Skip to content

(galerie foto) Scenografia suprarealista a defilarii Dior de la Paris Fashion Week cantareste peste 20 de tone. A fost creata de artista portugheza Joana Vesconcelos si inspirata din arhiva casei de moda.

Artista de origine portugheza Joana Vesconcelos a creat decorul pentru lansarea celei mai recente colectii Dior toamna/iarna 2023-2024, prezentata la Paris Fashion Week pe 18 ianuarie. Vesconcelos a transformat evenimentul de moda din Gradinile Tuileries intr-o instalatie imersiva construita din materiale textile inspirate din arhiva casei de moda. 

Instalatia a fost comandata de catre Maria Grazia Chiuri, directorul creativ al Dior, cunoscuta pentru preferinta de a sustine si a lucra cu femei artiste.

Noua colectie Dior a fost inspirata de o serie de tinute din arhiva casei de moda din anii 1950, de la cele purtate de Catherine Dior, sora creatorului de moda Christian Dior, la cele preferate de Edith Piaf si Juliette Greco. Stilurile lor vestimentare au fost influentate de moda americana din Hollywood si de urmarile celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pentru constructia scenografiei suprarealiste, Vasconcelos a pornit de la piesele din noua colectia si piese de arhive pe care le-a reinterpretat pentru a a crea structura spectaculoasa care se aseamana deopotriva cu o planta si cu o caracatita.

Lucrarea artistei se numeste ”Valkyrie Miss Dior” si reprezinta o serie de corpuri organice construite din materiale textile: dantela, pene, franjuri si tesaturi crosetate si tricotate. Cantareste peste 20 de tone si este formata dintr-o structura centrala bulboasa din care se desprind brate asemanatoare tentaculelor unei caracatite, care se intind pe o lungime de 24 de metri, avand o inaltime de 7 metri.

Vasconcelos a pornit de la personajele feminine care au inspirat-o pe Maria Grazia Chiuri pentru a crea ”Valkiriile” din instalatia ei, acestea reprezentand personaje eroice din mitologia nordica care au fost trimise de Odin pentru a-i alege pe cei demni sa intre in Valhalla (paradisul vikingilor). 

In acest sens, Vasconcelos a declarat ca ”Am dezvoltat aceasta instalatie nu numai pentru a integra materiale textile, ci si pentru a ocupa spatiul, astfel incat publicul si modelele sa poata interactiona cu ea. Am dorit sa explorez relatia dintre sculptura monumentala, corpurile umane si hainele purtate. Este ca un fel de dans sculptural dintre moda si arte vizuale.”

Instalatia este asemanatoare cu o pictura suprarealista, pe care artista o descrie drept o „gradina magica dintr-o alta lume sau dimensiune”. Decorul spectaculos a transformat show-ul de moda intr-unul din cele mai indraznete evenimente de anul acesta de la Paris Fashion Week.  

Scenografia noii colectii este a doua colaborare a lui Vasconcelos cu Dior. Prima a fost in 2013 cand a creat o funda uriasa din sticle de parfum Dior.

Mai jos puteti urmari defilarea Dior de la Paris.

Citește în continuare