Skip to content

Spanacul un super aliment cu proprietati spectaculoase. Sugestii de  preparate cu spanac pe care si Popeye le-ar fi savurat

Suntem in postul Pastelui si pentru ca a inceput primavara si sezonul “verdeturilor”, putem introduce in alimentatia noastra cateva ingrediente magice pentru sanatate.

Spanacul este unul dintre super alimentele cu o mare influenta pozitiva asupra sanatatii noastre, un aliment foarte versatil care poate fi combinat si preparate foarte divers.

Dar pana sa va dam cateva sugestii de preparate cu spanac, iata cateva detalii despre valoarea limentara a spanacului.

Este o sursa excelenta de fibre alimentare si vitamine, fiind bogat in vitamina A, care este esentiala pentru o vedere sanatoasa, precum si in vitamina K, care joaca un rol important in coagularea sangelui si in sanatatea oaselor. De asemenea, furnizeaza o cantitate semnificativa de vitamina C, un antioxidant puternic care stimuleaza sistemul imunitar. Prin urmare, consumul regulat de spanac ajuta la mentinerea sanatatii generale a organismului.

Cand vine vorba de minerale, spanacul are rezultate foarte bune este bogat in fier, care este esential pentru transportul oxigenului in sange si pentru mentinerea unui nivel bun de energie. Spanacul este, de asemenea, o sursa de potasiu, esential pentru reglarea tensiunii arteriale si pentru buna functionare a sistemelor nervos si muscular.

O cana de spanac crud contine: 7 calorii, 0,86 g de protein, 29,7 mg de calciu, 0,81 g de fier, 24 mg de magneziu, 167 mg de potasiu, 141 micrograme (mcg) de vitamina A, 58 mcg de acid folic, 30 mg de calciu

Spanacul contine, de asemenea, vitamina K, fibre, fosfor si tiamina. Cele mai multe calorii din aceasta leguma provin din proteine si carbohidrati.

Printre posibilele beneficii pentru sanatate ale consumului de spanac se numara imbunatatirea controlului glicemiei la persoanele cu diabet, scaderea riscului de cancer si imbunatatirea sanatatii oaselor.

Spanacul contine un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, despre care studiile sugereaza ca scade nivelul de glucoza, creste sensibilitatea la insulina si previne modificarile oxidative, induse de stres, la pacientii cu diabet.

Spanacul si alte legume verzi contin clorofila, un pigment care confera plantelor culoarea verde. Cercetarile sugereaza ca clorofila ar putea avea proprietati anticancerigene si ca persoanele care au o dieta bogata in legume verzi ar putea avea o incidenta mai mica de a dezvolta c ancer.

Consumul unei diete bogate in fructe si legume poate contribui la reducerea simptomelor de astm si la diminuarea riscului de crize.

Antioxidantii, cum ar fi vitamina C, vitamina E si betacarotenul, pot ajuta functia pulmonara, iar spanacul le contine pe toate trei.

Datorita continutului sau ridicat de potasiu, spanacul poate ajuta la reducerea sau tensiunii arteriale ridicate.

Potasiul poate ajuta la reducerea efectelor sodiului in organism. In plus, un aport scazut de potasiu ar putea fi un factor de risc la fel de puternic pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale ca si un aport ridicat de sodiu.

Primavara este perioada ideala pentru a consuma spanac proaspat. Frunzele proaspete de spanac pot fi savurate crude in salate, combinate cu alte legume. Condimentarea acestuia cu ulei si lamaie chiar inainte de a-l manca ajuta la absorbtia de nutrienti precum fierul, magneziul si acidul folic, care sunt abundenti si benefici pentru combaterea oboselii.

Pentru a pastra toata savoarea si beneficiile spanacului, optati pentru metode care il pastreaza proaspat.

 De exemplu, il puteti incorpora in salate proaspete si colorate, amestecandu-l cu alte legume, fructe sau chiar branza. Branza albastra sau branza de capra sunt optiuni excelente. Alternativ, optati pentru unul dintre cele mai clasice moduri de a gati spanacul: sotati-l intr-o tigaie cu putin ulei de masline sau unt si asezonati-l cu sare, piper si usturoi. Aceasta metoda de gatire pastreaza gustul si textura spanacului, dezvoltandu-i in acelasi timp aromele. Cu toate acestea, poate fi combinat si cu condimente exotice, cum ar fi curry, chimen sau paprika. Daca va inspirati din traditiile culinare indiene, puteti face un delicios curry de spanac cu rosii, ceapa si condimente.

Iar din gastronomia greceasca avem minunata placinta cu spanac si branza de capra pe care o putem incerca cu multa incredere pentru ca este foaret gustoasa si sanatoasa.

O alta modalitate ingenioasa de a incorpora spanacul in mancarurile noastre este de a-l folosi ca baza pentru smoothie-uri. Aroma sa usoara, usor pamantie, se potriveste perfect cu fructele dulci, cum ar fi bananele, mango sau fructele de padure. Amestecand spanacul cu aceste fructe si cu putin lichid (cum ar fi laptele de migdale sau sucul de portocale), obtineti un smoothie verde ultra-nutritiv si delicios.Perfect pentru a incepe ziua cu dreptul sau pentru a te racori intr-o zi calduroasa.

O versiune care iese putin din tiparele preparate cu spanac este gnocchi cu spanac,  o variatie a gnocchi traditionali italieni, care incorporeaza spanac in aluat pentru a adauga gust si culoare in farfurie. Combinand ricotta cremoasa cu spanac bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, aceasta reteta italiana va va face sa iubiti spanacul.

Supa crema de spanac se obtine in combinatie cu ghimbir, chimen, ardei iute si coriander care scot in evidenta aromele spanacului. Aceasta supa poate fi insa folosita si ca un sos pentru o macare se spanac si peste preferabil cod, un peste alb cu gust usor. Laptele de cocos adauga o nota delicioasa si cremoasa acestei retete de inspiratie asiatica.

Palak Paneer este unul dintre cele mai populare feluri de mancare din bucataria indiana, combinand spanacul cu paneer, o branza indiana proaspata care nu se topeste atunci cand este gatita.Pentru o alternativa vegana, folositi tofu, care se potriveste, de asemenea, foarte bine cu spanacul.

Citește în continuare