Skip to content

Prestigiosul Sadler’s Wells deschide un nou teatru de hip hop in cartierul Stratford. Breakdance-ul devine disciplina a Jocurilor Olimpice de la olimpiada Paris 2024

Cel mai prestigios teatru de dans din Londra, Sadler’s Wells, a anuntat oficial ca in 2023 va  deschide Sadler’s Wells East, in cartierul Stratford, mai exact in Parcul Queen Elizabeth Olympic.

Totodata, institutia va deschide si Hip Hop Theatre Academy, care intentioneaza sa formeze urmatoarea generatie de artisti de dans hip hop oferind un curs intensiv de doi ani pentru tinerii cu varste intre 16 si 19 ani. Cursurile vor include breaking, popping si hiphop dance, precum si rap, DJing, beatmaking si graffiti.

Sadler’s Wells va pastra pentru noul teatru si Scoala Coregrafica, care va oferi unui numar limitat de artisti aflati la inceputul carierei oportunitatea de a-si dezvolta practica pe o perioada de doi ani.

Din informatiile publice, spatiul de spectacole va avea 550 de locuri, iar acestia au anuntat deja primul spectacol,, „Our Mighty Groove” de Vicki Igbokwe, un spectacol interactiv captivant care prezinta elemente de house, waacking si vogue, imbinate cu stilul african si dans contemporan.

Jonzi D, care a fondat in 2004 Breakin’ Convention, festivalul international de teatru hip hop care se desfasoara tot in Sadler’s Wells, a fost numit director artistic al academiei. Cultura hip-hop a „produs cea mai rapida miscare artistica de pe Pamant”, a spus el, citat de publicatia The Guardian.

Break dance-ul a fost recunoscut ca sport olimpic si va fi prezentat la Jocurile de la Paris din 2024. Breaking GB, creat la inceputul acestui an pentru a finanta si antrena dansatori de competitie, va fi, de asemenea, implicat in cursul de pregatire de la Sadler’s Wells si intentioneaza sa aduca sportivi olimpici la academie sa-si impartaseasca expertiza.

Presedintele Jocurilor Olimpice a anuntat de curand ca breakdance-ul (numit de comunitatea de dansatori breaking”) devine disciplina a Jocurilor Olimpice, prima competitie fiind cea de la Paris 2024.

Acest tip de dans era deja introdus la categoria Jocurilor Olimpice de Tineret, unde campion mondial in 2018 la Buenos Aires a fost rusul Serghei Cernisev, pe numele de scena Bumblebee, prima medalie de aur de breakdance pentru baieti, iar cea feminina de japoneza Ramu „Ram” Kawai.   

Actualul teatru Sadler’s Wells este al saselea din 1683, situat in exact acelasi loc ca precendentele cinci.

Spatiul este format din doua corpuri de spectacol: un auditoriu principal cu 1.500 de locuri si Studioul Lilian Baylis, cu sali de repetitie extinse si facilitati tehnice, Sadler’s Wells este renumit ca fiind unul dintre cele mai importante locuri de dans din lume. Pe langa teatrul propriu zis,  acestia au si o casa de productie cu o serie de artisti asociati si companii care produc lucrari originale pentru teatru.

Citește în continuare