Skip to content

Noul spatiu Raphael Court din Victoria&Albert Museum devine cea mai frumoasa galerie din Londra

Incepand cu 19 mai, Marea Britanie ridica majoritatea restrictiilor, astfel incat muzeele, teatrele, cinematografele vor fi din nou deschide publicului. Totodata, londonezii vor putea admira noul spatiu Raphael Court din Victoria&Albert Museum (V&A), una dintre cele mai frumoase galerii de arta din Londra, disponibila in mod gratuit pentru vizita turistilor.

Cu aproape aceleasi dimensiuni ca si Capela Sixtina, Raphael Court de la V&A are acum pereti de un albastru inchis stralucitor, cu iluminare provenita de la acoperisul cu bolta si o instalatie LED care pune in evidenta lucrarile. Muzeul a comandat, de asemenea, o scanare digitala detaliata a desenelor, dezvaluind culorile acestora si modificarile suferite in ultimii 500 de ani. Versiunile digitale ale lucrarilor sunt disponibile pentru vizitatori.

 

Raphael Court nu este o noutate pentru iubitorii de arta, ci doar a avut parte de o renovare prelungita, fiind gata pentru publicul larg din 19 mai 2021. Dupa cum sugereaza si numele, spatiul gazduieste o parte dintre desenele si schitele lui Raphael.

Anul trecut a fost cea de-a 500-a aniversare a mortii lui Rafael si, pentru a marca acest lucru, V&A a planificat o revizie imensa a Raphael Court – nu doar decorul si iluminatul, ci si modul in care au fost prezentate lucrarile si modul in care vizitatorii au interactionat cu ele.

Mai mult, pentru redeschiderea galeriei, V&A a colaborat cu dirijorul Oliver Zeffman, violonistul Viktoria Mullova si Academia St Martin in the Fields. Acestia au dat viata acestei galerii iconice cu un fundal uimitor sonor pentru noul album vizual „Live from the V&A”. Interpretand un program de Bach, Mozart, Honegger si Pärt, spectacolul video va fi disponibil incepand cu 4 iunie pe Apple Music si Marquee TV, o platforma de streaming dedicata artei, culturii si spectacolelor.

Colectia cuprinde, printre altele, o serie impresionanta de schite pentru tapiseriile comandate de papa pentru Capela Sixtina din Roma. Fiecare desen pe hartie are aproximativ cinci metri lungime pe trei metri si jumatate inaltime, de aceeasi dimensiune ca si tapiseriile finalizate.

Desene lui Raphael sunt printre cele mai mari comori ale Renasterii din Marea Britanie. La scurt timp dupa alegerea sa din 1513, Papa Leon al X-lea l-a insarcinat pe Rafael sa creeze un set de zece modele la scara larga pentru o serie de tapiserii pentru Capela Sixtina din Palatul Vaticanului, ilustrand scene din viata Sfantului Petru si a Sfantului Pavel.

Odata finalizate, desenele – fiecare masurand aproximativ 5 metri latime si 3,5 metri inaltime – au fost trimise la atelierul tesatorului negustor Pieter van Aelst din Bruxelles, care a transformat desenele monumentale in tapiserii. Sapte dintre desene animate au supravietuit pana in prezent, aduse in Marea Britanie la inceputul secolului al XVII-lea de catre Printul de Tara Galilor, mai tarziu Charles I. Acestea au ramas in colectia regala si au fost imprumutate Muzeului South Kensington – acum V&A – de catre Regina Victoria 1865 in memoria Printului Albert si au fost expuse publicului in muzeu de atunci.

Pentru cei interesati, avand in vedere ca Marea Britanie are inca restrictii de calatorie, colectia Raphael se poate analiza online, desenele fiind disponibile online la calitate exceptionala, aici.

Credit foto: View of refurbished Raphael Court at the V&A, 2021. © Hufton+Crow

Citește în continuare