”, o poveste pentru toate varstele despre cum vede lumea o fetita de 9 ani, 18 octombrie 2020, ora 18.00 – se joaca la Sala Mica (9G la TNB). Bilete disponibile aici.

Muzica live se poate asculta la Mercato Kultur, la evenimentul Overground Music Days, unde in acest weekend canta The Mono Jacks, byron, Jurjak, Lucia, Soul Serenade si melting Dice sau la Club Quantic, unde Alexandru Andries va intretine atmosfera

Overground Days la Bucuresti ii prezinta pe The Mono Jacks, byron, Jurjak, Lucia, Soul Serenade si melting Dice in concerte live respectand toate masurile de protectie si distantare sociala   pe 16-18 octombrie la Mercato Kultur, incepand cu ora 18.00. Biletele vor putea fi achizitionate prin intermediul https://www.iabilet.ro in pachete de 2 sau 4 locuri la masa.

Pe 18 octombrie, Alexandru Andries revine pe scena din Quantic cu spectacolul „Andries din nou la Quantic”, unde va fi acompaniat de Berti Barbera, Calin Grigoriu, Maria Ioana Mintulescu si Sorin Romanescu. Alexandru Andries are peste 80 de materiale discografice si a sustiut peste 3000 de concerte. Biletul costa 80 lei si se poate achizitiona de aici.

Opera Nationala Bucuresti redeschide publicului Sala Mare cu trei titluri din repertoriul universal: “Otello”, “Carmen” si “Nabucco”

Vineri, incepand cu ora 19,00, va fi prezentat spectacolul „Otello” de Giuseppe Verdi, in regia lui Giancarlo del Monaco, iar la pupitru se va afla Tiberiu Soare. Biletele pot fi achizitionate de aici.

Sambata, programul ONB prezinta “Carmen”, opera in concert (fragmente) de Georges Bizet, in conceptul regizoral al lui Stefan Neagrau, iar dirijor este Vlad Conta. Biletele pot fi achizitionate de aici.

Duminica, publicul va putea viziona spectacolul „Nabucco” (selectiuni) de Giuseppe Verdi, in regia lui Hero Lupescu, iar la pupitru va fi tot Vlad Conta. Biletele pot fi achizitionate de aici. Din cauza contextului impus de pandemie, atat numarul de spectatori cat si durata reprezentatiilor va fi redusa.

Citește în continuare