Skip to content

(video) Salman Rushdie lanseaza astazi memoriile „Knife, Reflectii in urma unei tentative de asasinat”, care este „un mod de a raspunde violentei cu arta”. Primul interviu video cu Rushdie post atentatul din 2022

Cartea de memorii Knife/Cutitul a lui Salman Rushdie, despre faptul ca a fost injunghiat , va fi publicata in 16 tari simultan, astazi 16 aprilie , a anuntat Penguin Random House. In Romania cartea apare la Polirom si o gasiti aici

Autorul britanico-american de origine indiana, care a supravietuit unui atac cu cutitul in 2022, a dezvaluit ca lucreaza la o noua carte in cadrul festivalului literar Hay din iunie. El a declarat atunci publicului, prin intermediul unei aparitii preinregistrate pe Zoom, ca va fi „o carte relativ scurta, de cateva sute de pagini”.

„Nu este cea mai usor de scris carte din lume, dar este ceva ce trebuie sa depasesc pentru a putea face altceva. Nu pot sa ma apuc sa scriu un roman care nu are nicio legatura cu asta”, a spus el. „Asa ca trebuie sa ma descurc cu toate emotiile pe care vreau sa le pun in ea”.

“Cutit: Reflectii in urma unei tentative de asasinat” va relata experienta autorului de a supravietui atentatului la viata sa. Este „o carte cutremuratoare”, potrivit lui Nihar Malaviya, directorul general al Penguin Random House, si „o reamintire a puterii cuvintelor de a da un sens inimaginabilului”. Suntem onorati sa o publicam si suntem uimiti de hotararea lui Salman de a-si spune povestea si de a se intoarce la munca pe care o iubeste”.

Rushdie a spus: „A fost o carte pe care trebuia sa o scriu: o modalitate de a ma ocupa de ceea ce s-a intamplat si de a raspunde la violenta prin arta.”

In varsta de 76 de ani, Rushdie este autorul aclamat  multor romane, printre care Midnight’s Children si The Satanic Verses.

Parte din campania de sustinere a lansarii acestei carti, Rushdie a acordat un amplu interviu emisiunii 60 minutes. Il puteti vedea integral aici

El a mai publicat in 2012 o carte de memorii, Joseph Anton, care relateaza perioada in care s-a ascuns dupa multiplele amenintari la adresa vietii sale in urma publicarii romanului The Satanic Verses. Cartea a aparut si in Romania la editura Polirom si o puteti gasi aici .

Romanul Satanic Verses din 1988 a fost interzis in Iran ca fiind blasfemator, iar Ayatollahul Khomeini, care era pe atunci liderul suprem al Iranului, a emis o fatwa prin care se cerea moartea sa.

La 33 de ani de la emiterea fatwa, Rushdie, care traieste in SUA din 2000, a fost injunghiat in mod repetat in timp ce se afla pe scena institutiei Chautauqua din statul New York, unde urma sa tina o conferinta. Ulterior, scriitorul a ramas in spital timp de sase saptamani. El si-a pierdut vederea la un ochi si sensibilitatea la unele varfuri ale degetelor. Barbatul suspectat ca l-a injunghiat pe Rushdie, Hadi Matar, a fost acuzat de tentativa de omor.

Cea mai recenta carte a lui Rushdie, romanul Victory City, a fost publicata la inceputul acestui an, dar a fost scrisa inainte de atac. Knife va fi prima carte pe care o scrie de la evenimentele de anul trecut.

Rusdie s-a nascut in 1947 si este autor al mai multor romane si volume de eseuri care privesc lumea contemporana cu luciditate si uneori cu sarcasm. Absolvent al King’s College, Cambridge, cu o diploma in istorie, Rushdie a lucrat zece ani in publicitate (pentru celebra firma Ogilvy & Mather), incepand sa scrie proza inca de timpuriu. Si-a facut debutul editorial in 1975 cu romanul Grimus, iar intre 1981 si 1999 a primit nu mai putin de 22 de premii literare (Booker Prize for Fiction, Prix du meilleur livre etranger, Whitebread Novel Award). A devenit celebru in lumea intreaga dupa sentinta de condamnare la moarte pronuntata impotriva lui de un tribunal islamic iranian in urma publicarii romanului Versetele satanice (1988), socotit blasfemiator.

Citește în continuare