Skip to content

Regizorul Silviu Purcarete a cerut sa-i se retraga nominalizarea la Premiile UNITER ca urmare a protestelor fata de excluderea totala a femeilor si regizorilor tineri de la premiile principale.  „Se stie ca in vremuri grele, cu resurse de hrana imputinate, mamiferele batrine sunt indepartate si sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi traim, intr-adevar, vremuri grele” spune Purcarete.

Silviu Purcarete a cerut Senatului UNITER sa-i retraga nominalizarea la Premiile UNITER de anul acesta, in contextul in care regizoarea Carmen Lidia Vidu a luat pozitie fata de excluderea generatiei de tineri regizori, excluderea totala a femeilor de la premiile principale si validarea abuzului prin prezenta regizorului Andriy Zholdak la sectiunea „cea mai buna regie”.

„Odata demascat, cum aflu, ca am 72 de ani, ca sint de parte barbateasca, ca sa nu mai pomenim, Doamne fereste, si de alte betesuguri incorecte politic, mi-am dat si eu seama ca nominalizarea mea pentru un premiu de regie este in raspar cu asteptarile unor tineri confrati si surori si generatoare de agitatie si indignari. Multumind adinc celor cinci membri ai juriului pentru «ratacirea» de a ma fi inscris pe lista candidatilor la premiu, va rog sa luati in considerare retragerea mea dintr-o competitie pe care nu mi-am dorit-o si nu mi-o doresc neaparat si care provoaca atita amaraciune si parapon”, este mesajul regizorului catre Senatul UNITER.

Silviu PUrcarete adauga in textul trimis UNITER „Se stie ca in vremuri grele, cu resurse de hrana imputinate, mamiferele batrine sint indepartate si sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi traim, intr-adevar, vremuri grele. Spre impaciuire si armonie, propun ca, in locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul insusi sa desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei romanesti. Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii”

In contextul nominalizarilor la editia de anul acesta a galei Premiilor UNITER, peste 1.000 de oameni de teatru au semnat petitia Declic pentru Retragerea nominalizarii lui Andriy Zholdak la categoria „cel mai bun regizor” a galei Premiilor UNITER.

„Am fost revoltati de nominalizarea facuta de juriul UNITER. Andriy Zholdak este cunoscut pentru agresiuni psihologice si fizice asupra actorilor cu care lucreaza”, se arata in textul petitiei. 

„Anul acesta, care a fost marcat in teatrul romanesc de o dezbatere profunda asupra abuzurilor, juriul UNITER nominalizeaza un regizor care a agresat in fata intregii echipe in seara unei premiere una din actritele din distributie. Acest act nu este o supozitie, un zvon si nu face parte din sfera privata, neatacand prezumtia de nevinovatie asa cum se pretinde de multe ori in mod absurd in cazurile de abuz. Este un act recunoscut, in care au existat martori care au alertat politia. La aproape fiecare proiect al acestui regizor acelasi tip de comportament se repeta si el continua sa fie validat de institutiile teatrale importante din Romania. In solidaritate cu victimele abuzului din teatrul romanesc si din dorinta de a putea lucra in conditii normale si sigure in timpul repetitiilor, solicitam Senatului UNITER excluderea regizorului Andriy Zholdak la categoria „cel mai bun regizor”. Consideram ca un regizor bun trebuie in primul rand sa stie sa lucreze cu actorii fara violenta psihologica sau vatamare corporala si sa isi respecte colaboratorii”, scriu semnatarii petitiei.

Intre semnatari: Carmen Lidia Vidu, regizoare, Oana Stoica, critic de teatru, Velica Panduru, scenografa, Diana Dumbrava, actrita, Ada Gales, actrita, Alexandra Badea, regizoare, Ramona Dumitrean, actrita, Eugen Jebeleanu, regizor, Cristina Modreanu, critic de teatru, Andrei Majeri, regizor, Nicoleta Lefter, actrita, Vlad Birzanu, actor, Olga Diana Torok, actrita, Botond Nagy, regizor.

Replica Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova in legatura cu retragerea nominalizarii regizorului Andriy Zholdak la categoria „cel mai bun regizor”.

„Teatrul National „Marin Sorescu” a luat act de petitia initiata de regizoarea Carmen Lidia Vidu, prin care se cere Senatului UNITER retragerea nominalizarii regizorului Andriy Zholdak la categoria cel mai bun regizor. Regizorul ucrainean a pus in scena la Craiova in 2022 un aplaudat spectacol „Femeia marii”, care a intrunit sufragiile juriului de selectie UNITER compus din cinci personalitati ale teatrului romanesc contemporan. Colaborarea cu regizorul ucrainean Andriy Zholdak, proiect propus teatrului nostru cu patru ani inainte, s-a realizat la initiativa regretatului George Banu care a fost consultantul artistic al spectacolului, prezent pe perioada repetitiilor. Domnul Zholdak a fost recomandat la Craiova ca un creator original si un regizor important, iar ecourile din presa de specialitate sunt elogioase atat la adresa spectacolului “Femeia marii”, cat si a alor spectacole realizate de acesta in tara si in strainatate. Tinem sa mentionam ca relatiile de munca si colaborare artistica dintre Andriy Zholdak si echipa artistica a Nationalului craiovean s-au derulat in cele mai bune conditii si nu am inregistrat nicio situatie nedorita. Astazi, conducerea teatrului s-a intalnit cu colectivul de productie si cu echipa artistica a spectacolului “Femeia marii”. S-a discutat pe acest subiect, iar colegii nostri au reiterat cele spuse mai sus. Echipa Teatrului National “Marin Sorescu” din Craiova a fost si este intotdeauna impotriva oricarui comportament inadecvat in acest sens protejand angajatii si colaboratorii prin prevederi clare si concrete prevazute in Regulamentele Teatrului si in Codul de Etica”.

Referitor la controversele iscate in jurul nominalizarilor din acest an la Premiile UNITER, regizorul Tompa Gabor, director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, a transmis un mesaj: 

„Consider inacceptabila ideea retragerii nominalizarii lui Andriy Zholdak de catre juriu la premiul pentru regie, in urma petitiei unui grup activisto-ideologic, bazata pe o narativa mincinoasa, exagerata, deformata si umflata de catre presa din Romania, in contextul spectacolului „Rosmersholm” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, de la premiera caruia au trecut exact 6 ani! Pe vremea aceea au aparut titluri bombastice si socante, de gen „actrita batuta de regizorul ucrainean”, care s-au dovedit a fi cu totul neadevarate in urma anchetei si investigarii pe care am intreprins-o imediat dupa eveniment. Mentionez ca de atunci spectacolul a luat numeroase premii la festivaluri internationale, inclusiv Cel Mai Bun Spectacol, Cea Mai Buna Actrita, Cel Mai Bun Decor la Festivalul National de Teatru, POSZT, de la Pécs, si a fost invitat la Olimpiada de Teatru de la St.Petersburg, precum si la Festivalurile Ibsen de la Oslo si Tokyo. E adevarat ca au fost si atunci activiste si activisti, urmasi demni ai cenzorilor din epoca comunista, care au cerut retragerea premiilor si autocritica(!!) juriului. Exact ca in cazul „Prostilor sub clar de luna” regizat de Lucian Pintilie la Teatrul Bulandra in anul 1962, unde in urma directivelor tovarasului Dumitru Popescu „Dumnezeu”, criticii au declarat ca „au vazut gresit spectacolul”!!!

Am convingerea ca acest tip de activism neobolsevist, influentat de ideologia „woke” si „cancel culture”, este deosebit de nociv si pune in pericol creatiile artistice de mare valoare. Ca director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj si, in special, ca presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa protestez impotriva unor asemenea demersuri care amesteca ideologii extremiste in judecatile de valoare estetica. Totodata atrag atentia ca persecutarea continua a unui regizor ucrainean de exceptie prin repetate presiuni ideologice transmite un mesaj extrem de negativ si poate avea consecinte nefaste in contextul evenimentelor politice tragice din zilele noastre”.

Pe de alta parte, senatul UNITER a anuntat ca retrage premiul pentru intreaga activitate actorului Alexandru Repan ca urmare a protestelor celor care anuntau ca actorul a fost colaborator al Securitatii o informatie dovedita prin hotarare judecatoreasca definitiva.

„Senatul UNITER nu contesta activitatea artistica de exceptie a actorului Alexandru Repan, pentru care a si fost desemnat, de buna credinta, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securitatii este incompatibila cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democratie, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breasla. Ca atare, Senatul UNITER decide retragerea premiului de intreaga activitate acordat actorului Alexandru Repan”, se arata in comunicatul Uniunii.

Citește în continuare