Skip to content

Din mai, Shakespeare’s Globe isi redeschide stagiunea. Shakespeare a scris pentru spectacole fara pauza, asa ca teatrul se inspira de la el pentru noile reguli sanitare

Din 19  mai 2021, daca masurile impuse de guvernul britanic raman valabile, Shakespeare’s Globe isi va incepe stagiunea de vara, respectand totodata toate normele de siguranta impuse de autoritati.

In mesajul oficial al institutiei culturale, Michelle Terry, directorul artistic, a mentionat ca: „A anunta chiar un sezon inseamna ca ne apropiem din ce in ce mai mult de a ne intoarce sa facem ceea ce ne place, lucrul pentru care a fost construit Globe si lucrul pe care atat de multi dintre noi, artisti si public, deopotriva, l-am pierdut in acest timp: impartasirea timpului, a spatiului si a povestii cu oameni care sunt in siguranta. Acesta este un moment istoric si nu trebuie subestimat; avem un drum lung de parcurs cand iesim si ne vindecam de aceasta situatie, iar teatrul ne poate ajuta sa ajungem acolo: acesta este motivul pentru care suntem aici. Pentru a exprima inclusiv inexplicabilul,  sa radem, sa plangem si sa fim in siguranta impreuna. Pregatirea este totul si Shakespeare’s Globe este gata”.

Din programul propus fac parte “Visul unei nopti de vara”, “Romeo si Julieta” si “A douasprezecea noapte”, iar spectacolele se vor juca fara pauza.

„Piesele nu au fost niciodata scrise cu intervale, asa ca nu le vom reda cu intervale”, a spus Michelle Terry, citata de The Guardian.

Aceasta noua abordare a spectacolelor shakespiriene aduce si alte discutii, ca de exemplu timpul dintre pauze pe care publicul in folosea pentru mersul la toaleta sau sa se dezmorteasca. “Bucuria este ca nu esti fixat pe locul tau. Daca trebuie sa te ridici si sa mergi la toaleta, poti sa mergi, daca ai nevoie sa te ridici si sa iei o gura de aer proaspat, poti merge, pentru ca stim si ca Shakespeare a spus totul cel putin de trei sau patru ori. Daca vrea cu adevarat sa stii ceva, se va asigura ca il repeta,” explica directorul artistic noua viziune a cunoscutei institutii culturale.

Teatrul Shakespeare’s Globe este unul dintre cele mai cunoscute teatre din Londra, fiind deschis din 1599, iar multe din piesele lui William Shakespeare au fost jucate pentru prima data aici. In formula actuala, teatrul si-a reinceput activitatea in 1997 si nu este finantat din fonduri publice, ceea ce a creat mari dificultati pentru acestia in aceasta perioada.

Shakespeare’s Globe va functiona la jumatate de capacitatea sa initiala, iar profitul institututiei va scadea la jumatate, conform declaratiilor lui Neil Constanble, chief executive al teatrului, care a mentionat si ca in toata aceasta perioada de la momentul inchiderii, acestia s-au bazat pe schema de ajutor de stat.

Totodata, Neil Constanble a mentionat ca „Acesta este scopul acestui sezon, de a avea catharsis. Nu negam timpul, dar  trebuie sa recunoastem durerea, pierderea, anxietatea. Dar sa folosim piesele de teatru, sa folosim teatrul pentru a invata cum sa fim din nou impreuna,” a mentionat aceasta, citata de The Guardian.

Pentru spectacolul “Romeo si Julieta” se repeta deja, iar Alfred Enoch si Rebekah Murrell vor fi in rolurile principale. Iar directorul artistic, Michelle Terry, mentioneaza ca “o data intr-o generatie apare oportunitatea in care publicul va intelege contextul piesei la fel de mult ca actorii”.

Citește în continuare