Skip to content

Sergei Polunin ajunge pentru prima data in Romania, la TIFF. Veti putea vedea documentarul “Dancer”(r. Steven Cantor), iar balerinul raspunde la intrebarile publicului

Starul international Sergei Polunin, considerat cel mai talentat dansator al generatiei sale, vine pentru prima data in Romania, ca invitat special al celei de-a 20-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Evenimentul la care participa este “Sergei Polunin Up, Close and Personal”, care va avea loc joi, 29 iulie, de la ora 20:30, la Castelul Bánffy din Bontida. Cu o zi inainte, pe 28 iulie, de la 19:00, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj, celebrul dansator va discuta cu publicul dupa proiectia documentarului “Dancer”(r. Steven Cantor), o incursiune emotionanta in viata sa tumultuoasa. Continuarea documentarului, “Dancer II”, va fi semnata de Anton Corbijn. 

Performance-ul “Sergei Polunin Up, Close and Personal”, pe care spectatorii din Romania vor avea ocazia sa-l vada joi, 29 iulie, de la 20:30, la Castelul Bánffy din Bontida, va debuta cu proiectia “Bolero”, un performance coregrafic in care capodopera lui Ravel capata o noua dimensiune prin miscarile renumitului dansator, amplificate de efectele vizuale realizate de artistul  Teun van der Zalm. Ross Freddie Ray semneaza conceptul si coregrafia spectacolului. 

Seara va continua cu “Sacré”, un spectacol bazat pe “Ritualul primaverii”, al lui Igor Stravinski, si inspirat din stilul dansatorului Vaslav Nijinski, in viziunea coregrafica a artistei japoneze Yuka Oishi. Lupta constanta dintre emotie si ratiune, tema centrala a spectacolului care a facut inconjurul lumii, dezvaluie multiplele straturi ale personalitatii lui Polunin, oferind publicului ocazia de a-l descoperi, prin intermediul miscarilor, ca dansator si creator, dar mai ales ca om. La final, Sergei Polunin va participa la o discutie cu publicul si va oferi detalii din culisele parcursului sau artistic spectaculos si atipic.

Apreciat pentru geniul artistic, tehnica fenomenala si prezenta scenica hipnotizanta, artistul s-a remarcat pe marile scene ale lumii.

Nascut in 1989 in Ucraina, Sergei Polunin a devenit, la varsta de 19 ani, cel mai tanar prim-balerin din istoria London Royal Ballet. A dansat pe scena Teatrului Balsoi din Moscova, la Scala din Milano, Teatrul Stanislavski, Opera Nationala din Paris, iar in prezent este invitat permanent al The Bavarian State Ballet din Munchen si calatoreste in jurul lumii cu spectacolele produse de Polunin Ink, compania de dans pe care a fondat-o. 

In 2019, a dansat alaturi de balerina de origine romana Alina Cojocaru in “Romeo si Julieta”, acesta colaborand des cu Johan Kobborg, sotul Alinei Cojocaru si fostul director artistic al Operei Nationale Romane.

 Cea mai populara aparitie a lui Sergei Polunin este cea din videoclipul in care danseaza pe melodia lui Hozier „Take Me to Church”, regizat de David LaChapelle, care a devenit viral si a adunat peste 29 de milioane de vizualizari pe YouTube. 

In ultimii ani, Sergei Polunin s-a remarcat si in lumea filmului, in productii precum “Murder on the Orient Express”(r. Kenneth Branagh), “Red Sparrow”(r. Francis Lawrence) sau “The White Crow”(r. Ralph Fiennes). 

Biletele pentru cele doua evenimente au fost puse in vanzare pe tiff.eventbook.ro. Sergei Polunin va sustine si un masterclass la TIFF, detaliile urmand a fi anuntate in curand. 

Pe 21 iunie, Sergei Polunin danseaza in „Rasputin” alaturi de sotia sa, Elena Ilinykh. Spectacolul e transmis live si in Romania.

Sergei Polunin revine pe scena luna aceasta in rolul principal din „Rasputin”, povestea uneia dintre cele mai controversate personaje din istoria Rusiei.

Din distributia spectacolului Rasputin mai fac parte Johan Kobborg, Elena Ilinykh (sotia lui Sergei Polunin), Alexey Lyubimov, prim balerin al Teatrului Stanislavky si Dmitry Gostev (14 ani), noul copil-minune al baletului.

Spectacolul va avea loc pe 21 iunie, va fi difuzat live si va putea fi vizionat Lookport in toata lumea, inclusiv in România. Pretul unui bilet este echivalentul a 18 lire, adica aproximativ 100 de lei, el poate fi cumparat de aici.

Noua montare „Rasputin” este in coregrafia japonezei Yuka Oishi, potrivit careia personajul principal este deopotriva un monstru si un outsider, un vindecator si un personaj inzestrat cu super-puteri.

Citește în continuare