Skip to content

Dupa 500 de ani, rochia din „Nasterea lui Venus” a lui Botticelli a fost recreata de un designer american. Poate fi cumparata alaturi de bluza si pelerina din tablou.

Designerul american Nik Bentel a lucrat cu istorici de arta si croitori specializati in costume de epoca pentru a recrea una dintre cele mai faimoase rochii din istoria vizuala a lumii. Este vorba despre rochia cu broderii florale purtata de unul dintre personajele care o flancheaza pe zeita Venus in lucrarea „Nasterea lui Venus” realizata de Sandro Boticelli in 1486.

In tabloul realizat in urma cu peste 500 de ani de Boticelli si expus in prezent in galeriile Uffizi, zeita Venus nascuta din valurile marii apare la mal intr-o scoica uriasa.

In stanga compozitiei se afla Zephyr, zeul vantului care sufla catre Venus pentru a o impinge spre mal. In bratele sale se afla o tanara zeita identificata de istoricul Giorgio Vasari ca fiind „Aura”, personificarea brizei. In dreapta este reprezentata o figura feminina care pare ca pluteste deasupra pamantului si care o asteapta pe Venus cu o patura menita sa tina rolul unei mantii sau pelerine si sa acopere trupul dezbracat. A fost identificata drept una dintre cele trei Horae, o zeita a anotimpurilor si a diviziunilor timpului care o insoteste pe Venus. Decoratiile florale de pe rochia ei sugereaza ca ar fi vorba despre Hora Primaverii.

Nik Bentel a recreat rochia intr-un mod cat mai fidel lucrarii lui Boticelli: cu mici flori albastre brodate pe rochia galben-pal si margarete brodate pe patura. A fost confectionata din 70% bumbac si 30% in si este compusa din doua piese – bluza de corp de tip „chemise” si rochia propriu-zisa care a fost brodata manual cu 50 de flori. La randul ei, patura a fost tricotata din lana de casmir si cusuta cu fire aurii, margarete albe si rosii. 

Personajul poarta o ghirlanda de mirt (arbust parfumat, mereu verde, cu flori mici, albe, cultivat ca planta ornamentala) si o coronita de trandafiri roz asa cum poarta si zeita Flora in tabloul „Primavera”.

Cele trei piese vestimentare pot fi cumparate de aici incepand de astazi, vor fi produse in editie limitata de numai 100 de rochii si bluze si 100 de paturi.

Nik Bentel este un designer mai putin cunoscut in lumea modei dar care a colaborat frecvent cu branduri renumite pentru a crea vizualuri neobisnuite in designul de produs, publicitate si performance art.

O mare parte din inspiratia sa vine din arhitectura si sculptura. Despre proiectul realizat, Bentel a declarat ca „atunci cand Boticelli a terminat tabloul in 1486, a devenit in mod accidental un designer de moda.”

Desi conceptul de designer de moda nu exista in perioada Renasterii, Bentel are dreptate prin faptul ca ideea lui Boticelli a fost preluata in mii de colectii de moda si este recreata inclusiv anul acesta in modele similare. Silueta a revenit in perioada Regentei in Marea Britanie si a fost recreata si in serialul Bridgerton dar si noua colectie Dior inspirate de maestrii Renasterii si ai Barocului.

Recent, a fost vandut cel mai scump Boticelli din istorie cu 92 de milioane de dolari. Este vorba despre un portret realizat in aceeasi perioada cu „Primavera” sau „Nasterea lui Venus”.

Citește în continuare