Skip to content

Incepe sezonul alergiilor. Sfaturile expertilor: ce trebuie evitat si cum sa treceti mai usor prin lunile urmatoare.

Zilele acestea se prevede venirea primaverii. Pe langa temperaturi mai prietenoase si copaci infloriti, primavara readuce alergiile sezoniere care pot face lunile urmatoare destul de dificile pentru cei sensibili.

Este perioada din an in care polenul de iarba, de buruieni si de copaci are o cota din ce in ce mai ridicata, provocand rinita alergica, cunoscuta si sub numele de febra fanului.

Aceste alergii vin cu simptome iritante, cum ar fi ochii inlacrimati, stranut, nas infundat si mancarimi in gat. In unele cazuri, alergiile pot duce la astm, o afectiune care provoaca dificultati de respiratie.

Potrivit specialistilor, exista o serie de pasi care trebuie evitati si o alta serie de recomandari care trebuie urmate de cei care sufera de alergii pentru a-si reduce simptomele.

Reprezentantii Colegiului American de Alergologie, Astm si Imunologie au declarat ca “incalzirea planetei si nivelurile mai ridicate de dioxid de carbon inseamna ca aveti medii optime pentru cresterea plantelor, iar plantele produc polen.”

Expertii noteaza ca iarna blanda combinata cu temperaturile mai ridicate datorate schimbarilor climatice au permis solului sa se dezghete mai devreme, astfel ca plantele au inceput sa infloreasca si sa elibereze polen mai timpuriu decat in mod normal. Astfel, alergiile sezoniere sunt resimtite cu 20 de zile de mai devreme fata de anii anterior si cu aproximativ 10 zile mai tarziu la finalul perioadei. In total, se adauga inca o luna de suferinta pentru cei sensibili.

Mai jos gasiti o serie de recomandari formulate de Dr. Neeta Ogden, alergolog si purtator de cuvant al Colegiului American de Alergologie, Astm si Imunologie pentru TODAY pentru a trece mai usor peste sezonul alergiilor.

Cel mai important aspect este sa verificati la un medic specialist alergolog daca simptomele pe care le resimtiti sunt alergii sau o simpla raceala.

Un lucru important in tratarea alergiilor la orice nivel este sa nu asteptati, deoarece acestea pot scapa de sub control. Oamenii pot dezvolta alergii sezoniere in orice moment, iar unii pot confunda noile simptome cu o raceala.

Racelile sunt infectii cauzate de virusi sau bacterii in timp ce alergiile reprezinta reactia exagerata a sistemului imunitar la substante precum polenul. Acestea pot provoca simptome similare, cum ar fi curgerea nasului, stranut, congestie si tuse.

Cu toate acestea, alergiile provoaca mai multa mancarime iar aceleasi simptome dureaza adesea saptamani intregi. Racelile provoaca febra si dureri, iar simptomele se amelioreaza de obicei in decursul unei saptamani.

Nu experimentati cu medicamente despre care ati citit pe internet, fara sa va consultati cu un specialist. 

Daca experimentati cu medicamente care au ingrediente amestecate, sau pur si simplu nu stiti cum functioneaza in organism, puteti inrautati situatia, potrivit Dr. Ogden.

Expertii recomanda sa incepeti cu antihistaminicele de generatia a doua de 24 de ore ca tratament de prima linie. Acestea includ cetirizina (Zyrtec), loratadina (Claritin) sau fexofenadina (Allegra). In comparatie cu antihistaminicele de prima generatie, cum ar fi difenhidramina (Calmaben), acestea au mai putine efecte secundare si dureaza mai mult.

Potrivit Cleveland Clinic, antihistaminicele blocheaza actiunea histaminelor, pe care organismul le elibereaza ca raspuns la alergeni (cum ar fi polenul), ceea ce duce la o serie de simptome deranjante.

Expertii recomanda, de asemenea, utilizarea spray-urilor nazale cu steroizi fara prescriptie medicala, care ajuta la reducerea umflaturilor si a congestiei din nas. 

Specialistii americani sustin ca antihistaminicele sau sprayurile nazale cu steroizi sau picaturile pentru ochi impotriva alergiilor trebuie sa fie folosite zilnic. Daca acestea nu amelioreaza simptomele, este momentul sa mergeti din nou la un specialist pentru un consult.

Medicii sustin ca este mai usor sa controlezi simptomele proactiv decat retroactiv, de aceea medicamentele pentru alergii ofera cele mai multe beneficii cand sunt luate in mod constant, fata de cele luate la nevoie.

Potrivit Dr.Ogden: “Daca suferiti de alergii, aveti cu adevarat nevoie de acel strat de protectie inainte de a va incepe ziua, chiar daca nu va simtiti (la fel de rau)”.

In acelasi timp, nu folositi in exces spray-urile decongestionante nazale.

Potrivit Cleveland Clinic, decongestionantele nazale ofera o ameliorare temporara pentru nasul infundat sau blocat prin reducerea lichidului si a umflaturilor din pasajele nazale. 

Unele medicamente combina un antihistaminic si un decongestionant. Insa trebuie avut grija la spray-urile nazale care pot contine oximetazolina, fenilefrina sau pseudoefedrina. Sunt ingrediente care pot sa va inrautateasca alergiile in timp, deoarece au un efect de ricoseu in care congestia revine mai rau.

Din nou, se recomanda sa va consultati medicul cu privire la un spray antihistaminic potrivit pentru dvstra.

Se recomanda sa evitati folosirea apei de la robinet la irigarea nazala.

Irigarea nazala, atunci cand va clatiti sinusurile pentru a incerca sa reduceti congestia si infundarea, poate fi folosita acasa pentru a trata alergiile. Pentru a face acest lucru, puteti folosi un vas neti sau o sticla de clatire si un amestec de clorura de sodiu. 

Este important sa folositi tipul potrivit de apa, se recomanda obtinerea unei ape distilate sau sterile de la farmacie sau fierberea apei de la robinet timp de trei pana la cinci minute si lasarea ei la racit.

Spray-urile cu ceata salina pot, de asemenea, sa mentina sinusurile umede, dar sunt mai putin eficiente pentru a elimina acumularea de mucus care cauzeaza congestia.

Nu neglijati zona ochilor. 

Alergiile sezoniere pot afecta ochii, provocand roseata, mancarime, durere, arsura, umflaturi sau secretii. Este esential ca persoanele care sufera de alergii sa isi protejeze ochii de polen atunci cand ies afara, noteaza expertii, mai ales daca poarta lentile de contact.

Se recomanda purtarea ochelarilor de soare de fiecare data cand iesiti afara, deoarece tot polenul care zboara se lipeste de lentile si este o sursa constanta de agravare pentru ochi.

De asemenea, pot fi folosite picaturi antihistaminice pentru ochi inainte de a iesi afara si cu aproximativ 30 de minute inainte de a va pune lentilele de contact. 

Nu lasati usile si ferestrele deschise.

Desi este tentant sa lasatii briza de primavara sa aeriseasca incaperile, expertii sustin ca persoanele care sufera de alergii trebuie sa fie atente la acest aspect.

Polenul din copaci este o substanta fina sub forma de pudra, asa ca este foarte usor pentru vant sa il transporte pe kilometri intregi. Pastrarea usilor si ferestrelor inchise poate ajuta la mentinerea polenului in afara casei, astfel incat acesta sa nu se lipeasca de suprafete sau tesaturi si sa nu declanseze simptome la interior.

De altfel, se recomanda mai degraba utilizarea aerului conditionat pentru perioada in care casa sau apartamentul se incalzeste prea tare. Filtrele de aer HEPA pot ajuta, de asemenea, la reducerea cantitatii de alergeni care circula prin casa.

De asemenea, se recomanda sa va schimbati intotdeauna in haine curate, sa faceti dus si sa va spalati pe cap inainte de a va baga in pat daca ati fost afara in acea zi. Este important sa pastrati asternuturile, fetele de perna si fetele de plapuma cat mai lipsite de polen. 

O ultima recomandare este sa verificati coeficientul de polen inainte de a iesi in aer liber.

Expertii recomanda urmarirea coeficientului de polen in timpul sezonului de alergii prin intermediul unor aplicatii meteo — cel mai cunoscut exemplu este weather.com.

Planificarea activitatilor in aer liber in functie de datele respective poate ajuta cu adevarat la limitarea expunerii la polen si la reducerea simptomelor. Evitati sa iesiti in aer liber in perioadele de varf ale polenului: de obicei, coeficientul este mai mare dimineata devreme, la apus si in zilele cu briza calda.

Daca trebuie sa petreceti timp afara atunci cand polenul este mai ridicat, se recomanda sa luati masuri suplimentare, cum ar fi purtarea unei masti, a unor ochelari de soare si a unei palarii sau sepci pentru a tine polenul departe de par.

Citește în continuare