Skip to content

Special URBAN TIFF Iulia Rugina, regizoare, fost coordonator Let’s Go Digital, Transivania Talent Lab, acum in festivl cu RUXX, noul serial HBO pentru care este regizoare. “O sala intreaga care izbucneste in aplauze la finalul filmului tau iti da un sentiment care nu se compara cu nimic. Zici ca orice ar fi, oricum ar fi lucrurile in jur in momentul ala, pentru 5 minute asta e fericirea.”

Urban.ro a lansat prima carte despre un festival, “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati”, care poate fi descarcata gratuit de aici.

“20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” contine zeci de povesti emotionante de la cei care au creat festivalul, dar si de la actori si regizori pentru care prezenta in festival a insemnat un punct de cotitura in cariera, un proiect realizat cu sprijinul Lidl Romania.

Iata cateva dintre amintirile regizoarei Iulia Rugina (Love Building, Alt Love Building, RUXX – noul serial HBO) care a coordonat doua programe paralele in festival  Let’s Go Digital! si Transilvania Talent Lab

Care e cea mai frumoasa amintire a ta legata de TIFF?

Sunt foarte, foarte multe si se aduna de la an la an. Una dintre cele mai frumoase cred ca e proiectia filmului „Love Building”, de la Cinema Florin Piersic, in 2013. Sala era plina, oamenii stateau pe scari, asa cum statusem eu pe scari prima data când am venit la festival, in anul II de facultate. Si in care am inteles pentru prima data ca o sala intreaga care izbucneste in aplauze la finalul filmului tau iti da un sentiment care nu se compara cu nimic. Nu pot sa-l descriu, dar e genul de moment in care zici ca orice ar fi, oricum ar fi lucrurile in jur in momentul ala, pentru 5 minute asta e fericirea. 

Ai facut parte din echipa TIFF pentru câtiva ani. Ce ai invatat din experienta acestui proiect?

Am coordonat atelierul de film pentru adolescenti Let’s Go Digital! niste ani, iar apoi am coordonat Transilvania Talent Lab alti niste ani. Sunt editii de TIFF de care imi amintesc cu cel mai mare drag. Am invatat sa nu iau niciodata de-a gata lucrurile care se intâmpla intr-un festival atât de mare, sa inteleg si sa apreciez tot efortul din spate. Vazuta din interior, echipa TIFF a fost intotdeauna minunata pentru ca e genul de echipa gata sa sara in ajutorul colegilor si festivalului oricând se intâmpla orice neprevazut, la orice ora ar fi asta. Si se intampla multe neprevazute. Cred ca mult din caldura si pasiunea acestui festival vine din caldura zecilor sau chiar sutelor de oameni care il construiesc.

Ce a insemnat sa ai filmul tau de debut in proiectie in Piata Unirii la TIFF si care au fost “efectele” acelei proiectii?

In Piata Unirii s-a proiectat in 2014 scurtmetrajul „Sa mori de dragoste ranita”, in deschiderea unui alt film. Era prima oara când il vedea toata lumea, dar mai ales personajul central al filmului, Angela Similea – care se juca pe ea insasi in povestea asta fictionala. Refuzase sa il vada inainte, cumva ma bucuram ca are parte de experienta completa si totala, dar nu stiam cum vor reactiona oamenii pentru ca nu il mai aratasem public pâna atunci. Am stat lânga ea, in primele rânduri si mi s-a parut ca a durat o vesnicie fiecare fotograma, ca nu doar il scriam din nou, il regizam inca o data, il montam din nou si il vedeam si eu pentru prima data. Asa o dilatare a unui moment am trait foarte rar. Iar aplauzele de la final imi rasuna si acum in minte – pentru ea, pentru curajul pe care l-a avut si generozitatea de a se arunca cu noi in povestea asta.

E tare frumos sa am filmul proiectat la TIFF, mai ales in Piata Unirii pentru ca imi doresc intotdeauna sa fie mult public la filmele mele. Iar contactul cu publicul de TIFF e cel mai bun lucru care ti se poate intâmpla ca regizor.   

Puteti descarca gratuit cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” de aici.

“20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” este un proiect realizat cu sprijinul Lidl Romania care este partener TIFF de multi ani; regasiti LIDL in sectiunea TIFF Film Food – unde filme care au trimiteri la gastronomie sunt insotite de cine gandite si pregatite de chef-i premiati.

In acest an in Piata Unirii din Cluj, fix langa Lounge-ul TIFF, se afla un Lidl HUB cu produse proaspete si gustari din gama Alesto, perfecte pentru vizionarile in aer liber.

Citește în continuare