Skip to content

O sculptura de Brancusi, considerata pierduta, a fost redescoperita si va fi expusa in premiera la Bucuresti zilele viitoare. Istoricul de arta Doina Lemny garanteaza autenticitatea lucrarii. 

Ziua Nationala Brancusi, pe 19 februarie, este marcata anul acesta printr-o lucrare a artistului care va fi expusa in premiera la Bucuresti. Galeriile Artmark anunta ca o sculptura brancusiana realizata in 1905-1906, considerata pierduta, a fost redescoperita anul trecut si va fi prezentata publicului din capitala in zilele urmatoare.

Lucrarea se numeste „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)” si este despre drept „o opera care nu a fost niciodata vazuta, (fiind) considerata pierduta sau distrusa”.

Sculptura a fost recent adjudecata la o licitatie internationala din Paris, de un colectionar roman. Pentru autenticitatea ei garanteaza istoricul de arta Doina Lemny.

Evenimentul de dezvelire si prima intalnire cu publicul a acestei lucrari va avea loc sambata, 17 februarie, la Palatul Cesianu-Racovita (str. C.A. Rosetti nr. 5), de la ora 16.00, in prezenta doamnei Doina Lemny, istoric parizian de arta, cercetatoare specializata in opera sculptorului Constantin Brancusi. In cazul in care exista dubii legate de autenticitatea lucrarii ─ deoarece Artmark are deja un istoric controversat in acest sens ─, implicarea Doina Lemny garanteaza ca este vorba despre o opera veritabila brancusiana.

Doamna Doina Lemny va sustine o conferinta in care va detalia aspecte putin cunoscute din biografia artistului, precum si circumstantele realizarii acestei opere considerate pierdute. 

Expozitia se numeste “Brancusi Exclusiv”, va putea fi vizitata zilnic, de luni pana duminica, in intervalul orar 10.00-20.00 si va fi deschisa pana in data de 25 februarie.

Sculptura infatiseaza un portret de barbat si a fost cunoscuta mult timp sub numele „Portretul lui M.G.”, dintr-o confuzie.

Bustul prezinta, de fapt, portretul lui Achille Baldé, chelner in cafeneaua in care Brancusi a lucrat, ca spalator de vase, in primul an al sosirii sale la Paris. Lucrarea este reprodusa in cele mai importante cataloage Brancusi, dupa o fotografie pastrata la Centrul Pompidou, si este o „veriga” care face legatura dintre lucrarile romanesti de dinainte de epoca pariziana si ceea ce va urma incepand cu anii 1907-1908, si anume „Rugaciunea” si „Cumintenia pamantului”, lucrari care deschid drumul celebrelor sale capodopere modernist-abstractizante.

Este una dintre ultimele lucrari realizate de sculptor in maniera impresionista, sub influenta maestrului sau de atunci Auguste Rodin, inainte de a incepe, in 1907, sa ciopleasca direct in piatra. Acest bust apare si in fotografiile din atelierul lui Constantin Brancusi din Piata Dauphine nr. 16 din Paris. 

„Ziua Nationala Brancusi din fiecare an implica o evocare a personalitatii artistului devenit un simbol al creativitatii romanesti. Dar rareori se intampla sa aducem in atentia publicului o opera care nu a fost niciodata vazuta. Artmark prezinta anul acesta o opera cu totul inedita, considerata pierduta sau distrusa – dupa cum obisnuia artistul sa procedeze. A fost reprezentata pana acum printr-o singura fotografie din colectia colectionarului englez David Grob, care a fost prezentata in cadrul expozitiei Brancusi de la Timisoara – «Surse romanesti si perspective universale»”, a declarat, pentru Artmark, Doina Lemny.

Doina Lemny este doctor in istoria artei si o reputata experta in opera lui Brancusi.

Doina Lemny anul trecut la Timisoara. Foto: Profimedia Images

A publicat arhivele lui Brancusi in L’Atelier Brancusi, La Collection (Paris, 1997), in La Dation Brancusi: dessins et archives (Paris, 2003) si corespondenta romaneasca si notele de artist in Brancusi inedit (Bucuresti, Humanitas, 2004).

De-a lungul timpului, Doina Lemny a curatoriat sapte expozitii tematice la Galeria Studio Brancusi, intre 1998–2002, si a scris numeroase volume dedicate operei acestuia, inclusiv corespondenta dintre Brancusi si Duchamp, despre care puteti citi mai jos.

Doina Lemny a curatoriat anul trecut cea mai mare expozitie cu operele lui Brancusi desfasurata pe teritoriul tarii noastre in ultimii 50 de ani.

Citește în continuare