Skip to content

Inspiratie: Programul zilnic al scriitorului Haruki Murakami este un exercitiu de disciplina. Se trezeste la 4AM, alerga 10 km, apoi are timp dedicat scrisului

Haruki Murakami este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori contemporani, recunoscut international inca din anii 1980. Acesta a povestit intr-un interviu pentru The Paris Review cum decurge o zi din viata sa.

„Cand sunt in modul de scriere pentru un roman, ma ridic din pat la patru dimineata si lucrez timp de cinci pana la sase ore. Dupa-amiaza, alerg zece kilometri sau inot, apoi citesc putin si ascult ceva muzica. Ma culc la ora noua. Ma tin de aceasta rutina in fiecare zi, fara variatii. Repetitia in sine devine lucrul important; este o forma hipnotica. Ma hipnotizez pentru a ajunge la o stare sufleteasca mai profunda. Dar pentru a tine o astfel de rutina atat de mult timp – de la sase luni la un an – este nevoie de forta mentala si fizica. In acest sens, scrierea unui roman lung este ca antrenamentul de supravietuire. Forta fizica este la fel de necesara ca sensibilitatea artistica”, explica Haruki Murakami.

Despre obiceiul de a alerga, scriitorul a povestit ca totul a inceput ca un experiment la inceputul anilor 1980, dupa ce a inchis barul de jazz pe care il detinea in Tokyo. „Din moment ce stateam la birou scriind toata ziua, au inceput sa se adune kilogramele”, povesteste scriitorul pentru The New Yorker. „De asemenea, fumam prea mult – saizeci de tigari pe zi. Degetele mele erau galbene, iar corpul meu mirosea a fum. (…) Am decis sa incep sa alerg in fiecare zi, pentru ca voiam sa vad ce se va intampla. Cred ca viata este un fel de laborator in care poti incerca orice. Si pana la urma cred ca a fost bine pentru mine, pentru ca am devenit dur. ”

Acest stil de viata si disciplina impusa i-a permis sa scrie o romanele care l-au consacrat, dar si traducerea in japoneza a unor importante opere inclusiv Marele Gatsby.

De la inceputul pandemiei, in Japonia, Haruki Murakami este gazda unei emisiuni radio pentru a ajuta la motivarea populatiei in vremea izolarii.

Show-ul se numeste Stay Home Special si e o initiativa a guvernatorului orasului Tokyo care incearca pe toate caile sa le explice celor care locuiesc in Tokyo ca e important sa stea acasa si sa nu faca foarte multe plimbari in exterior.

Murakami, care multi ani a avut un club de jazz si a mai gazduit o emisiune la cel mai mare radio din Tokyo, spune ca a acceptat propunerea pentru ca spera ca “puterea muzicii poate sa ridice putin moralul celor care sunt nevoiti sa stea in casa”.

Din 2018, Murakami a gazduit o emisiune radio preinregistrata de o ora la Tokyo FM unde a difuzat unele dintre singleurile din cele peste 10.000 de discuri din colectia personala – o varietate muzicala care ii include pe Beach Boys, Joey Ramone, Hall si Oates – ale caror piese le-a si cantat in clubul sau de jazz.

Murakami a inceput sa scrie in timp ce conducea un bar de jazz in Tokyo dupa ce a absolvit universitatea. Cunoscator si colectionar de muzica, Murakami povesteste des in interviuri despre pasiunea sa pentru muzica, mai ales ca aparitiile sale publice sunt inca foarte rare. Publicul il poate asculta la Murakami Radio – Run & Songs, iar playlistul sau se gaseste pe Spotify.

In Romania scrierile lui Haruki Murakami sunt traduse la editura Poliron si le gasiti aici. Despre barul sau de jazz a scris in 1992 in romanul “La sud de granita”.

Citește în continuare