Skip to content

In weekend are loc Sarbatoarea Tuberozelor la Hoghilag, langa Sighisoara. Peste 200.000 de tuberoze pot fi descoperite

In weekendul 6-7 august 2022, la Hoghilag, o localitate de langa Sighisoara, are loc Sarbatoarea Tuberozelor, o celebrare a satenilor care au in productie tufele parfumate de tuberoze.

Evenimentul are deja traditie si este cunoscut de iubitorii de flori din toata tara, fiind momentul cand localnicii ofera tururi ghidate in gradinile cu tuberoze, dar si evenimente culturale, serate muzicale, lansari de carte si gusturi locale.

Local, traditia cultivarii tuberozelor in aceasta zona are radacini inca din perioada interbelica, floarea fiind cultivata prima data de catre sasi. Primele dovezi ale plantatiilor de tuberoze sunt din anul 1963, cand au inceput si familiile de romani din Hoghilag sa isi procure bulbi si sa isi infiinteze propriile plantatii, mentioneaza organizatorii.

Tuberoza este originara din Mexic, iar conform organizatorilor evenimentului, aceasta se mai cultiva si in judetul Prahova, in zona Banatului, dar izolat si, in general, de catre florarii care au sere si solarii proprii.

Informatiile oficiale mentioneaza ca la Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, jumatate dintre ei cultivand floarea in scop comercial, iar cealalta jumatate in scop decorativ. Aproximativ 200.000 de tuberoze sunt cultivate pe o suprafata de patru hectare, in gradini si spatii protejate.

Daca vreti sa cultivati aceasta planta cu parfum imbietor acasa, luati in considerare faptul ca

tuberozele infloresc o data la 3 ani. La Highilah, acest lucru i-a determinat pe cultivatori sa infiinteze trei generatii active de cultura pe fiecare plantatie, pentru a avea flori in fiecare an.

La mai putin de ora cu masina, puteti vizita si Viscri, unde Casa printului Charles din localitate poate fi vizitata de turisti. Viscri este in patrimoniul UNESCO si a devenit cunoscut datorita pasiunii cu care printul Charles vorbeste despre frumusetea locului.

Incepand de anul acesta, turistii care merg la Viscri, judetul Brasov, vor putea sa viziteze casa traditionala saseasca detinuta de printul Charles in sat. Cunoscuta sub numele de „Casa albastra”, imobilul a fost cumparat in 2006, iar pana in 2021, a functionat ca pensiune.

Casa de la Viscri are sapte camere duble cu baie, o sufragerie, un living si o bucatarie, iar acum, proprietatea gazduieste doua expozitii speciale, cu accent pe conservarea florei spontane si a patrimoniului construit: expozitia de arta si carte botanica Transylvania Florilegium si expozitia de fotografie „Zburand peste Transilvania. Biserici fortificate” a fotografului roman Ionut Macri.

Sura reorganizata a casei de la Viscri 163 este cea care gazduieste expozitia permanenta The Transylvania Florilegium, spatiu care pune in lumina primele carti dedicate plantelor acestei regiuni, comandate de Alteta Sa Regala Printul de Wales.

Citește în continuare