Skip to content

Serviciul de Sanatate Publica din SUA cere ca retelele de socializare sa fie insotite de mesaje de avertizare, precum tutunul sau alcoolul. Adolescentii petrec 5 ore zilnic pe TikTok si Instagram.

In ultimul deceniu, in special in perioada pandemiei, retelele de socializare au facilitat miliarde de interactiuni care au facut vietile oamenilor mai bune si mai frumoase. Insa utilizarea excesiva a acestora si, in fapt, dependenta pe care o provoaca in randul tinerilor sunt aspecte din ce in ce mai ingrijoratoare.

Recent, Chirurgul General al SUA a publicat un articol de opinie in prestigiosul ziar New York Times in care sustine ca retelele de socializare ar trebui sa fie insotite de mesaje de avertizare precum tigarile sau alcoolul.

Dr. Vivek Murthy a declarat ca social media contribuie la o „urgenta” in domeniul sanatatii mintale, in special in randul tinerilor.

Dr. Vivek H. Murthy

Chirurgul General este seful operational al Serviciului de Sanatate Publiaă al Statelor Unite si, prin urmare, purtatorul de cuvant in probleme de sanatate publica in guvernul american. In articolul publicat in New York Times, Dr. Murthy solicita actiuni din partea Congresului pentru a obliga retelele de socializare sa includa mesaje de avertizare dar si o restrictionare a varstei de utilizare ale acestora.

Domnul Murthy a scris ca retelele de socializare contribuie la o criza de sanatate mintala „de urgenta” pentru tineri, cu simptome de anxietate si depresie in crestere si adolescenti care se simt tot mai rau in legatura cu imaginea pe care o au despre propriul corp.

In analiza lui, a citat mai multe cercetari, inclusiv un studiu al Asociatiei Medicale Americane din 2019 publicat in JAMA, care a aratat ca adolescentii care petrec trei ore pe zi pe social media isi dubleaza riscul de depresie. Statisticile recente arata ca adolescentii petrec aproape cinci ore pe zi pe aplicatiile de socializare precum Instagram sau TikTok, potrivit unui sondaj Gallup.

Mesajul de avertizare ar trebui sa mentioneze ca social media este „asociata cu daune semnificative pentru sanatatea mintala a adolescentilor”, a scris Murthy.

Murthy – medicul cu cea mai inalta functie in sistemul american —, a lucrat anterior in administratia Obama si a pornit o campanie intensa impotriva epidemiei de singuratate din America. Anul trecut a emis o serie de avize prin care recomanda schimbarea politicii de sanatate publica in acest domeniu.

Intr-un interviu acordat CNN, Murthy a declarat ca prevalenta utilizarii retelelor de socializare in randul copiilor este de peste 95%, „aproape universala”.

Studiile au constatat ca etichetele de avertizare privind tutunul pot fi eficiente, a scris el in Times. Insa Murthy nu poate actiona unilateral pentru a pune mesaje de avertizare pe aplicatii, aceasta cerinta ar trebui sa vina din partea Congresului, la care Murthy a pledat pentru adoptarea unui proiect de lege.

„Am inaintat acest apel pentru un avertisment pentru ca eu cred ca este esential ca parintii sa stie ceea ce stim acum, si anume ca exista daune semnificative asociate cu utilizarea social media”, a declarat Murthy pentru CNN.

Asociatia Americana de Psihologie a emis propriile sale avertismente cu privire la utilizarea aplicatiilor de socializare in randul adolescentilor, spunand ca nu este „in mod inerent benefica sau daunatoare pentru tineri” – „punctele forte sau vulnerabilitatile preexistente” ale acestora jucand, de asemenea, un rol in rezultatele privind sanatatea mintala.

Potrivit asociatiei, creierele tinere tind sa fie mai mult investite in “feedback personalizat, laude sau atentie din partea cercului social si au un control al impulsurilor insuficient dezvoltat”.

Legislatia prezentata de Murthy ar proteja tinerii de hartuirea si abuzul online, ar impiedica colectarea de date de la copii si ar restrictiona caracteristici precum notificarile de tip push, autoplay si scroll-ul infinit, care contribuie majora la dependenta pe care o provoaca aplicatiile respective.

Murthy a adaugat ca platformele de social media „trebuie sa fie obligate sa impartaseasca toate datele lor privind efectele asupra sanatatii cu oameni de stiinta independenti si cu publicul” pentru audituri de siguranta si a indemnat parintii sa isi lase copiii sa acceseze aplicatiile doar dupa terminarea scolii generale (in jurul varstei de 14 ani).

Din articolul din New York Times: ”Testul moral al oricarei societati este cat de bine isi protejeaza copiii. Criza de sanatate mintala in randul tinerilor este o urgenta – iar social media a aparut ca un contributor important. Adolescentii care petrec mai mult de trei ore pe zi pe retelele sociale se confrunta cu un risc dublu de simptome de anxietate si depresie, iar media de utilizare zilnica la acest grup de varsta, in vara anului 2023, a fost de 4,8 ore. (…) Legislatia din partea Congresului ar trebui sa ii protejeze pe tineri de hartuirea, abuzul si exploatarea online si de expunerea la violenta extrema si la continutul sexual care apare prea des in fluxurile bazate pe algoritmi. Masurile ar trebui sa impiedice platformele sa colecteze date sensibile de la copii.”

Citește în continuare