Skip to content

Regele Ferdinand si Regina Maria intr-o expozitie inspirationala la MNAR

Expozitia „Ferdinand si Maria. Regii Marii Uniri” prezinta o serie de portrete, documente si obiecte personale care au apartinut unui cuplu-model care a redefinit felul in care monarhia a inspirat atat lumea burgheziei cat si oamenii de la tara. 

Povestea cuplului Regal – Ferdinand si Maria-  a marcat istoria Romaniei intr-un mod inspirational si motivational atat pentru vremurile respective cat si pentru prezent cand e nevoie mai mare ca niciodata de modele de urmat in ceea ce priveste implicarea sociala si conduita personala. 

Regele Ferdinand a luptat pe front in Primul Razboi Mondial, cot la cot cu orice alt ostas roman iar la finalul razboiului, a incheiat actul de Unire a Basarabiei cu Bucovina, Transilvania si Vechiul Regat – Marea Unire care a creat Romania Mare. 

Regina Maria a devenit „mama ranitilor” in timpul razboiului, fara sa fie o conotatie ironica, a fost titlul atribuit zilnic in presa vremurilor pentru ca si-a asumat rolul de sora medicala care ingrijea ranitii si muribunzii alaturi de alte asistente in timp ce reorganiza sistemul de ambulante pentru a fi eficient si a salva cat mai multe vieti. Regina Maria s-a implicat in negocierile politice legate de razboi si s-a folosit de legaturile familiale cu Marea Britanie pentru a ajuta tara sa se apropie de aliatii din Vestul Europei.

Regina Victoria si Printul Albert au fost mentori pentru Regele Ferdinand si Regina Maria a Romaniei

Regina Victoria si Printul Albert s-au casatorit pe 10 februarie 1840 in Capela Regala din Palatul St.James din Londra, intr-un eveniment istoric. Familia Regala Britanica a devenit, pentru prima oara in istorie, nu doar un simbol al puterii ci un exemplu de urmat in viata personala. Toata lumea isi dorea sa se joace de-a Printul si Regina, sa fie fericiti asa cum erau ei in fiecare aparitie publica. 

Spre deosebire de monarhii dinaintea lor, cuplul care a definit Era Victoriana nu a avut scandaluri legate de jocuri de noroc, infidelitati si alte detalii personale care au lasat o umbra negativa in istoria predecesorilor. Pareau un cuplu aristocrat destul de bine imbracat care traia moderat, fara excese, cu educatie, eleganta si smerenie.

Era un model de serenitate care a schimbat rolul Famiilor Regale din toata Europa. Model care a fost invatat de Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, nepoata Reginei Victoria. A dus mai departe valorile familiei in care a crescut in Germania in 1892 cand s-a casatorit cu Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, devenit in 1898 Regele Ferdinand I al Romaniei.

“Ferdinand si Maria. Regii Marii Uniri”, o expozitie si despre o poveste de iubire

Expozitia de la Muzeul National de Arta al Romaniei poate fi vazuta in prima sala de langa foaier, cu intrare libera si include portrete oficiale dar si intime, din sufrageria personala cand citeau o carte sau stateau de vorba cu artistii vremurilor. 

De la acte semnate in original la scrisori si chiar o tinuta minunata care arata cum Regina Maria a incercat sa adopte si sa transforme portul romanesc si influentele bizantine ale vremurilor in Vechiul Regat, expozitia vine ca o marturie a unor momente fericite din viata cuplului regal. Altetele lor nu si-au trait copilaria in Romania si nu au fost crescuti cu valori romanesti insa si-au asumat rolul pe care il aveau prin succesiune si au luptat pentru a lasa mai multe urme frumoase in istorie. 

Adresa: Muzeul National de Arta al Romaniei – Galeria de Arta Romaneasca, Calea Victoriei, nr.49

Program de vizitare: 17 august 2019 – 30 septembrie 2019, orele 10:00 – 18:00, de miercuri pana duminica.

Bilete: intrarea libera

Citește în continuare