Skip to content

Cu un an inainte premierei „Avatar 2”, regizorul James Cameron a dezvaluit noi imagini de la filmari. S-au incheiat deja filmarile pentru „Avatar 3” si a inceput lucrul la filmele 4 si 5.

Continuarea filmului „Avatar”, regizat tot de James Cameron, urmeaza sa fie lansata in cinematografe in decembrie 2022. Creatorul unuia dintre cele mai de succes filme lansate vreodata a pregatit o noua poveste in care actiunea se va desfasura in mare parte sub apa.

Filmul este cunoscut momentan cu titlul „Avatar 2”, nefiind confirmat numele oficial, va intra in cinematografele din toata lumea pe 16 decembrie 2022. Scenariul a fost scris de Cameron alaturi de Josh Friedman – cunoscut pentru „Terminator: Dark Fate”, „War of the Worlds” si serialele „Emerald City” si „Snowpiercer”. Actiunea este plasata la aproximativ 15 ani de la primul film si ii are ca protagonisti pe copiii soldatului Jake Sully – jucat de Sam Worthington si a razboinicei Na’vi Neytiri (Zoe Saldana).

James Cameron a decis sa-si imbine cele doua mari pasiuni ale sale: oceanul si cinematografia. Echipa de productie a petrecut luni de cercetare si pregatire atat pentru actorii din distributie dar si pentru restul echipei pentru a crea mediul perfect de filmare.

Toti actorii implicati au fost obligati sa obtina un certificat de scuba diving inainte de filmare si s-au antrenat cu scafandri profesionisti pentru a invata sa faca snorkerling deoarece echipamentul clasic de scuba diving ar fi stricat iluzia.

Din distributie mai fac parte Kate Winslet in rolul Ronal, Michelle Yeoh in rolul Dr.Karina Mogue, Sigourney Weaver in rolul Dr.Grace Augustine, Jermaine Clement in rolul Dr. Ian Garvin, Stephen Lang in rolul Miles Quaritch, Edie Falco in rolul generalului Ardmore si Giovanni Ribisi in rolul Parker Selfridge.

In timp ce regizorul James Cameron vorbeste constant in interviuri despre presiunea pe care o simte pentru ca filmul sa produca o suma impresionanta de bani deoarece are la baza un buget urias, producatorul Jon Landau a dezvaluit cateva detalii despre scenariu: „aceste continuari sunt o poveste despre familie si despre eforturile prin care trec parintii pentru a mentine acea familie unita si in siguranta. Intotdeauna spun ca filmele lui Jim au teme universale – si intr-adevar, nu exista o tema mai universala decat familia.”

Atat Avatar 2 cat si 3 sunt plaseste in mare parte in si in jurul oceanului, introducand un nou clan de Na’vi care locuiesc in recif, numit Metkayina. Landau descrie noile plaje tropicale si tarmuri ale Pandorei drept un paradis pe litoral: „Este ca Bora Bora pe steroizi.” 

Cameron, cunoscut pentru fascinatia pe care o are pentru mari si oceane dar si pentru celebrul film „Titanic”, pledeaza de mult timp pentru conservarea oceanelor. In 2012 a incheiat o calatorie record pana la fundul gropii Marianelor iar la finalul ei a declarat: „Eu lucrez cu oceanul cand nu fac filme. Asa ca, daca as putea sa combin cele mai mari iubiri ale mele – una dintre ele fiind explorarea oceanului, cealalta fiind lungmetrajele – de ce nu as face-o?

Plasarea povestii sub nivelul marii a prezentat mult mai multe provocari decat lectiile de scufundat. Procesul inovator de filmare care a fost conceput pentru primul film Avatar nu a fost destinat sa functioneze sub apa asa ca James Cameron si echipa sa au trebuit sa creeze o modalitate de a inregistra cu precizie miscarile si expresiile actorilor, inclusiv ale copiilor, in timp ce erau scufundati. Ulterior, filmul respectiv a fost animat de artistii de la compania Weta Digital de efecte vizuale, castigatoare a mai multe trofee Oscar.

O mare parte din filmari au avut loc intr-un rezervor de 3,4 milioane de litri care a fost construit special pentru noul film.

Au fost dezvoltate tehnologii prin care au putut fi imitati curentii maritimi si valurile oceanului: „Colegii mei din productie au facut lobby puternic pentru ca sa facem totul pe uscat si sa atarnam oamenii de fire ca si cum ar pluti in apa. Am spus ca nu va functiona si nu va parea real. I-am lasat chiar sa efectueze un teste in care am inregistrat varianta lor si apoi am realizat si o versiune in apa. Si nu a fost nici macar pe aproape.

Producatorii au facut public o prima fotografie cu Kate Winslet intr-o filmare sub apa, purtand un combinezon si o pelerina, dar si led-uri speciale pentru efectele speciale realizate ulterior pe computer.

Winslet a comentat pentru Hollywood Reporter ca, pentru acest film, parte importanta din pregatirea ei a fost sa invete sa stea sub apa si ca senzatiile sunt absolut incredibile. “Cel mai mult mi-am tinut rasuflarea 7 minute si 14 secunde”, a povestit Winslet fara sa dea foarte multe explicatii despre antrenamentele fizice si mentale pe care le-a facut.

Cele 4 filme “Avatar”aflate in lucruau un buget de 1 miliard de dolari si fiecare film are o poveste de sine statatoare

Jon Landau a declarat ca nu va trebui sa fi vazut celelalte filme pentru a intelege povestea unuia dintre ele si ca fiecare va fi o calatorie vizuala si emotionala, cu propriile concluzii. Pelicula “Avatar” din 2009 a avut un buget de 240 de milioane de dolari si a inregistrat cele mai mari incasari din toate timpurile pana anul trecut, cand a fost detronat de “Avengers: Endgame”.

James Cameron a declarat ca, inainte de a incepe lucrul la Avatar 2 si Avatar 3, cel mai mult l-a speriat gandul ca poate piata s-a schimbat atat de mult incat oamenii nu vor fi la fel de entuziasmati si dornici sa vina intr- camera intunecata pentru a viziona un film alaturi de alti straini.

Intre timp, au intrat in lucru filmele „Avatar 4” si „Avatar 5” iar contextul in care acestea vor aparea ar putea fi strans legat de ideea de Metaverse despre care se vorbeste tot mai des in ultima vreme. In esenta, este vorba despre marile companii de tehnologie care investesc tot mai multi bani intr-o lume digitala in care fiecare are propriul avatar.

Fiind pe locul al doilea in topul productiilor cu cele mai mari incasari din istorie, cu un record de peste 2,700 miliarde de dolari, „Avatar”, filmul multi-premiat, a avut numeroase nominalizari si a castigat trei premii Oscar, pentru cea mai buna imagine, cea mai buna scenagrafie si cele mai bune efecte vizuale, Globul de Aur pentru cel mai bun film (drama) si pentru cel mai bun regizor (James Cameron) si inca doua premii BAFTA pentru cele mai bune efecte vizuale si cel mai bun design.

Prima imagine de la filmari a fost postata in aprilie 2020, la o luna de la haosul creat de pandemie la nivel global. Ulterior, procesul de filmare a fost oprit din cauza restrictiilor din Noua Zeelanda si au fost reluate cateva luni mai tarziu.  Mai jos puteti afla mai multe despre actorii implicati.

Citește în continuare