Skip to content

Scarlett Johansson a dat in judecata o aplicatie de inteligenta artificiala care i-a folosit numele si chipul intr-o reclama online fara permisiune.

Johansson a aparut intr-o reclama de 22 de secunde postata pe X/Twitter de catre o aplicatie de generare de imagini de inteligenta artificiala numita Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar.

Reprezentantii actritei au confirmat pentru Variety ca Johansson nu are niciun contract pentru a promova aplicatia, iar avocatul ei, Kevin Yorn, a gestionat situatia din punct de vedere juridic intentand plangere legala. Reclama a fost observata pe 28 octombrie..

Reclama, care nu mai este acum online dar a fost descoperita si analizata de revista Variety inainte de disparitie, incepea cu un clip vechi cu Johansson in culisele filmului „Black Widow” de la Marvel. Johansson spune: „Care-i treaba, baieti? Sunt Scarlett si vreau sa veniti cu mine…”, inainte ca un grafic sa-i acopere gura si ecranul sa treaca la fotografii generate de AI care seamana cu actrita. O voce falsa care o imita pe Johansson continua apoi sa vorbeasca, promovand aplicatia AI.

In textul cu litere de tipar de sub anunt se spune: „Imagini produse de Lisa AI. Nu are nicio legatura cu aceasta persoana”. Mai multe aplicatii Lisa AI, care sunt create de Convert Software, raman in continuare in App Store si Google Play. Creatorul aplicatiei nu a facut niciun comentariu.

Multe state au legi stricte in ceea ce priveste dreptul la intimitate, California prevazand o actiune civila pentru utilizarea neautorizata a „numelui, vocii, semnaturii, fotografiei sau asemanarii” unei persoane in scop publicitar sau de promovare.

In timp ce unele persoane celebre pot intenta un proces impotriva celor care le folosesc numele si imaginea fara aprobare pentru a crea un precedent, majoritatea acestor cazuri sunt solutionate cu cereri de incetare si renunțare. Johansson nu este singura actrita careia i s-a furat numele si asemanarea si a fost manipulata in scop publicitar. Luna trecuta, Tom Hanks a apelat la retelele de socializare pentru a-si avertiza fanii cu privire la un videoclip promotional pentru o clinica stomatologica in care apare o versiune AI a actorului. „Atentie! … Nu am nimic de-a face cu asta”, a scris Hanks pe contul sau de Instagram.

Citește în continuare