Skip to content

In Irlanda, oficialitatile au stabilit ca sarbatoarea de Sf. Patrick va dura 4 zile, pentru a respecta masurile antiCovid. Guvernul ofera o prima salariatilor din domeniul sanatatii, drept multumire.

Credit line: Profimedia

Anul acesta, in Irlanda, Sf. Patrick se va celebra timp de patru zile, incepand cu 17 martie, pentru ca toti petrecaretii sa se distreze, fiind astfel liberi de joi pana duminica. Totodata, guvernul irlandez a decis sa ofere o prima salariatilor din domeniul sanatatii, pentru a le multumi pentru efortul depus in aceasta perioada.

La origini, Sf. Patrick este o sarbatoare catolica, iar in zilele noastre aceasta festivitate este dedicata culturii irlandeze, celebrata in special in Irlanda si Marea Britanie, insa care a devenit populara peste tot in lume. 

Istoricii mentioneaza ca Sfantul Patrick s-a nascut in secolul al IV-lea in Britannia romana, iar la implinirea varstei de 16 ani, Patrick a fost rapit de pirati, care dupa ce i-au ucis pe membrii familiei sale, l-au vandut ca sclav in Irlanda, unde trebuia sa pazeasca oile lui Micho pe muntele Slemish.

Acesta se dedica religiei, iar traditia spune ca a avut o revelatie in care Dumnezeu i-a cerut sa-i crestineze pe irlandezi, pana atunci adepți ai politeismului.

Conform folclorului irlandez, Sfantul Patrick s-a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina crestina a Sfintei Treimi. Obiceiul de a purta funde verzi si trifoi pentru sarbatorirea zilei de 17 martie, care este ziua mortii lui, dateaza inca din secolul al XVII-lea. Prima sarbatoare oficiala a Sfantului Patrick a avut loc la Boston, in anul 1737, nu in Irlanda.

Pe 17 martie, conform traditiei incepute cu circa 150 de ani in urma de catre Victoria, stra-strabunica Reginei Elisabeta a II-a, regina ofera in fiecare an un simbolic buchet de trifoi (shamrock) regimentului ei irlandez – The Irish Guards, pentru a simboliza Sfanta Treime crestina propovaduita de Sfantul Patrick.

Sarbatoarea propriu-zisa a devenit nationala in 1903, desi a fost celebrata inca din secolele IX-X, iar de la inceputul anilor 90’, s-a transformat in festival. Guvernul Irlandei a fost initiatorul Festivalului Sfantului Patrick.

Manifestarile din intreaga pentru a celebra Ziua Sfantului Patrick sunt unice, cu elemente comune, avand simboluri care definesc insusi spiritul irlandez: trifoiul, crucea celtica, spiridusul si culoarea verde.

Citește în continuare