Skip to content

Ultimul autoportret al lui Rembrandt aflat in proprietate privata va fi scos la vanzare pentru 15-20 milioane de dolari.

Casele de licitatii de arta incearca sa reporneasca piata vanzarilor de tablouri prin opere rare precum ultimul autoportret al lui Rembrandt aflatt in proprietate privata. 

Pe 28 iulie se va desfasura o licitatie organizata de Sotheby’s in care tabloul va putea fi cumparat pentru o suma estimata intre 15 si 20 de milioane de dolari. Alaturi de autoportretul maestrului olandez vor fi scoase la vanzare si lucrari impresioniste, ale Maestrilor Vechi sau contemporane.

Desi Rembrandt a pictat in jur de 80 de autoportrete, acestea sunt detinute de muzee si institutii. Se intampla foarte rar ca un astfel de tablou sa fie scos spre vanzare publica. 

Atat chipul lui Rembrandt cat si stilul de pictura sunt printre cele mai recognoscibile din istoria artei. De la schitele create la varsta de 22 de ani pana la tablourile complexe, mai intunecate din ultimii ani de viata, pana la varsta de 63 ani, maestrul olandez a pictat 80 de autoportrete. 

Motivul folosirii oglinzii ca inspiratie pentru tablouri era unul practic si tinea de considerentele financiare si logistice ale picturii secolului al XVII-lea. Deseori, asa cum este cazul si tabloului scos la vanzare de Sotheby’s, Rembrandt folosea autoportrele pentru a le demonstra potentialilor clienti, talentul si evolutia tehnicii sale.

Din cele 80 de lucrari care il infatiseaza pe Rembrandt, numai 3 au ramas in proprietate privata. Unul dintre acestea a fost vandut in 2003 catre Colectia Leiden din New York, al doilea este imprumutat pe termen lung catre National Gallery din Scotia iar al treilea este exemplarul rar care va fi licitat pe 28 iulie.

Lucrarea intitulata „Autoportret cu guler si palarie neagra” a fost realizata la finalul anului 1632, conform semnaturii de pe spatele tabloului lasate de unul dintre artistii care l-a ajutat sa il creeze.

Conform curatorilor de la Sotheby’s, motivul pentru care Rembrandt ar fi realizat acest autoportret in care poarta elemente care apartineau nobililor – gulerul si palaria neagra cu margini intoarse – este pentru a-si promova statutul social in fata viitorilor socri. Ulterior, s-a casatorit cu fiica acestora si muza sa, Saskia van Uylenburgh.

Tabloul de 20 centimetri lungime si 15 centimetri latime se afla pentru a doua oara intr-o licitatie Sotheby’s. In 1970, a fost vandust pentru 650 de lire sterline catre un colectionar din Paris. 

De-a lungul timpului, autoportretul a fost expus in National Gallery din Londra, in 1999 si in Rijksmuseum din Amsterdam, in 1997.

In acelasi an, Rembrandt a realizat una din marile lucrari din portofoliul sau: „Lectia de anatomie a Doctorului Nicolaes Tulp”, tablou care se afla in Muzeul Mauritshuis din Haga.

Rembrandt Harmensz van Rijn este considerat unul dintre cei mai importanti pictori din istorie iar olandezii il apreciaza ca fiind cel mai mare artist din Epoca de Aur, alaturi de Frans Hals si Vermeer.

Rembrandt s-a nascut pe 15 iulie 1606 in Leiden, Olanda si a abandonat studiile facultatii pentru a se dedica picturii. A inceput ca ucenicul lui Pieter Lastman, artist specializat in subiecte istorice si biblice.

In 1631 s-a mutat in Amsterdam unde si-a conturat stilul care l-a transformat intr-unul din cei mai cautati portretisti ai vremurilor. Fiind inspirat de Caravaggio, care murise in 1610, Rembrandt a inovat prin realismul folosit pentru a reda luminile dramatice, a creat tablouri teatrale cu substrat psihologic.

Desi este cunoscut pentru portretele legendare realizate la comanda, Rembrand a pictat si tablouri istorice, scene religioase, mitologice, alegorice, peisaje, autoportrete, desene si schite.

Pana la finalul anilor 1640, Rembrandt si-a cheltuit toata averea, a fost nevoit sa-si vanda casa, atelierul si numeroase obiecte si tablouri din colectia personala, inclusiv presa de tipar. Ulterior, a dat faliment si murit in saracie, in 1656, fiind ingropat intr-un mormant nemarcat.

Citește în continuare