Skip to content

Slow living. O comunitate din SUA traieste fara tehnologie, fiind un paradis pentru cei care sufera de hipersensibilitate electromagnetica. Telefoanele mobile, WI-Fi-ul si televizoarele lipsesc

Situatia pandemica si nevoia de conectivitate permanenta in scop personal si profesional a dus la un grad foarte mare de epuizare a populatiei intregului glob, ceea ce a condus la accelerarea conceptului de slow living.

Insa exista locuri din lume, ca Green Bank din Virginia de Vest, unde intreaga comunitate traieste de mai bine de 60 de ani fara telefoane mobile, nici internet sau televizoare.

Green Bank se afla in National Radio Quiet Zone, o zona de 13.000 de mile patrate in care transmisiile radio (si undele radio de lungime similara) sunt puternic restrictionate de lege. Acesta gazduieste Telescopul Robert C. Byrd Green Bank (GBT, pe scurt), care a fost construit in 1956, fiind cel mai mare radiotelescop din lume.

GBT are 150 metri inaltime desi pentru a functiona in parametrii normali, necesita absenta aproape totala a oricaror semnale din apropiere pentru a functiona.

Astfel, pentru cei 180 de rezidenti ai Green Bank, inseamna ca nu li se permit telefoane mobile, televizoare sau routere wi-fi. Regulile sunt aplicate de un tip special de „politist radio”, care isi face turul verificand frecventele.

Chiar daca au aceste restrictii, comunitatea Green Bank nu este total absenta de ecrane si internet. Locuitorii orasului folosesc internet prin cablu si telefoane fixe.

De asemenea, locul este un paradis pentru cei care sufera de „hipersensibilitate electromagnetica” (EHS).

Specialistii nu pot spune cu certitudine daca aceasta este o boala reala sau imaginara, fiind studii de ambele parti, insa exista conceptul de smog electromagnetic – care inseamna radiatiile emise de tot felul de aparate ca telefonul mobil si televizorul, care pot provoca maladii la nivel mental, emotional si fizic.

Totodata, locul pare ideal pentru cei care vor o pauza de la lumea exterioara si un detox serios de tehnologie si social media, o activitate pe care din ce in ce mai multi doctori o recomanda pentru bunastare.

Citește în continuare