Skip to content

Festivitatile de Craciun sunt in plina desfasurare in satul lui Mos Craciun din Laponia. In apropierea sarbatorilor, Mosul primeste peste 30.000 de scrisori in fiecare zi.

Satul lui Mos Craciun se gaseste la marginea Cercului Artic, la aproximativ 8 kilometri nord de Rovaniemi, capitala regiunii finlandeze Laponia. Desi in sat soarele rasare la ora 11 in aceasta perioada a anului, Mosul si elfii, ajutoarele sale de incredere, au fost foarte ocupati pentru a fnaliza ultimele pregatiri pentru ajunul Craciunului.

Mos Craciun sustine ca elfii au muncit din greu anul acesta, in timp ce renul Rudolf a fost in vacanta.

”Pregatirile de Craciun merg ca pe roate in acest moment. Mai sunt cateva zile pana la Craciun, dar elfii ca intotdeauna au muncit cu sarguinta” povesteste Mosul. In timp ce lista sa este aproape finalizata, poate estima daca copii au fost cuminti sau rai in decursul anului 2021. ”Cred ca oamenii au fost foarte buni in 2021, in special copiii” adauga el. 

Potrivit Departamentului de primire a Turistilor din Rovaniemi, peste jumatate de milion de oameni vin in mod regulat in Laponia pentru a-l intalni pe Mos Craciun in satul sau tematic. Multi dintre cei mici si cei mari se joaca cu zapada si admira decoratiunile speciale in drumul lor spre casa Mosului.

Anul trecut lucrurile au stat altfel din cauza pandemiei si carantinei totale impusa in unele state de pe glob. Multi dintre turisti au fost nevoiti sa-si amane planurile de vacanta, astfel satul lui Mos Craciun a fost vizitat in decembrie 2020 de numai putin peste 11.000 de turisti, dintre care doar 1.100 au venit din alte tari. 

Odata cu relaxarea unor masuri de siguranta, turistii au inceput sa revina in Laponia pentru a se bucura de festivitati si de atmosfera de sarbatori.

”Este sezonul de Craciun si suntem foarte bucurosi sa fim aici in Laponia. Am 48 de ani si e prima data cand vin aici, am vrut de mult timp sa-l vizitez pe Mos Craciun” sustinea Manuel Perez in timp ce vizita Satul lui Mos Craciun venind din Madrid alaturi de Olivia, fiica sa de 8 ani.

Mosul sustine ca desi unele familii de pe glob au parte de restrictii anul acesta, ei se pot distra impreuna in locuinta in timp ce intra in spiritul festiv asteptandu-l pe Mos. ”Stiu ca in unele parti ale lumi sunt restrictii sau chiar carantina si mai stiu si ca oamenii au stat impreuna in casele lor, dar mi-as dori ca oameni sa faca mai multe lucruri impreuna si sa se bucure mai mult de compania celorlalti. Nu-mi place sa-i vad izolati in camerele proprii” spune Mos Craciun. 

In apropierea Craciunului ajung zilnic peste 30.000 de scrisori in sat.

Cei care l-au cunoscut pe Mos Craciun in persoana stiu ca acesta tine foarte mult la scrisori, oricat de moda veche ar suna. Oficiul postal din apropierea satului se ocupa zilnic de sortarea a mii de scrisori primite de la copiii din toata lumea. Peste 30.000 de scrisori ajung zilnic in Laponia in aceasta perioada a anului. 

Katja, unul dintre elfi Mosului spune ca cele mai multe scrisori vin din Polonia, Finlanda, China, Japonia, Marea Britanie si Italia. Majoritatea copiilor cer jucarii lego, carti, puzzleuri sau alte lucruri. ”Au fost tot felul de dorinte pentru anumite tipuri de haine, bomboane, mereu isi doresc bomboane. Una dintre dorintele pe care i le-am citit lui Mos Craciun vine de la un copil care nu-si dorea altceva de Craciun decat sa se termine pandemia cat mai curand” adauga Katja. 

Odata ce are toate scrisorile citite si cadourile impachetate si pregatite, Mos Craciun scoate sania si isi aduna renii de prin padurea din apropiere. ”Avem o calatorie lunga de parcurs si multi copii buni care ne asteapta cu mult entuziasm” sustine Mos Craciun.

Citește în continuare