Skip to content

Radu Mihaileanu il va interpreta pe Brancusi in filmul regizoarei franceze Celine Salette, despre viata artistei Niki de Saint Phalle. Mihaileanu a postat imagini de la filmari

Regizorul filmelor “Train de vie” si “Concert”, Radu Mihaileanu se afla in aceste zile in pline filmari pentru filmul “Niki” al regizoarei – actrite Celine Salette, film in care il va interpreta pe Brancusi.

Regizorul a postat imagini care arata asemanarea sa cu Brancusi mentionand ca in film mai joaca Charlotte Le Bon (nominalizata la premiile Cesar pentru rolul muzei lui Yves Saint Laurent, in filmul despre viata designerului), Damien Bonnard („The French Dispatch”, „Dunkirk”) si Judith Chemla (“Camille Redouble”,  “A woman’s Life”).

 Actrita Céline Sallette a scris si regizeaza un film biografic despre Niki de Saint Phalle (1930-2002). Viitorul lungmetraj, al carui rol principal va fi interpretat de Charlotte Le Bon, va reconstitui viata si opera artistei feministe.

Intr-un interviu acordat saptamanalului „Paris Match”, Celine a declarat: ” Am scris un lungmetraj despre Niki de Saint Phalle, pe care Jalil Lespert il va produce si in care Charlotte Le Bon va avea rolul principal. Imi permit in sfarsit sa ma indrept spre acest tip de proiect si este incitant. „

Charlotte Le Bon si Radu Mihaileanu

In urma cu cateva saptamani regizoarea a anuntat castig pentru actori romani cu varsta intre 25 si 80 de ani.

Niki de Saint Phalle este pseudonimul artistic al pictoritei si sculptoritei franco-americane Cathérine Marie-Agnès Fal de Saint Phalle. Artista si-a inceput cariera ca model in America, apoi a incercat sa fie scriitoare, dar in cele din urma a devenit sculptorita si s-a mutat la Paris.

De la provocatoarele picturi-fotografii, performance-uri care au facut-o celebra in intreaga lume incepand cu anii ’60 si pana la intunecatele Mame devoratoare, trecand prin Nanas, creaturi fantastice in echilibru, artista vizuala, pictorita, gravor, sculptorita si regizoare de filme autodidacte a marcat deopotriva istoria artei cu creatiile sale si a traversat secolul XX atat ca precursoare, cat si ca marginala a miscarilor feministe. „Sunt o feminista infocata, dar in felul meu”, explica ea in 1965.

Artista a locuit o vreme in pasajul Impasse Ronsin care a fost primul atelier al lui Brancusi, si care mai tarziu a fost atelier si pentru Max Ernst, Yves Klein si Jean Tinguely (care a fost iubitul lui Niki pentru multi ani si a sustinut-o in promovarea artei sale) in mare parte a anilor 1950 si la inceputul anilor 1960.

Pe Radu Mihaileanu, publicul roman il cunoaste mai ales in calitatea sa de regizor.

Regizorul scenarist s-a nascut intr-o familie de evrei-romani din Bucuresti, tatal sau Mordechai Buchman si-a schimbat numele in Ion Mihaileanu dupa ce a evadat dintr-un lagar de concentrare nazist din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In anul 1980, Radu a fugit din Romania stabilindu-se mai intai in Israel dupa care in Franta, unde a absolvit Institutul de Cinematografie din Paris. Inainte de a pleca din Romania era animatorul unei trupe de teatru, si a avut aparitii in „Minciunile unui bufon” si „Toata lumea vrea sa joace Hamlet”. De asemenea era actor la teatrul Evreiesc din Bucuresti.

In cariera sa de pana acum, Radu Mihaileanu a obtinut numeroase premii pentru filmele sale care au umor, fine observatii ale caracterului uman si mesaje de umanitate si de recuperare a istoriei.

Mihaileanu a castigat Premiu FIFRESCI pentru cel mai bun film de debut „Train de vie” (1998), film care i-a mai adus si un premiu Sundace.

Citește în continuare