Skip to content

Satul Rasinari (Marginimea Sibiului) a primit oficial titlul de Best Tourism Village la ceremonia organizatiei de turism a ONU. Evenimentul a avut loc aseara in Arabia Saudita

Satul Rasinari din Marginimea Sibiului a devenit unul dintre cele mai atractive sate turistice din intreaga lume, si a primit oficial titlul de Best Tourism Village, in cadrul unei ceremonii care a avut loc in Arabia Saudita, organizata de UNWTO, organizatia de turism a ONU.

Satul a fost selectat, conform regulamentului, din peste 130 de candidaturi, provenite din 57 de tari si este a doua oara cand se situeaza pe lista de Best Tourism Village, candidatura fiind validata si pentru ceremonia din 2022, conform informatiilor UNWTO.

Distinctia este o forma de recunoastere a satelor care sunt un exemplu remarcabil de destinatie de turism rural cu bunuri culturale si naturale acreditate, care pastreaza si promoveaza valorile, produsele si stilul de viata rural si comunitar si au un angajament clar fata de inovare si durabilitate in toate aspectele sale – economice, sociale si de mediu.

Intreaga ceremonie poate fi urmarita aici:

Unul dintre argumentele pentru care Rasinari a castigat aceasta distinctie este economia mixta, bazata pe agricultura, cresterea animalelor si mestesuguri traditionale, cu pondere deosebita pe oierit.

Satul Rasinari este aflat la doar cativa kilometri de municipiul Sibiu si face parte din zona denumita Marginimea Sibiului, care cuprinde un areal de 18 localitati.

„Cea mai mare parte a satelor din zona au pastrat puternice traditii spirituale si etno-folclorice. Desi progresiv constructiile moderne le-au inlocuit pe cele vechi traditionale, atmosfera in Marginimea Sibiului a ramas neschimbata. Costumele de sarbatoare de o eleganta rara, brodate in negru si alb sunt purtate cu mandrie de sarbatori iar mestesugurile mostenite din mosi stramosi sunt practicate cu succes si azi”, mentioneaza autoritatile locale, citate de News.ro.

Din informatiile oficiale, Rasinari este o localitate ridicata de oierii romani la poalele Muntilor Cindrel, fiind unul dintre cele mai vechi sate din Ardeal, mentionat in documente inca din anul 1383.

Numele vine de la faptul ca localnicii se ocupau cu strangerea rasinii si vanzarea acesteia in targul de la Cisnadie, singurul din zona pana la intemeierea orasului Sibiu. Cu timpul, localnicii s-au reorientat catre ocupatii ca pielaritul, fieraritul, tesutul si oieritul.

In sat, exista Muzeul Etnografic, organizat inca din 1952, care dispune de o colectie de peste 1500 de obiecte de etnografie si arta populara, ilustrand elemente de cultura si civilizatie specifice Marginimii Sibiului, dar si casa filozofului Emil Cioran – casa particulara, care nu se viziteaza si casa memoriala Octavian Goga, amenajata in casa parinteasca a poetului, constructie din sec. al XIX-lea, monument istoric. (Rasinari, nr. 880) , tot o casa particulara, care nu se viziteaza.

Citește în continuare