Skip to content

Scriitorul George Saunders are un curs de scriere prin newsletere, pe platforma Substack. Saunders e tradus si in Romania la Humanitas

foto: Profimedia

Considerat unul dintre maestrii prozei americane actuale, George Saunders este cunoscut publicului larg prin scrierile sale din The New Yorker, Harper’s Magazine, Esquire, GQ si The New York Times Magazine, fiind tradus si in Romania de către editura Humanitas.

Ultima sa aparitie editoriala, “A Swim in a Pond in the Rain”, urmareste sapte povestiri rusesti, pe care Saunders le-a predat la cursul de scriere creativă de la Universitatea Syracuse, New York, timp de 20 de ani. Multi scriitori predau si multi au o relatie dificila cu predarea, dar Saunders a gasit o formula prin care cele doua actiuni sa se imbine.

Parte din aceasta noua experienta pe care autorul o utilizeaza pentru scrierile sale,  Saunders a lansat Story Club, un buletin informativ cu abonament pe Substack. In acest newsletter, care ajunge la publicul larg de doua ori pe saptamana, Saunders promite sa se uite la ceea ce face ca povestile sa functioneze – si „ce [putem] invata despre minte vizionandu-l citind si procesand o poveste”, dupa cum il citeaza publicatia The Guardian. El se va uita, de asemenea, la ceea ce face ca povestile sa nu functioneze, inclusiv impartasirea propriilor versiuni timpurii ale povestilor respinse de New Yorker. Abonare aici.

George Saunders este licentiat in inginerie geofizica din 1981 la Colorado School of Mines, iar dupa absolvire a plecat sa lucreze in Sumatra. Dupa un an si jumatate s-a intors in Statele Unite, unde a fost, rand pe rand, portar, vanzător, muncitor intr-un abator.

In 1986, a fost admis la masteratul de scriere creativa de la Syracuse University, lucrand ca scriitor tehnic si inginer geofizician, iar din 1996 preda scriere creativă la Syracuse University.

Saunders a debutat in 1986 cu o povestire, „A Lack of Order in the Floating Object Room“, publicată în Northwest Review. Primul lui volum de proza scurta, CivilWarLand in Bad Decline (1996), a fost urmat de o carte pentru copii, The Very Persistent Gappers of Frip (2000), apoi de alte doua volume de povestiri, Pastoralia (Pastoralia, 2000; Humanitas Fiction, 2020) si In Persuasion Nation (2006).

Intre timp a publicat nuvela The Brief and Frightening Reign of Phil (2005) si volumul de proze/eseuri A Bee Stung Me So I Killed All the Fish (2006). Volumul sau de eseuri The Braindead Megaphone a aparut in 2007, iar volumul de proza scurta Tenth of December: Stories in 2013. Primul lui roman, Lincoln intre vieti (Lincoln in the Bardo, 2017; Humanitas Fiction, 2018) a castigat Man Booker Prize in 2017, iar pentru proza sa scurta a primit numeroase premii: de patru ori National Magazine Award for Fiction, PEN / Malamud Award for Excellence in the Short Story, World Fantasy Award for Best Short Story, Folio Prize, The Story Prize etc.

De la lansarea platformei dedicate continutului de tip newsletter, Substack a colaborat cu mai multi scriitori.

Scriitorul Salman Rushdie a ales sa lanseze o carte pe platforma online Substack, argumentand decizia ca fiind un mediu in care poate avea o relatie mai stransa cu cititorii, unde pot vorbi liber, fara intermediari sau filtre.

Salman Rushdie este cel mai recent autor care a lansat un newsletter pe Substack, unde va publica fictiune. Rushdie va oferi seria “Al saptelea val” (The Seventh Wave).

“Al saptelea val” (The Seventh Wave) este o nuvela de 35.000 de cuvinte, insa newsletter-ul pe care il pregateste scriitorul va include „tot felul de povesti, povesti care m-au atins sau miscat sau m-au impresionat sau m-au plictisit sau chiar m-au revoltat, carti si filme de la televizor si din sali de cinema, precum șs povestile pe care tocmai le-am inventat”, a povestit acesta intr-un interviu dedicat The Guardian.

Si scriitorul Chuck Palahniuk, autorul Fight Club, a devenit cel mai recent nume mare care si-a serializat munca online, anuntand ca urmatorul sau roman va fi publicat pe platforma dedicata newsletterelor Substack. Canalul sau este disponibil aici.

Cel de-al 16-lea roman al lui Palahniuk, Greener Pastures, va fi publicat pe durata mai multor luni,  la un pret de abonament de 6 USD pe luna sau 40 USD pe an.

Publicatia The Guardian noteaza ca Palahniuk a spus ca a fost abordat de Substack pentru a-si publica urmatoarea lucrare pe platforma si a fost atras de oferta de independenta editorială. „Asta este cu adevarat atractiv, ideea ca nu ai pe cineva care sa editeze continutul muncii tale.”

Substack a devenit cunoscuta datorita faptului ca mai multi jurnalisti internationali cu experienta au decis sa publice continut prin intermediul acestei platforme, avand posibilitatea sa fie direct sustinuti financiar de catre cititori, prin abonament lunar.

Recent, platforma a inceput sa abordeze mai multi scriitori de fictiune, Patti Smith fiind printre acestia, dar si scriitorul israelian Etgar Keret.

Substack ofera o platforma de abonamente la scriitori individuali, ale caror postari sunt trimise pe e-mail sau pot fi citite online. Creatorii de continut ofera adesea un amestec de continut platit si gratuit, ceea ce intentioneaza sa faca si Rushdie.

In Romania, in urma unui anunt despre un program derulat de Substack pentru sprijinirea jurnalistilor locali, platforma l-a ales pe jurnalistul iesean Alexandru Enasescu sa-l sustina pentru proiectul sau intitulat “Iasul nostru”, newsletterul cu povesti din sfera jurnalismului narativ din Iasi, la care va puteti abona aici.

Citește în continuare