Skip to content

Craiova, in topul destinatiilor culturale europene in 2025, alaturi de Paris, Londra sau Florenta.

In peisajul turismului cultural european, anul 2025 vine cu o surpriza placuta si, pentru multi, neasteptata: Craiova se numara printre cele 10 orase europene recomandate pentru escapade culturale, alaturi de metropole consacrate precum Londra, Paris, Florenta sau Atena. 

Publicatia Forbes a realizat un clsament prin care semnaleaza o tendinta interesanta — o reorientare a atentiei catre destinatii mai putin mediatizate, dar cu un potential cultural autentic si in continua expansiune. Printre acestea, Craiova ocupa un loc de cinste, gratie efervescentei sale artistice din ultimii ani, evenimentelor de anvergura si repozitionarii strategice ca centru cultural si turistic de interes international.

Desi mai putin cunoscut la nivel international decat Bucurestiul, Craiova si-a consolidat in ultimii ani statutul de pol regional al culturii si artei, devenind totodata o destinatie turistica din ce in ce mai cautata. 

Craiova, un oras cu o istorie remarcabila, inclusiv pe plan cultural, dar care a ramas in urma altor resedinte de judet care si-au revenit spectaculos dupa 1989 — precum Sibiu, Timisoara si Cluj-Napoca —, este descris de Forbes drept impresionant printr-o energie culturala remarcabila, concretizata in numeroase festivaluri, institutii de prestigiu si initiative artistice sustinute atat de autoritatile publice dar si prin afaceri private. 

Unul dintre cele mai importante evenimente care atrag vizitatori din intreaga lume este Festivalul International Shakespeare, unul dintre cele mai mare festivaluri de teatru din lume dedicate exclusiv operei marelui dramaturg britanic. Organizat din doi in doi ani, festivalul aduce la Craiova regizori celebri si trupe de teatru de pe toate continentele.

Recent, luna iunie a pus orasul pe harta iubitorilor de muzica electronica prin festivalul IntenCity, care aduce pe scenele in aer liber artisti internationali. Anul acesta va avea loc in perioada 26-29 iunie si va include nume precum Foster The People, Bebe Rexha, J Balvin, G-Eazy, Timmy Trumpet, Paris Hilton si Tyga.

In luna august, orasul devine gazda Puppets Occupy Street, un festival de arta stradala in care papusi gigant, parade spectaculoase si spectacole imersive cuceresc strazile si bucura publicul de toate varstele.

Bineinteles, Brancusi isi gaseste locul firesc in peisajul cultural al Craiovei.

La Scoala de Arte si Meserii din Craiova, tanarul Brancusi a inceput sa-si contureze viziunea si sa-si formeze mainile care aveau sa modeleze in marmura, bronz si lemn unele dintre cele mai revolutionare opere ale sculpturii moderne.  Influenta lui este celebra in cadrul a doua sali din Muzeul de Arta dedicate creatiilor sale — in somptuosul Palat Jean Mihail — si prin Centrul Brancusi unde se desfasoara expozitii de arta contemporana. 

Desigur, pe plan cultural trebuie mentionate si Teatrul National „Marin Sorescu” — cu montari ale unor regizori importanti precum Robert Wilson —, Filarmonica „Oltenia” dar si targul de Craciun care a intrat in ultimii ani in itinerariul international dedicat evenimentelor de iarna. Pe langa muzeul de arta, pot fi vizitate galeriile Arta 1 si 2 si GLORIÆ Art Gallery, prima galerie de arta complet independenta a orasului — dupa o expozitie a celor artisti ai familiei Ilfoveanu, prezinta lucrari de Aurora Kiraly, Marilena Preda Sanc, Roxana Trestioreanu si Elena Scutaru.

In plus, afirmarea Craiova pe scena turismului european nu este intamplatoare, in ultimii ani s-a investit in reabilitarea patrimoniului arhitectural, dezvoltarea infrastructurii culturale si promovarea internationala la targurile de turism. De asemenea, au contribuit modernizarea aeroportului de langa oras si cresterea numarului de zboruri directe catre orase europene importante.

In clasamentul Forbes, Craiova este mentionat drept primul oras intr-o lista care include Girona, Bilbao, Basel, Londra, Paris sau Salzburg.

Citește în continuare