Skip to content

Brandul de argintarie Christofle a lansat un set de sah vandut cu 250.000 de euro. Piesele sunt create din argint pur si reprezinta un „duel” intre Art Deco si Art Nouveau.

Christofle, celebrul brand de argintarie si vesela de lux din Paris, a creat primul joc de masa din istoria companiei: un set de sah inspirat de doua dintre cele mai cunoscute colectii ale sale — Courge si Printania, dedicate servirii ceaiului. 

Este un set rafinat, fiecare piesa este creata manual de argintarii Christofle printr-un proces complex, asemanator cu cel al realizarii seturilor de ceai.

Conceput intr-o nota usor umoristica, setul a fost denumit Duel des Thés — Duelul Ceaiurilor — deoarece cele doua servicii de ceai reprezinta cele doua seturi de piese, cunoscute traditional drept jucatorul alb si cel negru, care se confrunta in jocul de sah. 

Piesele traditionale ale jocului de sah au fost inlocuite de ceainice, cesti, zaharnite si latiere in miniatura, cu inaltimea intre doi si sapte centimetri. Sunt aranjate pentru a prezenta un duel intre Art Deco si Art Noveau, cele doua stiluri care au marcat istoria brandului Christofle.

De asemenea, pentru a diferentia regii si damele de restul pieselor, acestea poarta o coroana de vermeil — un argint placat cu aur. 

Marie Beaussier, director de design de produs al Christofle, a declarat despre setul de sah: „Am observat ca jocurile sunt din ce in ce mai populare si ne gandeam cum ar putea interpreta Christofle un astfel de joc. Ideea noastra a fost sa avem aceste doua servicii de ceai iconice, in stiluri Art Nouveau si Art Deco, care sa se confrunte in ceea ce am numit un «Duel al ceaiurilor»”. 

Pentru fiecare set de sah, maestrii argintari petrec pana la 550 de ore pentru a-l crea. Cele 32 de piese sunt realizate in atelierul Christofle din Normandia si sunt compuse din argint pur de cea mai buna calitate.

Fiecare piesa a fost finisata cu atentie si are elemente functionale, precum capace care se deschid si manere robuste. La baza, fiecare figura de sah are o placuta de pasla care face ca fiecare mutare sa fie mai usoara si lina.

Tabla este realizata din lemn de stejar incrustat manual cu 32 de patratele din argint masiv care reprezinta spatiile traditionale albe. Spatiile negre sunt inlocuite de finisajul rafinat al lemnului, vopsit in negru dupa ce a trecut prin tratamente prin care i-au fost ridicate rezistenta si longevitatea, un procedeu realizat de un atelier francez specializat in marchetarie. 

Marginile tablei sunt acoperite cu o centura de argint, numerotata si gravata cu semnatura Christofle – Haute Orfèvrerie.  

Setul de sah a fost realizat in editie limitata de 8 exemplare, vandute la pretul de 250.000 de euro. 

Acesta este livrat intr-o cutie neagra din lemn de pin, realizata la comanda in Franta. Interiorul cutiei este acoperit cu o tesatura fina, antiderapanta, astfel incat sa protejeze piesele de argint in timpul transportului si depozitarii. Mai multe detalii despre achizitie gasiti aici.

Citește în continuare