Skip to content

Roger Waters a lansat o noua versiune a melodiei „Comfortably Numb”. Ea va fi piesa de deschidere pentru noile concerte intitulate This Is Not A Drill, ultimul turneu al artistului

MIAMI FL- AUG 23, Roger Waters: „This Is Not A Drill Tour” at FTX Arena, Miami, Florida on August 23, 2022.,Image: 716256404, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no

Noua versiune a cantecului „Comfortably Numb” de pe legendarul album „The Wall” a aparut pe 18 noiembrie pe toate platformele asociate cu Roger Waters, fiind o versiune inregistrata in timpul turneului din America de Nord, „This Is Not A Drill”.

Noua melodie a fost produsa de Roger Waters si Gus Seyffert, iar pe piesa apar Roger Waters – voce; Gus Seyffert – bas, sinteza, percutie, voce; Joey Waronker – tobe; Dave Kilminster – voce; Jonathan Wilson – armoniu, sinteză, chitară și voce; Jon Carin – sinteză, voce; Shanay Johnson – voce; Amanda Belair – voce; Robert Walter – orga/pian; Nigel Godrich – coarde, amplificator si voci.

Waters a comentat: „In timpul izolarii, am facut un demo a unei noi versiuni pentru „Comfortably Numb”, ca deschidere pentru noul nostru spectacol This Is Not A Drill. Melodia este acum in la minor, pentru a o face mai intunecata si am aranjat-o fara solo, cu exceptia secventei de acorduri outro, unde exista un solo vocal feminin uluitor de frumos de la Shanay Johnson, una dintre noile noastre cantarete.”

„Comfortably Numb” este pe al unsprezecelea album, The Wall (1979),  cu muzica compusa de chitaristul David Gilmour, iar versurile scrise de catre basistul Roger Waters.

Intr-un interviu lansat in anii ’80, Waters a spus ca o mare parte din cantec provine dintr-un lucru care s-a intamplat real intr-o seara cand, pentru a-i permite sa cante in Philadelphia, medicul i-a dat un sedativ pentru o durere de stomac severa, care i-a declansat alte probleme.

Pe scena, mainile i-au amortit si vederea i s-a incetosat, dar a continuat sa cante. Asa a aparut una dintre temele principale ale The Wall: deconectarea dintre public si trupa.

In timpul turneului The Wall din 1980/1981, in care un zid urias a fost construit peste scena in timpul spectacolului, cantecul a fost interpretat cu Roger Waters imbracat ca medic in partea de jos a peretelui, iar David Gilmour cantand la chitara sus pe perete, pe o platforma inaltata cu reflectoare stralucind din spatele lui. Potrivit lui Gilmour, solo-ul final a fost una dintre putinele ocazii din acele concerte pe care a fost liber sa le improvizeze complet.

„Comfortably Numb” este una dintre cele mai cunoscute cantece ale lui Pink Floyd, in special pentru cele doua solo-uri la chitara.In 2005, a devenit ultima melodie interpretata vreodata de Waters, Gilmour, Richard Wright si Nick Mason impreuna.

Roger Waters a anuntat datele pentru turneul european care incepe din primavara lui 2023.  „This Not A Drill Tour” este ultimul turneu mondial al artistului.

Datele pentru turneul „This Not A Drill Tour” a lui Roger Waters, unul dintre cofondatorii formatiei Pink Floyd, au fost anuntate pentru Europa. Concertele incep din martie 2023, de la Lisabona, iar alte orase confirmate pana in acest moment sunt Barcelona, ​​Madrid, Milano, Cracovia, Zurich, Bologna si Praga, unde se incheie turneul pe 24 mai 2023.

„This Not A Drill este o noua extravaganta rock & roll/cinematica inovatoare. Este o acuzare uimitoare a distopiei corporative in care ne luptam cu totii sa supravietuim si un apel la actiune pentru a iubi si proteja planeta noastra”, a scris Roger Waters pe canalele de socializare. Detalii despre bilete si locatiile concertelor, aici.

Roger Waters este unul dintre artistii activisti care nu doar se implica in comentarea situatiei politice din lume, ci scrie versuri care subliniaza problemele politice ale lumii.

Intreaga cariera muzica a celor de la Pink Floyd, dar si a sa personala dupa despartirea de trupa are ca baza stirile legate de nedreptatile lumii, de la razboaie la incapacitatea statelor de a creea un spatiu de siguranta pentru cetateni (albumul si turneul “The Wall”) sau recent, manifestul politic de pe ultimul sau album, “Is this the life we really want” (2017), impotriva lui Donald Trump, un album considerat un manifest anti-capitalism, anti-coruptie, anti-razboi si anti-conformism.

De asemenea, Roger Waters este unul dintre cei mai controversati artisti, care foloseste muzica si ca mesaj politic. In 2021, a boicotat Israelul prin melodia “Supremacy” interpretata cu cu grupul palestinian de muzica traditioanala Le Trio Joubran (2018), fiind acuzat in mai multe randuri de antisemitism care a dus la alte repercursiuni. Din acest motiv, radiourile din Germania au refuzat sa ii mai difuzeze melodii si sa vorbeasca despre concertele care urmau sa aiba loc in Germania. Ca raspuns la aceasta situatie, Roger Waters doreste ca Israelul sa isi schimbe politicile fata de populatia palestiniana.

La concertul “The Wall” care a avut loc in 2013 la Bucuresti, tot ca mesaj politic impotriva cortinei de fier a daramat simbolic o caramida din zidul care incercuieste Casa Poporului.

Indiferent de mesajele puternic politice transmise, majoritatea criticilor muzicali din intreaga lume atribuie atat formatiei Pink Floyd, cat si lui Roger Waters o sonoritate aparte, conectata la discografia lor completa si usor de recunoscut de fani, cu elemente specifice ca ticaitul ceasului, latratul ori sunetul pulsului.