Skip to content

Silvana Mihai: „Trebuie sa ne dezmortim putin si sa dam drumul la motoare sau la dragoni.”

Silvana Mihai a intrat in lumea filmului dinainte sa isi ia licenta in „Arta actorului” prin programul 10 pentru TIFF in care sunt descoperite cele mai noi talente de pe scenele din intreaga tara.

Dupa ce a absolvit masterul la UNATC sub indrumarea Taniei Filip, a inceput sa joace constant in filme si pe scenele teatrelor bucurestene: Metropolis – rolul Julietei din „Romeo si Julieta” in regia lui Victor Ioan Frunza, unteatru – distribuita in rolul Ninei din „Pescarusul” regizat de Andrei Serban, Excelsior, Godot si Teatrul National.

Este angajata a Teatrului Mic acolo unde este distribuita in sapte spectacole, primul in care a lucrat fiind „Desteptarea primaverii” care i-a adus o nominalizare la UNITER pentru „Cea mai buna actrita in rol principal” in 2018.

In televiziune ati vazut-o in rolul Tatianei din sezonul al doilea din „Umbre” de pe HBO si in „Las Fierbinti” pe Pro TV.

In filme, a aparut in „6,9 pe scara Richter” al lui Nae Caranfil si in scurtmetraje regizate de Gabriel Achim, Ozana Nicolau, Anca Miruna Lazarescu si Isabella Oana Szanto.

Colaborarea cu regizorul Bogdan Theodor Olteanu i-a adus doua roluri importante: Ema in „Duminica dimineata” si rolul principal in „Cateva conversatii despre o fata foarte inalta” care a propulsat-o in lista nominalizarilor pentru Premiile Gopo in 2019.

In perioada urmatoare, va reveni pe scena Teatrului Mic in „Lectia” in regia lui Radu Iacoban si la Teatrul National din Bucuresti in „Fetita soldat” in regia Silviei Roman.

Urban.ro are o serie de mini interviuri cu actorii care se intorc la teatre si la munca, dupa foarte multe luni de pauza. E o usa intredeschisa in lumea din spatele scenei, cu detalii printre randuri despre dificultatile prin care trec actorii independenti sau angajati ai teatrelor de stat in aceasta perioada.

foto: Alex Galmeanu

Ai emotii legate de intoarcerea inapoi pe scena, in fata publicului?

Categoric. Mi-e groaza si, in acelasi timp, dor de murmurul vocilor spectatorilor care anunta inceperea spectacolului. Sper sa il pot auzi si de data asta de bataile inimii mele emotionate. 

Ti-a fost dor de scena? Si daca da, cum s-a simtit dorul si ce parte ti-a lipsit cel mai mult?

Evenimentele din ultima perioada au impietrit in mine orice pofta de a urca pe scena. Mi s-a adeverit banuiala ca pot exista si in afara teatrului si a realitatii mele de acum un an. Cred ca am avut un singur moment in care m-a pocnit un dor intens sa joc. Am vazut in cadrul Festivalului National de Teatru spectacolul Unchiul Vania, in regia lui Andrei Serban, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj si, la un moment dat, Vania (jucat de actorul Gábor Viola) are o scena in care alearga in goana prin public, incalecand scaunele spectatorilor si sarind de la balcon, incalcând parca orice lege a fizicii. Privindu-l, mi-am dorit sa il iau de mana si sa il urmez orbeste. 

Cum te vei proteja in timpul repetitiilor si spectacolului in contextul pandemiei?

Am inceput sa repetam de ceva timp cu masca, respectand distantarea. Momentan voi relua doar doua spectacole si ne vom testa inainte de fiecare reprezentatie. La Teatrul Mic, voi juca sambata, 6 februarie, ora 19 00, alaturi de colegii mei, Cristi Iacob si Liliana Pana, in spectacolul Lectia, de Eugène Ionesco, regia Radu Iacoban, iar pe 14 februarie, ora 18 00 voi juca Fetita Soldat, de Mihaela Michailov, regia Silvia Roman, la TNB.

Dupa o pauza atat de lunga, va fi nevoie de multe repetitii inainte de revenire?

Cu siguranta vom avea nevoie de câteva repetitii de text si, apoi, repetitii in spatiu, ca dupa orice pauza. Ma linisteste gandul ca totul a ramas undeva inmagazinat in corpurile si mintea noastra si tot ce trebuie sa facem este sa ne dezmortim putin si sa dam drumul la motoare (sau la dragoni, sau fiecare la ce prefera).

Crezi ca actorii se vor bucura mai mult pentru fiecare moment petrecut in fata publicului, dupa aproape un an de pauza?

Clar aceasta pauza a generat o reorganizare fortata a prioritatilor. Eu simt ca inca nu am iesit din carapacea mea, dar cert ma voi gandi de doua ori inainte de a ma plange ca sunt prea obosita sau ca nu am suficient timp liber. 

Dintre spectacolele in care esti distribuita, care este cel in care iti doresti sa il joci din nou si de ce?

E greu si nedrept sa aleg. Am mici momente de bucurie in fiecare spectacol in care joc. Stiu ca momentan multe dintre productii vor sta pe pauza. Nu ramane altceva de facut decat sa astept cuminte clipa in care aceasta pauza se va dilata si ne vom reintalni in siguranta. 

Citește în continuare