Skip to content

Vedeti la Romanian Design Week, IQOS WORLD, o instalatie multi senzoriala care va provoaca la o analiza personala

Mai sunt cateva zile din Romanian Design Week si, daca nu ati fost la expozitiile din program, va invitam sa o faceti in acest week end.

Romanian Design Week a avut anul acesta o tema ca o premonitie; a fost anuntata anul trecut, in decembrie si ne calauzeste pe toti de prin martie: Schimbarea.

E o editie care investigheaza procesele si contextele care genereaza schimbarea, care prezinta materiale si procese de design inovatoare, dar te si intoarce in timp la nostalgia unor ani pe care generatia mea ii stie foarte bine.

Exista si o versiune online unde puteti experimenta putin din expozitii dar sunt instalatii care, desi sunt spectaculoase si in fotografii,  impactul asupra spectatorului – la fata locului – este foarte mare: IQOS World.

IQOS WORLD e cea mai tare si mai spectaculoasa dintre instalatiile din Romanian Design Week pentru ca e foarte imersiva: intri si, prin concept, te scufunzi cu totul intr-un spatiu care pare suspendat in timp, foarte suprarealist si esti pus fata in fata cu alegerie tale personale care influenteaza viitorul.

Nu va descriem in detaliu ce vi se intampla ca spectator in instalatie, dar va asiguram ca e foarte frumos, deloc agresiv sau intruziv cu propria persoana: ajungeti intr-o sala in care puteti urca cateva trepte si puteti fi fata in fata cu cateva alegeri importante despre viitor.

E un statement la intrare in care se spune “Credem ca designul si cultura au puterea de a schimba lumea de a crea noi perspective. Imaginatia si tehnologia provoaca simturile, inspira transformarea pozitiva si ne fac sa gandim diferit, sa ne depasim limitele”

E un crez in care si noi la urban.ro credem fundamental. Credem ca arta ne face mai putin incrancenati, ne poate oferi o supapa de relaxare intr-o vreme tensionata si este precum treptele din instalatia IQOS World – O noua perpectiva: un prilej ca mintea noastra sa urce pe o treapta de unde sa se inspire pe drumul catre o alta treapta a evolutiei fiecaruia dintre noi.

In curtea de la Combinatul Fondului Plastic, unde e sediul central expozitional Romanian Design Week, sunt cateva instalatii in aer liber cu jocuri realizate de materiale reciclate – jocuri care se practica respectand distantarea fizica.

Iar daca iesiti in week end in oras, opriti-va si la Casa Qreator unde e expozitia Design Flags.

 Veti vedea cateva exponate care va vor arata lumea din perspectiva despre care vorbim atat de mult, dar nu prea respectam prin actiunile noastre, sustenabilitatea.

Tot acolo e si singura expozitie care a mai fost in Bucuresti, dar v-o recomandam cu nostalgie; e realizata in parteneriat cu Centrul Ceh si are multe dintre obiectele pe care Romania le importa din Cehoslovacia pe vremea comunista ca urmare a parteneriatului fratesc intre popoare.

Cum spuneam anul acesta RDW a pregatit si o versiune digitala a festivalului: o galerie online a proiectelor expuse, o serie video cu designeri români, interviuri cu specialisti internaționali, un e-paper, un proiect fotografic special realizat alaturi de Alex Gâlmeanu, un Online Design Market, o serie de materiale create sub inițiativa UK Focus, precum si galerii virtuale de design, dezvoltate in parteneriat cu London Design Festival.

Toate acestea sunt reunite intr-o harta interactiva cu ajutorul careia evenimentul poate fi explorat din confortul propriei case.

Dar pentru IQOS World mergeti pana la Combinatul Fondului Plastic, aveti incredere in mine. E o senzatie foarte speciala.

Citește în continuare