Skip to content

Pregatiri de Sarbatori. Reteta de negresa servita la restaurantul cu trei stele Michelin al lui Gordon Ramsay.

Negresa sau brownie este un desert atat de iubit in Romania incat in 2022 a fost cea mai cautata reteta pe Google pe teritoriul tarii noastre.

Daca va doriti sa va delectati cu un desert decadent si delicios in perioada urmatoare, va propunem mai jos reteta de negresa americana pe care chef Gordon Ramsay o serveste oaspetilor care cineaza la restaurantul lui londonez.

Restaurant Gordon Ramsay s-a deschis in 1998 si a fost primul restaurant al lui celebrului chef britanic,  unde meniul evidentiaza bucataria moderna de inspiratie franceza, fiind o adevarata marca de excelenta, calitate si consecventa. In 2001, a fost distins cu trei stele Michelin, pe care le-a pastrat in toti acesti 21 de ani.

La finalul articolului puteti afla si o scurta istoria a acestui dulce indragit.

Mai jos veti gasi reteta de negresa americana a lui Gordon Ramsay pentru o tava de 15-20 de bucati.

Ingrediente:

245 g de ciocolata neagra, rupta in cubulete sau taiata in bucati mari

200 g unt cu 80% grasime, taiat in cubulete + inca putin pentru uns tava

175 g zahar alb

125 g zahar brun

4 oua mari, batute usor in prealabil

2 lingurite de extract de vanilie

115 g de faina alba

un praf de sare

100 g ciocolata neagra taiata in bucatele mici (optional)

Instructiuni:

Preincalziti cuptorul la 180 de grade si pregatiti o tava de 30×23 cm in care puneti hartie de copt si ungeti-o cu putin unt. 

Adaugati untul si cele 245 g de ciocolata intr-un bol mare, termorezistent si topiti continutul deasupra unei cratite cu apa care fierbe (nu lasati fundul bolului sa atinga apa, folositi aburul creat). Amestecati din cand in cand pana se formeaza o compozitie lichida si uniforma. 

Se ia de pe foc, se adauga zaharul si se amesteca cu un tel pana se topeste zaharul si se raceste ciocolata. Adaugati ouale, extractul de vanilie si amestecati in continuare. Se cerne faina si praful de sare si se mixeaza bine pana se obtine o compozitie omogena. Transferati aluatul in tava pregatita si nivelati pentru a acoperi toata suprafata. 

Coaceti negresa timp de 35-40 de minute pana cand marginile incep sa produca crapaturi. La jumatatea timpului, intoarceti tava in cuptor. Miezul va ramane moale, insa dupa ce se va raci va deveni mai solid. Daca doriti sa adaugati si bucati intregi de ciocolata scoateti negresa din cuptor dupa 20 de minute, presarati ciocolata deasupra si introduceti tava inapoi in cuptor pentru restul timpului (15-20 de minute).

La final, scoateti negresa din cuptor si transferati-o pe un gratar pana se raceste complet. Se taie in bucati patrate si se serveste ca atare sau alaturi de crema de vanilie sau inghetata. Se poate pastra la temperatura camerei pana la o saptamana intr-un recipent ermetic.

Istoria negresei isi are originile la sfarsitul secolului al XIX-lea in centrele urbane din Statele Unite ale Americii. Prima reteta de negresa cu ciocolata a fost publicata in 1899, insa se presupune ca ea exista inca din 1893.

Cuvantul brownie — negresa —  apare pentru prima data in 1896 intr-o carte de retete scrisa de Fannie Farmer, The Boston Cooking-School Cook Book. Reteta originala nu folosea ciocolata si se referea mai degraba la blaturi de tort care includeau melasa.

Prima reteta documentata a fost creata de Marie Kelley din Whitewater, Wisconsin si a fost publicata in cartea de bucate ”Machias” la sectiunea de torturi si a fost denumita ”Brownie’s food” (cartea poate fi consultata gratuit aici). 

In 1907, desertul era deja raspandit pe intreg teritoriul Statelor Unite datorita cartilor de bucate care au devenit populare in randul gospodinelor. Pe parcursul secolului trecut au reteta moderna de negresa a devenit populara in toata lumea.

Negresa cu ciocolata a ramas un desert celebru pana astazi, fiind preluat de mai multe culturi de pe glob si inclus in meniurile restaurantelor si cafenelelor din intreaga lume. In decursul ultimilor ani, chefii si entuziastii culinari au incercat sa gaseasca noi forme si arome speciale pentru a imbogati sau chiar imbunatati reteta clasica de negresa. 

Mai jos veti gasi alte retete create de chefi cu stele Michelin dar si informatii despre noile restaurante ale lui Gordon Ramsay.

Citește în continuare