Skip to content

Scarlett Johansson acuza ChatGPT ca i-a copiat vocea dupa ce a refuzat oferta lor de a deveni glasul unui asistent de Inteligenta Artificiala. 

OpenAI a anuntat la inceputul saptamanii ca intentioneaza sa opreasca utilizarea uneia dintre vocile sale ChatGPT despre care actrita Scarlett Johansson spune ca suna „straniu de asemanator” cu glasul ei. Este a doua oara in decurs de un an cand Johansson este in mijlocul unor scandaluri legate de folosirea ilegala a imaginii sale de catre Inteligenta Artificiala.

In 2013, actrita a jucat in “Her”, un film premonitoriu despre un barbat care se indragosteste de o asistenta virtuala bazata pe Inteligenta Artificiala. Pelicula a fost revolutionara la vremea respectiva, vocea asistentei apartinandu-i lui Johansson. 

Desi specialistii in tendinte preconizau inca de atunci impactul pe care il va avea Inteligenta Artificiala in viata cotidiana, nimeni nu se astepta sa fie atat de prezenta cum a devenit in perioada pandemica. 

Johansson s-a declarat socata de gestul celor de la OpenAI si a angajat un avocat pentru a rezolva disputa. 

Intr-o postare pe platforma de socializare X, OpenAI a declarat ca „lucreaza pentru a pune pe pauza” Sky – numele uneia dintre cele cinci voci cu care utilizatorii ChatGPT pot alege sa vorbeasca. Compania a declarat ca a tinut cont de comentariile cu privire la modul in care sunt selectate optiunile audio disponibile pentru chatbotul bazat pe inteligenta artificiala — in special Sky.

In timp ce OpenAI neaga faptul ca vocea in cauza ar fi fost menita sa semene cu Johansson, actrita a declarat, intr-o declaratie oferita publicatiei Entertainment Weekly, ca directorul general al OpenAI, Sam Altman, a contactat-o in septembrie si a rugat-o sa dea voce programului ChatGPT 4.0, deoarece a considerat ca vocea ei ar fi „reconfortanta pentru oamenii reticenti fata de tehnologie”. Invocand motive personale, ea a refuzat.

“Noua luni mai tarziu, prietenii mei, familia si publicul larg au remarcat cu totii cat de mult semana cu mine cel mai nou sistem numit Sky. Cand am auzit demo-ul lansat, am fost socata, furioasa si neincrezatoare ca domnul Altman ar lansa o voce care suna atat de ciudat de asemanator cu a mea incat cei mai apropiati prieteni ai mei si agentiile de stiri nu au putut face diferenta.”, a spus Johansson.

La randul lor, OpenAI au declarat: ”Credem ca vocile IA nu ar trebui sa imite in mod deliberat vocea distinctiva a unei celebritati. Sky nu este o imitatie a lui Scarlett Johansson, ci apartine unei alte actrite profesioniste care isi foloseste propria voce naturala”. Compania a spus ca nu poate face publice numele actritei, invocand clauze de confidentialitate.

Johansson a insistat asupra problemei si a adaugat ca Altman a scris pe Twitter cuvantul „her” atunci cand au debutat demo-urile vocale ChatGPT saptamana trecuta, sugerand o legatura intre rolul ei din “Her” si “Sky”. 

„Domnul Altman chiar a insinuat ca asemanarea a fost intentionata, distribuind un singur cuvant „her” – o referire la filmul in care eu am dat voce unui sistem de chat, Samantha, care formeaza o relatie intima cu un om”, a declarat Johansson. 

Anterior, Altman a citat “Her” ca fiind unul dintre filmele sale preferate.

Johansson a continuat sa afirme Altman l-a contactat din nou pe agentul ei cu doua zile inainte ca demo-ul ChatGPT sa fie lansat, intreband-o daca vrea sa reconsidere oferta. Inainte de a-i oferi un raspuns, Sky era deja lansat.

„Ca urmare a actiunilor lor am fost nevoita sa angajez un consilier juridic, care a scris doua scrisori catre domnul Altman si OpenAI, in care a expus ceea ce au facut si le-a cerut sa detalieze procesul exact prin care au creat vocea Sky”, a spus Johansson. 

In incheierea declaratiei sale, Johansson a cerut noi legi care sa abordeze problemele legate de tehnologia IA si drepturile individuale: „Intr-o perioada in care ne confruntam cu totii cu deepfake-uri si cu protectia propriei noastre imagini, a propriei noastre opere, a propriei noastre identitati, cred ca acestea sunt intrebari care merita o claritate absoluta. Astept cu nerabdare o rezolvare sub forma transparentei si a adoptarii unei legislatii adecvate care sa contribuie la asigurarea protectiei drepturilor individuale.”

Desi a retras robotul Sky imediat dupa declaratia publica a actritei, Altman a reiterat ca nu a existat o intentie ca vocea sa semene cu Johansson.

In declaratia lui pentru EW, Altman a spus “Din respect pentru doamna Johansson, am incetat sa mai folosim vocea lui Sky in produsele noastre. Ne pare rau fata de doamna Johansson ca nu am comunicat mai bine”.

Mai jos puteti asculta o versiune audio a declaratiei scrise a lui Johansson citita de robotul Sky.

OpenAI, cu sediul in San Francisco, a implementat pentru prima data capacitatile vocale pentru ChatGPT, care includeau cele cinci voci diferite, in septembrie, permitand utilizatorilor sa se angajeze in dialog cu asistentul bazat pe Inteligenta Artificiala. „Voice Mode” a fost initial disponibil doar pentru abonatii platitori, dar in noiembrie, OpenAI a anuntat ca functia va deveni gratuita pentru toti utilizatorii aplicatiei mobile.

Treptat, interactiunile cu ChatGPT devin din ce in ce mai sofisticate. Saptamana trecuta, OpenAI a declarat ca cea mai recenta actualizare a modelului sau generativ de inteligenta artificiala poate imita cadentele umane in raspunsurile sale verbale si poate chiar incerca sa detecteze starile de spirit ale oamenilor.

Noul model, denumit GPT-4o, functioneaza mai rapid decat versiunile anterioare si poate rationa pe text, audio si video in timp real. Intr-o demonstratie facuta in timpul anuntului facut de OpenAI la 13 mai, robotul AI a discutat in timp real, adaugand emotie vocii sale, dupa cum i s-a cerut. De asemenea, a incercat sa extrapoleze starea emotionala a unei persoane prin vizionarea unui selfie filmat cu chipul acesteia, a ajutat la traduceri de limbi straine si la rezolvarea unor problemele de matematica.

In toamna anului trecut, Johansson a aparut intr-o reclama de 22 de secunde postata pe Twitter de catre o aplicatie de generare de imagini de inteligenta artificiala numita „Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar”.

Reprezentantii actritei au declarat revoltati ca Johansson nu avea contract pentru a promova aplicatia, iar avocatul ei, Kevin Yorn, a gestionat situatia din punct de vedere juridic intentand plangere legala.

Toate aceste probleme ─ care momentan sunt mediatizate de celebritati dar se pot intampla oricui in viitorul apropiat ─ au o solutie relativ simpla prin elaborarea unor legi stricte care sa reglementeze si restrictioneze aplicatiile de Inteligenta Artificiala.

Citește în continuare