Skip to content

S-a redeschis cea mai veche cafenea din Bucuresti. Cafeneaua Veche 9 se afla in Centrul Vechi

Cafeneaua Veche a fost prima data atestata acum 210 ani, s-a redeschis in Centrul Vechi al Bucurestiului, in aceiasi cladire istorica. Locul se numeste acum Cafeneaua Veche 9.

Povestea Cafenelei Vechi incepe in anul 1781, cand armeanul Stefan Altintop a cerut si a primit permisiunea din partea domnitorului Alexandru Ipsilanti sa construiasca o cafenea in apropierea Curtii Domnesti, in schimbul unei taxe de 10 taleri (moneda de argint care cantarea 28-29 de grame) pe an. Prima atestare documentara a acestei cafenele este mentionata in 1812, cand proprietarul initial decide sa o vanda.

In actele de vanzare, se mentioneaza ca aceasta cafenea avea peretii zugraviti in alb, un acoperis inchis la culoare, iar fatada sa era decorata de o serie de bazoreliefuri in stil renascentist, amplasate intre arcele ferestrelor prevazute cu obloane de tabla.

Destinatia initiala a cafenelei a fost pentru cei care veneau cu treaba la Voda, fiind considerata un fel de salon de primire unde oaspetii sa-si traga sufletul si sa guste din bauturile tari servite aici.

In secolul XX, in perioada sa de glorie, Cafeneaua Veche era loc de intalnire al elitei de odinioara. Aici veneau personalitati ca Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale sau chiar regele Carol al II-lea.

Cafeneaua Veche era locul in care isi bea cafeaua Mihai Eminescu, care la acea vreme, era redactor-sef la publicatia Timpul, al carei sediu se afla in Hotel Universal, pe strada Covaci, foarte aproape de aceasta cafenea.

Istoricii vremii mentioneaza ca la 1900, erau 140 de cafenele in Bucuresti, care au fost inchise pe timpul ocupatiei germane din Primul Razboi Mondial, intre 1916-1918. Ulterior,  dupa 1924 orasul era din nou loc propice afacerilor cu cafea, iar Cafeneaua Veche a rezistat in tot acest timp. Dupa 1990, Cafeneaua Veche si-a tot schimbat proprietarii, avand diferite alte destinatii, iar acum fiind redeschisa publicului larg – pentru cafea si mancare.

Daca sunteti pasionati de cafea, urban.ro va rasfata simturile cu o lista de prajitorii de cafea de specialitate din Bucuresti, de incercat la cafenea sau de luat pentru acasa.

Specialistii spun ca cea mai buna cafea este cea din boabe proaspat prajite si proaspat rasnite, ceea ce inseamna putin mai mult timp de investit in pasiunea pentru cafea. Insa au aparut deja o serie de aparate de cafea care se alimenteaza doar cu cafea boabe, asadar putem avea prospetimea unei cafele bune si in intimitatea propriei case, daca ne dorim acest lucru.

E foarte important sa cititi bine ambalajele si la cafeaua pe care o achizitionati din cafelele artizanale sau de la alte magazine de specialitate pentru ca termenul de valabilitate poate influenta gustul boabelor: cu cat sta mai mult un bob in punga, cu atat isi pierde din savoare. Pe majoritatea ambalajelor este trecuta data prajirii, iar termenele de valabilitate cuprind o perioada de 2 pana la 6 luni.

Citește în continuare