Skip to content

Cand nu poti sa calatoresti, avioanele, trenurile si vapoarele se transforma in restaurante. Si in Romania avem astfel de locuri, inclusiv o aeronava transformata in bar

Cum inca nu stim cand vom putea calatori fara restrictii, urban.ro va propune o calatorie virtuala printr-o serie de restaurante care au dus dorul de calatorie: avioane, trenuri si vapoare transformate in locuri unde puteti lua masa. Lista cuprinde si o serie de locuri din Romania, insa daca va doriti sa le vizitati, verificati disponibilitatea in prealabil.

Vagoanele de metrou sunt sursa de inspiratie pentru restaurante din Londra si Tokyo.

In Muzeul Walthamstow Pumphouse din Londra, restaurantul Supper Tube isi asteapta vizitatorii, avand ca decor un vagon din 1960 care circula pe linia Victoria. Bucataria oferita este sezoniera, iar mesenii pot opta pentru o selectie generoasa de vinuri si cocktailuri.

La Tokyo, unul dintre cele mai populare baruri este Kiha, un sake bar recreat practic in interiorul unei cladiri. Japonezii sunt extrem de pasionati de ideea de tren, avand vocabular specific pentru pasiunea lor, cum ar fi tori-tetsu, care inseamna placerea pentru a fotografia trenuri sau oto-tetsu, placerea de a inregistra sunetele facute de trenuri.

McDonald’s are un fast-food intr-un avion in Noua Zeelanda, fiind considerat cel mai cool restaurant al celebrului lant din lume.

Atractia principala a orasului Taupo din Noua Zeelanda este restaurantul McDonald’s care functioneaza in interiorul unui avion. Inautru sunt disponibile 20 de locuri, respectand totodata culorile companiei de fast food. Avionul a fost achizitionat de catre McDonald’s in 1990, cand acestia au cumparat un vechi parc auto care avea pe teritoriul sau si aceasta aeronava pe care au transformat-o in restaurant.

Si in Accra, Ghana, atractia principala este tot un restaurant care functioneaza integral doar in interiorul aeronavei care are 118 locuri. Inclusiv personalul este imbracat adecvat, acestia avand uniforme de stewarzi. Locul se numeste La Tante DC 10 si este o senzatie atat pentru localnici, cat si pentru turisti.

Din seria experientelor gastronomice inedite, Romania ofera atat restaurante care isi desfasoara activitatea pe vapoare acostate la mal, o integrare a unei terase cu doua avioane si plimbari atipice cu trenul.

In Romania, majoritatea oraselor de la Dunare au cel putin un vas de croaziera transformat in restaurant-terasa, insa conditiile de servire sunt mai degraba modeste. Pentru nostalgici si pentru cei care prefera o calatorie in timp, o masa luata pe terasa unui astfel de vas poate readuce amintiri placute.

La Braila este ancorata nava Muresul, loc de petreceri cu invitati numerosi, un simbol al orasului, in timp ce Galatiul are restaurantul Malnas care isi asteapta oaspetii pe punte, dar si o poveste legata de ambarcatiunea Libertatea, care a apartinut Regelui Carol al-II-lea si unde se tineau dineuri oficiale si petreceri somptuase, insa vasul a fost vandut catre un magnat britanic, asa cum mentioneaza presa locala. Aproape de intrarea Dunarii in tara, in zona Drobeta Turnu Severin, mai multe vase sunt transformate in restaurante, nava Mehedinti fiind una dintre cele mai cunoscute.

O altfel de experienta pe un vas de croaziera se intampla in sezonul cald in Timisoara, unde pe Bega este ancorata ambarcatiunea care gazduieste D’arc pe mal, un loc foarte placut de tineri.

Tot la Timisoara exista singurul tramvai-restaurant din tara, care este inca functional, acesta fiind deschis publicului pentru evenimente speciale, ca de exemplu cina de Valentine’s Day, chiar daca anul acesta nu s-a organizat nimic, fiind restrictiile inca in vigoare.

La Buzias, chiar la intrarea in parcul national, o aeronava model sovietic al avionului Lisunov, care copiaza aproape identic celebrul Douglas DC3 al aviatiei americane, a fost transformata in restaurant, numindu-se tematic “Aeroport”. Din informatiile facute publice de catre restaurantul unde aceasta aeronava face parte din decor, avionul ar fi apartinut liderului comunist Gheorgiu Dej. La Buzias, avionul a fost in 1978, iar de atunci, nemaifiind mutat, a intrat intr-o stare de degradare. In prezent, avionul este renovat complet, in interior fiind un bar cu 24 de locuri, dar si o terasa generoasa afara.

De asemenea, pe rutele cele mai lungi din tara exista vagon-restaurant, iar Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute trenuri din lume, cu un traseu absolut spectaculos, trece si prin Romania.

Citește în continuare